Πολιτικη & Οικονομια

Καραμανλικός καπιταλισμός

Τέρμα τα ψέματα, κ. πρωθυπουργέ. Πήρες μια οικονομία που κουτσά στραβά λειτουργούσε και την έκανες μπάχαλο

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
ΤΕΥΧΟΣ 256
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
17738-38906.jpg

Ο Δημήτρης Φύσσας σχολιάζει τις κινήσεις του Κώστα Καραμανλή για την οικονομία.

Από τη Δευτέρα, 25 του Απρίλη, η ελληνική οικονομία τέθηκε για δεύτερη φορά τα πέντε τελευταία έτη υπό κοινοτική επιτήρηση, λόγω υπερβολικού ελείμματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι, στη δική μας περίπτωση, το υπερβολικό έλλειμμα οφείλεται κυρίως σε εσωτερικούς παράγοντες και όχι τόσο στη διεθνή οικονομική κρίση. Το αντίθετο ισχύει για τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Γι’ αυτό, το περιθώριο που μας δίνεται για να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ είναι μέχρι το τέλος του 2010, πολύ λιγότερο απ’ ό,τι για τις άλλες χώρες.

Φυσικό και επόμενο. Τέρμα τα ψέματα, κ. πρωθυπουργέ. Πήρες μια οικονομία που κουτσά στραβά λειτουργούσε και την έκανες μπάχαλο. Ναι, λειτουργούσε. Δεν μπορείς να επικαλείσαι το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου (ούτε αυτοί που απαντάνε στα γκάλοπ το θυμούνται πια, γι’ αυτό σε βάζουν 4% πίσω από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης). Λειτουργούσε η οικονομία, οι Φράγκοι δεν είναι βλάκες, τα στοιχεία υπάρχουν. Θυμήσου πώς βλέπανε τον Σημίτη και με τι μάτι κοιτάνε τώρα εσένα, όποτε τολμάς να εμφανιστείς και να τους δεις. Λειτουργούσε η οικονομία.

Αλλά εσύ το παράκανες με τους εκατοντάδες χιλιάδες πλεονασματικούς διορισμούς σου, με τους «κουμπάρους» σου που βουλιάξανε τα ταμεία, με τους Εφραίμ και τους άλλους κολλητούς σου που δεν αφήσανε τίποτα να μην το ρημάξουνε, με… με… με… Και το χειρότερο: δεν μπορείς τώρα να λες «φταίει η διεθνής κρίση» – και για τους άλλους ισχύει η κρίση, αλλά τουλάχιστον προσπαθούνε.

Εσύ όμως, τίποτα. Αραχτός. Πίστευες ότι το μαγαζί πάει μόνο του – και ίσως να πήγαινε μόνο του, ήτανε σχετικά καλορυθμισμένο την εποχή της Ολυμπιάδας (τι σου θυμίζω τώρα…), αν εσύ κι οι φίλοι σου δεν το κάνατε φύλλο φτερό, με μόνο καύσιμο την αστεία ηθικολογική ρητορία σου. Κοίτα τα στοιχεία της οικονομίας που παρέλαβες από τον προοσωπικά αδιάφθορο Σημίτη και σύγκρινε με τα τωρινά. Επαναπαύεσαι μήπως που το σύστημα σε κράτησε απέξω από τα σκάνδαλα; Μπα, ο κόσμος βλέπει. Βλέπει όλους τους φίλους σου μπλεγμένους και λέει: «Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια». Εσύ, κ. πρωθυπουργέ, είσαι προσωπικά αδιάφθορος;

Τώρα ελπίζεις να επικεντρωθεί το θέμα στον Παυλίδη. Ποιος ασχολείται, όμως, με το ανθυποπολιτικό αυτό πρόσωπο – δε σου βγαίνει. Το πολύ πολύ να συσπειρώσεις τους σκληρούς σου, ότι κάποιοι κακοί συνωμοτούν εναντίον σου. Αυτούς όμως τους έχεις, τι να τους κάνεις; Ας πούμε ότι δεν πέφτεις τώρα. Τα μέτρα που θα υποχρεωθείς να πάρεις μετά τις ευρωεκλογές θα σε ρίξουν. Αν φτάσεις μέχρι εκεί. Έτσι κι αλλιώς, θα είσαι ο νεότερος αποτυχημένος πρώην πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδας. 53 χρονών μόνο. Τι να κάνεις τώρα πια; Όποιος και να σε πάρει θα χρειάζεται να δουλέψεις. Κομμάτι δύσκολο το βλέπω, άρα δεν σε παίρνει κανείς. Να βγεις στη σύνταξη από τώρα; Δεν είναι ίσως κακή ιδέα, έτσι κι αλλιώς σαν συνταξιούχος λειτουργούσες τόσα χρόνια, άεργος και (φαινομενικά) άκακος – μα τα λεφτά τρέχανε και το μαγαζί φουντάριζε. 53 χρονώ. Όσο κι εγώ. Με τη διαφορά ότι εγώ θα συνεχίσω να δουλεύω, όπως δουλεύω από 18 χρονών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ