Πολιτικη & Οικονομια

Τα Tweets του Forrest Gump 358

(Μέλος του συλλόγου ατόμων που έχουν πρόβλημα να παρακολουθήσουν τους διαλόγους στην τηλεόραση ενώ τρώνε τσιπς που κάνουν «κρατς-κρατς»)

41548-94159.jpg
Νίκος Ζαχαριάδης
ΤΕΥΧΟΣ 358
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15686-35085.jpg

Ο άνθρωπος που έκανε την ανθρωπότητα να σχολιάζει την αποχώρησή του πληκτρολογώντας στην touchscreen της κάθε είδους άποψη παραδέχεται:

image

Επί 15 χρόνια τα «παντοδύναμα» περιοδικά lifestyle απαξίωναν με τον πιο κατηγορηματικό και περιφρονητικό τρόπο τις θορυβογενείς ρακέτες στις παραλίες.

● Τελικά, εκείνο που εξαφανίστηκε ήταν τα περιοδικά lifestyle, όχι οι ρακέτες.

● Ναι. Πρόκειται για το γνωστό «Παράδοξο της Ρακέτας». Που προσπαθούν ακόμα να εξηγήσουν όσοι θεωρούν ότι το «ανυποψίαστο και αθώο» κοινό χειραγωγείται από τα media.

Φαίνεται σε όλους φυσιολογικό ότι τη νέα συγχωνευμένη «Alpha Eurobank» θα την αξιολογήσει μια εταιρεία ονόματι «Black Rock», που το όνομα της μεταφράζεται και ως «Μαύρη Πέτρα»;

Το πρόβλημα είναι ότι Έλληνες πανεπιστημιακοί που δεν θέλουν «οι-σχολές-να-υπακούουν-στους-νόμους-της-αγοράς» χρησιμοποιούν «ένα κείμενο με την υπογραφή (σα να λέμε «…με την εγγύηση») του Νόαμ Τσόμσκι» για να προβάλουν τη διαφωνία τους με το νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ.

● Δηλαδή κάνουν το ίδιο ακριβώς πράγμα με μια εταιρεία που φτιάχνει π.χ. σνακ, όταν ακολουθώντας κι εκείνη τους νόμους της αγοράς χρησιμοποιεί κάποιον (σα να λέμε... τον Ροναλντίνιο) που το όνομά του πουλάει, για να αποδείξει ότι τα πατατάκια της είναι καλύτερα.

● Το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι ο ίδιος ο στοχαστής παραδέχεται ότι έβαλε την υπογραφή του βασισμένος στις εκτιμήσεις και τις προτροπές άλλων, χωρίς να έχει διαβάσει ο ίδιος για ποιο πράγμα υπογράφει.

● Πράγμα που όχι μόνο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις βασικές αρχές του «Νοαμτσομσκισμού», δηλαδή με ό,τι υποτίθεται πως εκπροσωπεί ο Νόαμ Τσόμσκι…

●…αλλά κυρίως, θεωρείται απολύτως φυσιολογικό από τους καθηγητές, που υποτίθεται ότι ζητούν ένα πανεπιστήμιο όπου θα κυριαρχεί η σκέψη και η έρευνα και όχι η τυφλή πίστη σε ό,τι σου λένε. 

● Ό,τι ακριβώς δεν έκανε με την υπογραφή του ο Νόαμ Τσόμσκι.

● Από την άλλη, το να χρησιμοποιείς το επιχείρημα ότι «επειδή-ο-Τσόμσκι-υπογράφει-ό,τι-του-πουν-άρα-ο-νόμος-πλαίσιο-είναι-καλός» είναι σα να λες ότι ο Ολυμπιακός Βόλου στήνει τα ματς, άρα πρέπει αυτόματα να πάρει πρωτάθλημα ο Εορδαϊκός…

●…ενώ ταυτόχρονα βρίσκεις ευκαιρία να κάνεις καζούρα σε όσους την πάτησαν.

● Δηλαδή υπερασπίζεσαι κάτι που δεν έχεις διαβάσει, μόνο και μόνο επειδή το πολεμάνε οι άλλοι. Με άλλα λόγια, ακολουθείς ακριβώς τον ίδιο ποδοσφαιρικό διαχωρισμό ανάμεσα σε «ηθικούς» και «ανήθικους» που και πιο εύκολος είναι και γίνεται κατανοητός χωρίς πολύ κόπο.

● Ό,τι ακριβως δεν πρέπει να είναι η εκπαίδευση.

● Ναι, ακριβώς για τους παραπάνω λόγους όλοι οι υπόλοιποι είναι έτοιμοι να συνθηκολογήσουν επειγόντως με οποιονδήποτε νόμο-πλαίσιο βρουν μπροστά τους. 

Sorry,  αλλά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τον Καραμανλή, διότι έκριναν σημαντικό να ξέρουν τι συζητάει, δεν κάνει λίγο πιο κατανοητό το γιατί κόντεψαν να φτάσουν στην πτώχευση;  

Δηλαδή, αυτοί που ανησυχούν ότι η νομιμοποίηση της φούντας θα αποχαυνώσει το λαό και θα τον κάνει να μην αντιδρά στα κυβερνητικά μέτρα, δεν αναγνώριζαν τη μυρωδιά του «αγανακτισμένου» μπάφου στο Σύνταγμα ή απλώς θεωρούν ότι ο νόμιμος έχει διαφορετική επίδραση από τον παράνομο;

Νόμος της «Ατμομηχανής της Οικονομίας»:  Ένας πυροσβέστης πεθαίνει στην πυρκαγιά στο Γύθειο και λίγους μήνες αργότερα ένα αυθαίρετο ηλεκτροδοτείται στο ίδιο σημείο.

Λογική απορία Νο 1: Αφού όλοι ανεξαιρέτως οι δημοσιογράφοι χειροκροτούν με ενθουσιασμό και ηθική ανωτερότητα την απόφαση του Υπουργείου Τύπου να κόψει τα «μυστικά κονδύλια» προς τους ανθρώπους των media, τελικά ποιοι ακριβώς τα έπαιρναν;

Λογική απορία Νο 2: Αντικειμενικά, σε τι ακριβώς χρησίμευαν τα κονδύλια αυτά, δεδομένου ότι η υποστήριξη των media, αποδεδειγμένα, δεν έχει βοηθήσει ποτέ καμία κυβέρνηση να παραμείνει στην εξουσία;

Ο ορισμός της κωμωδίας: Να είσαι υπουργός Oικονομικών. Να συναντιέσαι με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τελευταία έχει πάθει υστερία μην τυχόν και νομίσει κανείς ότι στηρίζει την κυβέρνηση. Και να δηλώνεις στα μούτρα του ότι βλέπεις μεταξύ σας περιθώρια συναίνεσης.   

Δηλαδή, όταν η Ελεωνόρα Μελέτη όταν δηλώνει ότι βγήκε στο περιοδικό «χωρίς ρετούς», δεν προσβάλλει στα μούτρα τους όλους τους προηγούμενους, υπονοώντας ότι για παρόμοιο αποτέλεσμα με το δικό της χρειάστηκαν photoshop;

Μεγάλη Αλήθεια της Ζωής: Αν ο Θεός ήθελε να πληρώνουν όλοι φόρους, δεν θα έδινε στον Άνθρωπο τις Off Shore.  

Πιο απάνθρωπη θέση εργασίας της εβδομάδας Οικονομικός συντάκτης που ενώ έχει υποστεί μείωση μισθού είναι υποχρεωμένος να αναφερθεί με ενθουσιασμό και αισιοδοξία στα σενάρια συγχώνευσης αντίπαλων εταιρειών.

Θα έπρεπε να υπάρχει μια λέξη για… «Τοχοδεισφάλεια»: Το να κολλάς κατά τη διάρκεια του zapping σε μια ταινία που έχεις δει πολλές φορές, επειδή στην πραγματικότητα δεν θέλεις να μπεις στον κόπο να παρακολουθήσεις κάτι καινούργιο που χρειάζεται προσοχή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ