Πολιτικη & Οικονομια

Κανείς δεν εμπιστεύεται το κράτος

Ετήσια Έκθεση Συνηγόρου του Πολίτη

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 340
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
13337-29922.jpg

Μονόδρομος η υπέρ του κοινού συμφέροντος λειτουργία των θεσμών σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη. 

«Η ανέκαθεν ελλειμματική εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς έχει βαρύτατες συνέπειες και εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους για την ίδια τη φύση του φιλελεύθερου δημοκρατικού πολιτεύματος» επισημαίνεται στην έκθεση που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα. Κι αν το 2010 η οικονομική κρίση ήταν απλή διαπίστωση, τώρα έγινε βίωμα και συνείδηση. Οι βεβαιότητες του παρελθόντος και οι προσδοκίες για το μέλλον ανατράπηκαν. Κυρίως όμως κλονίστηκε ακόμα περισσότερο η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς του κράτους δικαίου. Αυτή η διαπίστωση και μαζί η προειδοποίηση για σοβαρούς κινδύνους διατρέχει ολόκληρη την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2010. 

Εδώ και τρία χρόνια οι καταγγελίες των πολιτών προς τον Συνήγορο του Πολίτη αυξάνονται σταθερά. Εδώ και τρία χρόνια, η ανεξάρτητη αρχή καταλήγει, μέσα από την καθημερινή τριβή με τους πολίτες και τους δημόσιους θεσμούς, στην ίδια δυσοίωνη διαπίστωση για τη λειτουργία του κράτους: «Η κοινωνία δεν πιστεύει ότι οι δημόσιοι θεσμοί είναι ικανοί να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο» έλεγε η έκθεση για το 2008. «Η βαθιά κρίση στην οικονομία και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος αποτελεί συνέπεια μιας καθολικής κρίσης συλλογικότητας» προειδοποιούσε πέρυσι στην έκθεση για το 2009, ο τότε Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης. 

Φέτος, στην εισαγωγή της, η αναπληρώτρια Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού πάει ένα βήμα παραπέρα και τονίζει ότι είναι πλέον «κρίσιμο να αναδειχθεί η υπέρ του κοινού συμφέροντος λειτουργία των θεσμών, καθώς και ο σεβασμός των δικαιωμάτων και των διαδικασιών που τα περιβάλλουν».

«Καλλικράτης»: Μια χαραμάδα αισιοδοξίας. Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι η θέσπιση νέων αρμοδιοτήτων και ουσιαστικά η αναγνώριση ενός νέου ενισχυμένου ρόλου στις τοπικές κοινωνίες είναι σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, αν και θα χρειαστεί χρόνος για να αποφέρει καρπούς. Πιστεύει, όμως, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός ο οποίος μπορεί να οικοδομήσει εκ νέου «σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών».

Στο μικροσκόπιο το ιστορικό κέντρο  

Από το καλοκαίρι κλιμάκια του Συνηγόρου του Πολίτη διενεργούν αυτοψίες στην Ομόνοια, στο Γεράνι, στην πλατεία Βάθης, στον Κεραμεικό. Μίλησαν με κατοίκους, επιχειρηματίες και εργαζόμενους για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Τα προβλήματα δεν υποχωρούν, ενώ αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας για την αντιμετώπισή τους. Οι αλλοδαποί έχουν λιγότερες ευκαιρίες οικονομικής επιβίωσης λόγω κρίσης, ενώ ο «υπόλοιπος πληθυσμός καθίσταται ανασφαλής και καχύποπτος αναζητώντας αποδιοπομπαίους τράγους, όπως στην περίπτωση των μεταναστών». Αυτό που δεν αλλάζει στο κέντρο της Αθήνας είναι η «οιονεί απόσυρση» του κράτους. Η έκθεση του Συνηγόρου καταλογίζει ευθύνες σ’ όλους τους βαθμούς διοίκησης. Ειδικότερα: «Διαπιστώνεται πολύχρονη αδράνεια ή έλλειψη βούλησης τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης να ασκήσουν τα προβλεπόμενα από το ήδη ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα». 

Τι προτείνεται 

● Να καταγραφεί η πραγματική έκταση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εγκληματικότητας, της ανασφάλειας και των πραγματικών αναγκών των πολιτών. 

● Ειδική μέριμνα για τους αλλοδαπούς της περιοχής και λήψη μέτρων βάσει της παρούσας δημοσιονομικής κατάστασης. 

● Αναγνώριση ειδικού καθεστώτος των μεταναστών «χωρίς χαρτιά» που δεν μπορούν να απομακρυνθούν από τη χώρα καθώς και αναγνώριση βασικών δικαιωμάτων, όπως της στέγης και της εργασίας. 

● Καταγραφή των μεταναστών «χωρίς χαρτιά». 

● Καλύτερη οργάνωση της υποδοχής των αιτούντων άσυλο. 

● Περισσότερη καθαριότητα, τήρηση των όρων υγιεινής και έλεγχος των οχληρών δραστηριοτήτων από τους αρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

● Άμεση σφράγιση χρήσεων που παραβιάζουν την υγειονομική και την πολεοδομική νομοθεσία, αυστηρός και συστηματικός έλεγχος της λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβίασης των όρων λειτουργίας τους, τακτική συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων και εντατικοποίηση του προγράμματος καθαριότητας των δημόσιων χώρων.

Info 

Το 2010 ο ΣτΠ δέχθηκε 13.179 νέες αναφορές (1,89% λιγότερες από πέρυσι) 

Προβλήματα κακοδιοίκησης 

Δήμοι & Κοινότητες (17,62%)

Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (9,55%)

ΙΚΑ (9,02%)

Διευθύνσεις Αλλοδαπών & Μετανάστευσης Αττικής (6,80%)

Νομαρχίες (6,75%)

ΟΑΕΕ (6,03%)

Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (5,86%)

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Διά Βίου Μάθησης (4,18%)

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (4,15%)

Φορείς Επικουρικής Ασφάλισης (4,07%) 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ