Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την πώληση του ΟΛΠ στην κινεζική COSCO
Η σχετική κατάθεση αναμένεται να γίνει την Παρασκευή το πρωί
Το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσει η πώληση του ΟΛΠ στην κινεζική COSCO, έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, κρίνοντας ότι η παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού είναι συμβατή με το Δίκαιο περί ανταγωνισμού.
Έτσι η Επιτροπή ενέκρινε τη συμφωνία πώλησης του 67% του ΟΛΠ στην COSCO, ολοκληρώνοντας τα τυπικά προαπαιτούμενα για να προχωρήσει η συναλλαγή, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε εγκρίνει τη σχετική συμφωνία τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε επίσης την αίτηση ανάκλησης που είχαν υποβάλει η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Μονίμων και Δόκιμων Λιμενεργατών ΟΛΠ κατά της απόφασής του να εγκρίνει τη συναλλαγή πώλησης του ΟΛΠ στην κινεζική εταιρεία.
Πλέον, από ό,τι όλα δείχνουν, ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση στη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ, προκειμένου να κυρωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, η σχετική κατάθεση αναμένεται να γίνει την Παρασκευή το πρωί, ενώ ο ΟΛΠ θα λειτουργεί ως παραχωρησιούχος των λιμενικών υποδομών του Πειραιά μέχρι το 2052.
Όταν η σύμβαση παραχώρησης ψηφισθεί από την ελληνική Βουλή, αμέσως μετά θα κληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ η κινεζική COSCO να καταβάλει το τίμημα για την απόκτηση αρχικά του 51% των μετοχών του ΟΛΠ αλλά και τη διαχείριση του μεγαλύτερου λιμανιού της Μεσογείου.
Υπενθυμίζεται ότι η πώληση του 67% του ΟΛΠ στην COSCO θα γίνει έναντι 368,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανωτέρω προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ.
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκτιμάται ότι μέχρι αύριο θα υπάρξει η απάντηση των αγροτών για το αν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργού
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις για τον Αλέξη Τσίπρα
«Αντιμετωπίζουμε με απόλυτη σοβαρότητα τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου», ανέφερε ο υπουργός
Όλες οι δράσεις για το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου
Κοινό μήνυμα στήριξης στη διεύρυνση της ΕΕ, έμφαση στην ενέργεια, τις επενδύσεις και τη γεωπολιτική σταθερότητα μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου
«Έχει σημασία το ΠΑΣΟΚ να είναι η πρώτη δύναμη στην Κεντροαριστερά»
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλάει για την πολιτική και πέρα από την πολιτική
Τι ισχύει για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα
Έως 45 εκατ. ευρώ ημερησίως το κόστος
Δείτε τον πίνακα με το νέο μισθολόγιο
Τι ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Κοινωνικός διχασμός για αγρότες και ΟΠΕΚΕΠΕ, πρόσωπα της χρονιάς Μητσοτάκης και Πιερρακάκης
Αύξηση 5% στην καταναλωτική δαπάνη - Βελτίωση στο εξωτερικό ισοζύγιο
«Οι τραμπουκικές σεξιστικές επιθέσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου δεν έχουν τέλος» σημειώνει η βουλεύτρια
Μεγάλη μείωση 61% στο κενό ΦΠΑ - «Η μάχη έχει έντονο χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης»
Τι λέει για τα αιτήματα των αγροτών
Ο υπουργός τους κάλεσε να συμβάλουν ενεργά στον σχεδιασμό για μια πιο συνεκτική και ασφαλή Δυτική Αττική
Οι τιμές από το ράφι στο χωράφι
Ο υπουργός Υγείας σχολίασε και την παρουσία της στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ιστορίες και λέξεις που ορίζουν μέχρι σήμερα την επικαιρότητα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.