- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δημοσκόπηση Alco: Προβάδισμα 12 μονάδων για τη ΝΔ, ακρίβεια και εκλογές διχάζουν τους πολίτες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις για τον Αλέξη Τσίπρα
Δημοσκόπηση Alco: Προβάδισμα 12 μονάδων για τη ΝΔ, ακρίβεια και εκλογές διχάζουν τους πολίτες
Διαφορά 12 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Alpha, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή πρωτιά του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και ένα κλίμα κοινωνικής κόπωσης γύρω από την ακρίβεια, τη διαφάνεια και τη λειτουργία των θεσμών.
Στην πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης, η ΝΔ εμφανίζει μικρή άνοδο κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και συγκεντρώνει 23,6%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 11,6%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση με 9,5%, ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 6,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,7%. Σημαντικό παραμένει το ποσοστό της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης», που φτάνει το 20,9%.
Στο ερώτημα για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, η κοινωνία εμφανίζεται διχασμένη. Το 56% των ερωτηθέντων ζητά πρόωρες κάλπες μέσα στο 2026, ενώ το 44% προτιμά την εξάντληση της τετραετίας και εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις για τον Αλέξη Τσίπρα, μετά την έκδοση του βιβλίου του «Ιθάκη». Το 68% θεωρεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός «επαναλαμβάνει τα ίδια», ενώ μόλις το 15% βλέπει σε αυτόν μια «νέα πρόταση».
Στο μέτωπο των κοινωνικών κινητοποιήσεων, οι αγροτικές διαμαρτυρίες φαίνεται να έχουν ευρεία αποδοχή. Το 78% των πολιτών τις θεωρεί δικαιολογημένες, με μόλις 15% να διαφωνεί. Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Alco, έξι στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ δηλώνουν σύμφωνοι με τα μπλόκα των αγροτών.
Αντίθετα, έντονη δυσπιστία καταγράφεται απέναντι στην εξεταστική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το 69% εκτιμά ότι δεν θα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα και δεν θα οδηγήσει σε απόδοση ευθυνών.
Σε επίπεδο κυβερνητικής εικόνας, το 37% δηλώνει ότι η κυβέρνηση κατανοεί τις ανάγκες των πολιτών – είτε πολύ, είτε αρκετά, είτε λίγο. Το 55% έχει αντίθετη άποψη. Αντίστοιχα, το 40% δηλώνει σε κάποιον βαθμό ικανοποιημένο από την κυβέρνηση, ενώ το 56% δηλώνει δυσαρεστημένο.
Η ακρίβεια αναδεικνύεται ξεκάθαρα ως το μείζον πρόβλημα της κοινωνίας. Το 54% των ερωτηθέντων απαντά ότι η μείωσή της πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ακολουθούν η διαφάνεια με 17% και οι βελτιώσεις στο σύστημα υγείας με 15%.
Στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, οι πολίτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Το 34% πιστεύει ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν πολύ, αρκετά ή έστω λίγο, ενώ το 61% θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει όφελος. Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ χαμηλότερες προσδοκίες καταγράφονται σε αγρότες και κτηνοτρόφους.
Η εικόνα που προκύπτει είναι μιας κυβέρνησης που διατηρεί ισχυρό προβάδισμα, αλλά απέναντι σε μια κοινωνία που πιέζεται από το κόστος ζωής και εμφανίζεται ολοένα και πιο δύσπιστη απέναντι στις θεσμικές διαδικασίες.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διορισμοί εκπαιδευτικών και το ραντεβού στη ΔΕΘ
Από δύο έως τέσσερις μήνες η διάρκεια
Ποιοι θα βρεθούν στο επίκεντρο των εξαγγελιών
Με αφορμή το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανί
«Η Δυτική Μακεδονία έχει κάθε λόγο πια να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία», έγραψε ο πρωθυπουργός
«Ο πατριωτισμός της Δημοκρατικής Παράταξης δεν ήταν ποτέ οι εύκολες κραυγές» σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Το σχόλιο για τον Αλέξη Τσίπρα
Τι πρέπει να προσέξετε πριν τις αγορές σας
Η ανάλυση των στοιχείων της Eurostat
Ο βασικός εθνικός στόχος που θα θέσει
«Απίστευτη η σύγχυση, η παροχολογία και η ασχετοσύνη της αντιπολίτευσης» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Στο επίκεντρο η πτωτική πορεία του χρέους
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας
«Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να αλλάξει», δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη
«Οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση» - Περιοδεία του πρωθυπουργού στη Δυτική Μακεδονία
Για τις παραβάσεις επιβλήθηκε πρόστιμο που ξεπέρασε τα 5.000 ευρώ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της κλήρωσης
Νέο «Εξοικονομώ» για 62.000 κατοικίες - Aύξηση έως και 100 ευρώ τον χρόνο στο επίδομα θέρμανσης
«Μετρό με Τσίπρα - Μετρό με Μητσοτάκη»: Η φωτογραφία που ανέβασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Το ΚΑΤ θα το παραδώσω στον διάδοχό μου εντελώς καινούργιο», ανέφερε υπουργός Υγείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.