Πολιτικη & Οικονομια

Εγκρίθηκε έπειτα από σφοδρές αντιπαραθέσεις το ν/σ για τα ΜΜΕ (video)

Έντονη κόντρα στη Βουλή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
111833-221614.jpg

'Επειτα από πολλές αντιπαραθέσεις και μια πολύωρη συζήτηση σε υψηλούς τόνους το νομοσχέδιο για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και επί της αρχής και επί των άρθρων.

Για το νομοσχέδιο διεξάχθηκε με καθυστέρηση ονομαστική ψηφοφορία για 35 άρθρα (σε σύνολο 58 άρθρων) του νομοσχεδίου, έπειτα από αίτημα 22 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για τα άρθρα: 2,3,4,9,11,12, 13,14,16,17,18, από το 21 έως και το 43 και το 55.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το απόγευμα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατέθεσε το απόγευμα του Σαββάτου αλλαγές στις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Σε αυτές περιλαμβάνεται και το κατ' ουσίαν «ξήλωμα» των μελών του ΕΣΡ των οποίων η θητεία έχει λήξει αλλά παραμένουν στην θέση τους μετά από παράτασή της. Σημειώνεται ότι αυτή τη τροποποίηση προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει δύο ώρες η ψηφοφορία.

Πάντως, ο υπουργός δέχθηκε να προχωρήσει σε αναδιατύπωση της επίμαχης διάταξης προκειμένου να την ψηφίσει η αντιπολίτευση.

Οι υπόλοιπες τροποποιήσεις στις διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

  • Ικανοποίησε τα αιτήματα, που είχε θέσει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος να μπορεί το ΕΣΡ να αναθέτει σε εξειδικευμένες ελεγκτικές εταιρείες τον έλεγχος της ονομαστικοποίησης και του πόθεν έσχες των ενδιαφερομένων στις δημοπρασίες.
  • Εξαίρεσε από τις νέες διατάξεις αδειοδότησης τους υφιστάμενους περιφερειακούς και τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.
  • Για την αδειοδότηση των περιφερειακών σταθμών , πρόσθεσε στα κριτήρια, να λαμβάνονται υπόψη ο πληθυσμός, το ΑΕΠ και η μορφολογία του εδάφους.
  • Επιτρέπει στους περιφερειακούς σταθμούς να μπορούν να συνδέονται μέχρι και με δύο παραγωγούς προγράμματος.
  • Το ΕΣΡ να μπορεί να ματαιώνει την διεξαγωγή δημοπρασίας εάν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ικανοποιητικό αριθμό ενδιαφέρον.

Λίγο πριν διακοπεί η συνεδρίαση για να επανέλθει ο υπουργός με τη νομοτεχνική βελτίωση, ανέβηκαν για ακόμη μια φορά οι τόνοι. Αυτοί τη φορά σημειώθηκε μετωπική μεταξύ του αντιπροέδρου της Βουλής, Τάσου Κουράκη, που προέδρευε της συνεδρίασης και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη, ζητούσε επίμονα να πάρει τον λόγο.

Ο κ. Αυγενάκης, στεκόταν όρθιος και με έντονο τρόπο ζητούσε να πάρει τον λόγο επί προσωπικού. Από την πλευρά του ο κ. Κουράκης, του απάντησε ότι βάσει κανονισμού δεν δικαιούται να πάρει τον λόγο και να καθίσει στη θέση του.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί κόντρα του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Νίκο Παππά, ενώ αργότερα στην αντιπαράθεση πήρε μέρος και ο Σταύρος Κοντονής, για να του απαντήσουν σε έντονο ύφος οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Βούλτεψη και Ανδρέας Λοβέρδος.

Η συζήτηση πήρε «φωτιά», όταν έλαβε τον λόγο ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος κατήγγειλε ονομαστικά δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ, εταιρείες δημοσκοπήσεων, αλλά και τον επιχειρηματία και ιδιοκτήτη ενημερωτικών sites Δημήτρη Γιαννακόπουλο για εκβιασμό.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράης βάζοντας στο κάδρο τον Νίκο Παππά χαρακτήρισε κατάντια για τη χώρα να αποκτά έναν υπουργο-καναλάρχη και τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι η «ντάμα» της διαπλοκής.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ανταπάντησε στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης πως η κριτικής της στο νομοσχέδιο είναι «φερετζες» για τη διατήρηση της υπάρχουσας διαπλοκής.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τόνισε, κάνοντας λογοπαίγνιο με το επίθετο του υπουργού Επικρατείας ότι η διάταξη για τι άδειες των καναλιών «κολάζει και παπ-πά» και κάλεσε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα να αναβαθμίσει τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, ώστε η χορήγηση να μην ελέγχεται αποκλειστικά από τον Νίκο Παππά, απηύθυνε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

«Ο νόμος είναι διάτρητος εκτός και αν ο υπουργός θέλει να μην εφαρμοστεί και να πάρει αναβολή του χάος», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης των Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης στη Βουλή.

Παράλληλα ο κ. Λεβέντης επεσήμανε ότι κύριος στόχος του νομοσχεδίου για τα Μέσα Ενημέρωσης, έπρεπε να είναι να μπει τάξη και να ισχύσει ο πλουραλισμός στα κανάλια, να δίνει φωνή σε όλους και όλοι να έχουν ισότιμη μεταχείριση από τα κανάλια. «Ούτε εκεί ο νόμος αναφέρει τίποτα. Αγνοεί τις παλαιότερες εταιρίες και λέει μόνο για νέες εταιρίες. Αυτό μπορεί να λειτουργεί και σαν συγχωροχάρτι», ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ