Πολιτικη & Οικονομια

Τροποποίηση Παππά «ξηλώνει» τα μέλη του ΕΣΡ των οποίων έχει λήξει η θητεία

Στο ν/σ για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (video)

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
111827-221607.jpg

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατέθεσε το απόγευμα του Σαββάτου αλλαγές στις διατάξεις.

Σε αυτές περιλαμβάνεται και το κατ' ουσίαν «ξήλωμα» των μελών του ΕΣΡ των οποίων η θητεία έχει λήξει αλλά παραμένουν στην θέση τους μετά από παράτασή της. Σημειώνεται ότι αυτή τη τροποποίηση προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ψηφοφορία.

Σύμφωνα με την αλλαγή αυτή, για όσες εκ του Συντάγματος προβλεπόμενες ανεξάρτητες αρχές δεν έχει γίνει αντικατάσταση των αποχωρούντων μελών εντός της προβλεπόμενης εξάμηνης προθεσμίας και ανασυγκρότηση των αρχών αυτών, αποχωρούν και τα υπηρετούντα μέλη.

Η αντικατάστασή τους πραγματοποιείται εντός δυο μηνών από την έναρξη της ισχύος του νόμου, κάτι που σημαίνει ότι σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να έχει συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων ώστε με αυξημένη πλειοψηφία 4/5 να ορίσουν τα νέα μέλη του ΕΣΡ, εν προκειμένω.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις η αποχώρηση αφορά τα μέλη που συνεχίζουν να υπηρετούν ενώ η θητεία τους έχει ήδη λήξει. Ως εκ τούτου, αυτό που επιφέρει η εν λόγω ρύθμιση του κ. Παππά είναι ότι καταργεί την διάταξη που επέκτεινε τις θητείες των μελών του ΕΣΡ.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι έτσι «ανοίγει η δυνατότητα σύγκλισης για νόμιμη σύνθεση» του συμβουλίου, ενώ σημείωσε ότι τα μέλη του ΕΣΡ δεν έχουν συμπληρώσει όλα την προβλεπόμενη από το νόμο θητεία και ότι οποιαδήποτε αντικατάσταση προϋποθέτει την Διάσκεψη των Προέδρων και την απαραίτητη πλειοψηφία.

H αντίδραση της αντιπολίτευσης

Ωστόσο, η διατύπωση περί «υπηρετούντων μελών» προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης (ΠαΣοΚ και ΝΔ) καθώς θεωρήθηκε ότι δεν είναι σαφές πως αφορά μόνον τα μέλη της Αρχής των οποίων η θητεία έχει λήξει, αλλά και τους υπόλοιπους.

Έτσι, όπως είπαν οι Ευ. Βενιζέλος και Αν. Λοβέρδος πρόκειται για «μείζονα θεσμική παρέμβαση καθεστωτικής νοοτροπίας» και ότι «όλα θα είναι σε εκκρεμότητα, όλα υπό εκβιασμό». «Παραβιάζετε το Σύνταγμα και καταλύετε τις ανεξάρτητες αρχές», τόνισε ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι «υπάρχουν φραγμοί συνταγματικοί» τους οποίους δεν μπορεί η κυβέρνηση να υπερβεί, ενώ ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για «θράσος» και κίνηση που ισοδυναμεί με «πόλεμο», καλώντας την κυβέρνηση να πάρει πίσω όλη την επίμαχη διάταξη.

Υπέρ της απόσυρσης της διάταξης τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ Ευ.Μεϊμαράκης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση που κράτησε στο παρελθόν στην Διάσκεψη των Προέδρων όσον αφορά την πλήρωση των μελών των ανεξάρτητων αρχών, κάτι που διέψευσε ο Πρόεδρος της Βουλής -και τότε γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- Ν. Βούτσης.

Αναδιατύπωση

Το θέμα αποσαφηνίστηκε όταν ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «παρεξήγηση» διαβεβαιώνοντας ότι η εν λόγω διάταξη αφορά μόνον τα μέλη του ΕΣΡ και άλλων ανεξάρτητων αρχών η θητεία των οποίων έχει λήξει και έχει παραταθεί και έτσι παραμένουν στην θέση τους.

Μάλιστα υπήρξε αναδιατύπωση σύμφωνα με την οποία αποχωρούν αυτοδικαίως τα μέλη των οποίων έχει λήξει η θητεία. Ενώ έγινε αποδεκτή τελικά και η παραίνεση του κ. Βενιζέλου να αποσαφηνιστεί ότι τα όργανα αυτά αν δεν έχουν επαρκή αριθμό δεν θα λειτουργούν αλλά θα αναμένουν την συμπλήρωσή τους.

Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε δεκτή την παρατήρηση και έτσι αν δεν έχουν την απαρτία που απαιτείται δεν θα λειτουργούν ενώ έκανε έκκληση προς τα κόμματα «να συνεργήσουν ώστε να έχουμε ταχύτατη συμπλήρωση των μελών των αρχών», μεταξύ των οποίων το ΕΣΡ.

Δεκτή την αναδιατύπωση έκανε και ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς από την πλευρά του και ζήτησε από τα κόμματα «να έρθουμε όλοι και να γίνει πάρα πολύ γρήγορα η Διάσκεψη των Προέδρων διότι υπάρχει συνευθύνη του αδιεξόδου», δηλώνοντας ότι δεν αλλάζει ο αριθμός των μελών των αρχών.

Για αυτό και διακόπηκε η συνεδρίαση, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες νομοτεχνικές αλλαγές.

Οι υπόλοιπες τροποποιήσεις στις διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

  • Ικανοποίησε τα αιτήματα, που είχε θέσει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος να μπορεί το ΕΣΡ να αναθέτει σε εξειδικευμένες ελεγκτικές εταιρείες τον έλεγχος της ονομαστικοποίησης και του πόθεν έσχες των ενδιαφερομένων στις δημοπρασίες.
  • Εξαίρεσε από τις νέες διατάξεις αδειοδότησης τους υφιστάμενους περιφερειακούς και τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.
  • Για την αδειοδότηση των περιφερειακών σταθμών , πρόσθεσε στα κριτήρια, να λαμβάνονται υπόψη ο πληθυσμός, το ΑΕΠ και η μορφολογία του εδάφους.
  • Επιτρέπει στους περιφερειακούς σταθμούς να μπορούν να συνδέονται μέχρι και με δύο παραγωγούς προγράμματος.
  • Το ΕΣΡ να μπορεί να ματαιώνει την διεξαγωγή δημοπρασίας εάν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ικανοποιητικό αριθμό ενδιαφέρον.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.