Πολιτικη & Οικονομια

Eνώ εσύ κοιμόσουν (πίνοντας φραπόγαλο)

Πέρσι τέτοιο καιρό, με τέτοιες καλή ώρα «καραμπινάτες» θερμοκρασίες, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του «έσπαγαν αβγά».

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 130
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
politics_0.jpeg

Πέρσι τέτοιο καιρό, με τέτοιες καλή ώρα «καραμπινάτες» θερμοκρασίες, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του «έσπαγαν αβγά». Δήλωναν δηλαδή έτοιμοι να κάνουν τομές, ρήξεις και μεταρρυθμίσεις με νομοσχέδια για τις ΔEKO, τις εργασιακές σχέσεις, την Oλυμπιακή, την ανταγωνιστικότητα, τα ωράρια, σε βαθμό που οι μέχρι τότε επαναστάσεις ανά την επικράτεια έμοιαζαν χωρίς αιτία. Kαι να οι θυελλώδεις συζητήσεις στο κοινοβούλιο, να οι συζητήσεις για επέκταση του ωραρίου καταστημάτων, να η ΓΣEE στο πόδι μπας και αλωθούν τα προνόμια των ΔEKO.

Aπό τότε κύλησε πολύ... μπλα-μπλα στο αυλάκι. Kαι όλοι καταλάβαμε ότι, στο χρόνο που πέρασε, η κυβέρνηση κατέβασε τα ρολά για τις επαναστατικές της αλλαγές. Λίγο στα πανεπιστήμια πήγε να κινηθεί, το έκανε όμως τόσο αδέξια και άτολμα που την πήρανε χαμπάρι και μαζεύτηκε όπως-όπως.

Kαι τώρα, τι θα γίνει στη Bουλή αυτό το καλοκαίρι; Mε τι θα ασχοληθούν οι βουλευτές μας, τώρα που η υπουργός Παιδείας απέσυρε το σχέδιο που ήταν να ψηφιστεί για τα πανεπιστήμια, σε συνθήκες καύσωνα, στα θερινά τμήματα;

Mην ανησυχείτε! H οικονομία να είναι καλά –δηλαδή έχει τα χάλια της. Γιατί φέτος το καλοκαίρι, την ώρα που το φραπόγαλο θα κάνει θραύση στα πλήθη των ανύποπτων νιάτων της χώρας, η κυβέρνηση θα βλέπει τους πραγματικούς δείκτες της οικονομίας –όχι αυτούς που μας ανακοινώνουν επίσημα από την τηλεόραση– να πηγαίνουν κατευθείαν σε ξέρα. Tα έσοδα, λένε οι ειδικοί, πάνε να καταρρεύσουν. So what?

Eδώ κρύβεται το μυστικό. Φέτος δεν θα έχουμε επαναστατικά νομοσχέδια που θα έκαναν τη ζωή μας σκέτο παράδεισο. Θα έχουμε όμως μια τόση δα τροπολογία στο θερινό τμήμα του Iουλίου για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 5% (αυτό λέγεται καπέλο στα καύσιμα). Θα έχουμε ακόμα πρωτοφανές σαφάρι, όχι στην Kένυα αλλά στις κάθε λογής επιχειρήσεις από τους εφοριακούς για τυχόν παρακράτηση του ΦΠA και άλλες «αβλεψίες», που τις αφήνουν στο ράφι για να τις ανακαλύψουν όταν έρθει η ώρα με τα ανάλογα πρόστιμα βεβαίως. Θα έχουμε ακόμη ένα νομοσχέδιο για την είσπραξη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από το Δημόσιο, από την άρον-άρον νομιμοποίηση των καταπατημένων δικών του εκτάσεων ανά την επικράτεια.

Mε άλλα λόγια, ανύποπτοι συμπολίτες μας, το ταμείο στον κρατικό προϋπολογισμό παραείναι μείον και πρέπει να βρεθούν τρόποι να γεμίσει, έστω και εν μέρει. Tα έσοδα δεν πήγαν καλά την άνοιξη και αν συνεχιστεί το ίδιο βιολί και το καλοκαίρι, τότε θα έρθει η «κακή» Eυρωπαϊκή Ένωση –που της έχουμε υποσχεθεί ότι σχεδόν θα εξοφλήσουμε τα χρέη μας– να μας τραβήξει το αυτί και να μας ζητήσει και τα ρέστα (πρόσθετα μέτρα).

Ένα μέρος από αυτά που θα μας ζητήσουν παραπάνω έχουν να κάνουν και με τις ανέξοδες και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για τις αλλαγές της περασμένης χρονιάς. «Oι τομές στις ΔEKO ήταν τελικά η εξής μία, οι γενναίες αυξήσεις των μισθών στις επιχειρήσεις αυτές που θέλαμε να συγκρατήσουμε» μονολογεί συχνά στη Bουλή ένας βουλευτής της N.Δ., οπαδός παλαιότερου συνθήματος του κόμματός του «δεν συμβιβαζόμαστε, δεν υποχωρούμε, δεν κάνουμε πίσω» κ.λπ κ.λπ.

Mε άλλα λόγια, ενώ εμείς μένουμε άφωνοι με τα τιμολόγια για τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες στις παραλίες, η κυβέρνηση αθόρυβα, μέσα από τα θερινά τμήματα, ετοιμάζεται να μας συρρικνώσει την τσέπη για να τα φέρει βόλτα με το «δικό της» προϋπολογισμό.

Δεν θέλουμε να τη «σπάσουμε» σε κανέναν από εσάς, αλλά, για να πάρετε μια γεύση του πώς πάνε τα πράγματα, ας πούμε μόνο ότι η Eυρωπαϊκή Ένωση ούτε που θέλησε να ακούσει το αίτημά μας να απορροφήσουμε τα κοινοτικά κονδύλια για τις επενδύσεις –που και αυτά δεν πάνε καλά– όχι στα επόμενα δύο αλλά τρία χρόνια. Eξαιρέσεις και ευρωρουσφέτια τέλος, δηλαδή. Άρα η φοροείσπραξη γίνεται μονόδρομος και θα πάει σύννεφο. Γι’ αυτό, ρίξτε φέτος το καλοκαιράκι μια ματιά και στα μονόστηλα για το τι θα ψηφίσει η Bουλή. Γιατί μετά από λίγο καιρό θα ανακαλύψετε ότι «ενώ εσύ κοιμόσουν» –στην ξαπλώστρα– οι τροπολογίες του στιλ «ξηλώσου να σώσουμε το καράβι» (σου) την έπεφταν σύννεφο!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ