- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
ΕΣΥ όπως Εκδικητικό Σύστημα Υγείας
Τα τσεκ-απ Κουρουμπλή μεριμνούν για την παραδειγματική τιμωρία όσων αρρωσταίνουν
Ας ξεκινήσουμε ανάποδα. Η πρόθεση του Κουρουμπλή να καταστούν (ουσιαστικά) υποχρεωτικά έξι τεστ πρόληψης συγκεκριμένων καρκίνων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σε μια εποχή που η «επάρατη νόσος» θερίζει αποτελεί εξωφρενική πολυτέλεια να αγνοείς τα (ελάχιστα όπλα) που διαθέτεις εναντίον της.
Η άνοδος της τεχνολογίας μας έχει δώσει τη δυνατότητα να μπορούμε να αποφύγουμε κάποιες μορφές καρκίνου και καλό για όλους μας είναι να μην αφήνουμε τη μεγάλη αυτή ευκαιρία να πάει χαμένη.
Το Υπουργείο Υγείας λοιπόν θα μπορούσε να παρέχει δωρεάν στους ασφαλισμένους τις εν λόγω εξετάσεις. Οποίος, για οποιονδήποτε λόγο, τις απέφευγε θα μπορούσε να επιβαρύνεται με κάποιο πρόστιμο ώστε -έστω και για τους λάθος λόγους- να αναγκάζεται την επόμενη φορά να τις περάσει.
Δυστυχώς, πρόκειται για κάτι πρακτικά αδύνατο αφού στις εποχές που ζούμε δεν γίνεται να καλυφθούν πλήρως εκατομμύρια εξετάσεις από το κράτος.
Ούτως ή άλλως όμως, ζούμε στην Ελλάδα. Και δη στην Ελλάδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κάτι που σημαίνει πως ό,τι ξεκινά προς την σωστή κατεύθυνση συνήθως καταλήγει σε τελείως λάθος τόπο.
Έτσι, σύμφωνα με την πρόταση Κουρουμπλή, το κράτος απλώς θα μεριμνά για την παραδειγματική τιμωρία όσων ανάλγητων αρρωσταίνουν χωρίς προηγουμένως να έχουν πραγματοποιήσει τις εξετάσεις αυτές.
Για να το θέσουμε πιο ωμά οποίος αρνηθεί να κάνει κολονοσκόπηση και εν συνέχεια πάθει καρκίνο του εντέρου θα υποχρεούται να καλύψει ένα τεράστιο μέρος των νοσηλίων του μια και το κράτος θα είναι τσαντισμένο μαζί του για την ανευθυνότητά του.
Ζούμε λοιπόν σε μια χώρα που δεν ενδιαφέρεται να προστατέψει τους κατοίκους της, αλλά να τους εκδικηθεί που της κοστίζουν λεφτά όταν αρρωσταίνουν σοβαρά...
Φυσικά, όλοι αυτοί που αποφεύγουν αυτού του είδους εξετάσεις το κάνουν για τρεις λόγους: Α. Δεν είναι ενημερωμένοι (κάτι για το οποίο ευθύνεται το κράτος), Β. Δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν (κάτι για το οποίο σίγουρα δεν ευθύνονται οι ίδιοι) και -κυρίως- Γ. Επειδή θεωρούν πως δεν θα νοσήσουν ποτέ.
Όσοι εντάσσονται στην τελευταία κατηγορία, προφανώς και το ενδεχόμενο πως αν ποτέ αρρωστήσουν θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη δεν τους απασχολεί καθώς θεωρούν πως είναι άτρωτοι και πως «αυτά συμβαίνουν στους άλλους».
Καμία πρόληψη λοιπόν. Μόνο εκδίκηση. Είναι λυπηρό πως ένα κόμμα μέσα στο αρκτικόλεξο του οποίου περιλαμβάνονται οι λέξεις «Ριζοσπαστική» και «Αριστερά» υιοθετεί με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο την άκρως νεοφιλελεύθερη λογική πως όσοι νοσούν αποτελούν οικονομικά βαρίδια για την κοινωνία.
Αν τη συγκεκριμένη σκέψη είχε έστω φευγαλέα περάσει από το μυαλό προηγουμένων υπουργών Υγείας όπως π.χ. ο Λοβέρδος ή ο Άδωνις θα είχε ξεκινήσει ο νέος εμφύλιος. Σήμερα όμως έχουμε Πρώτη Φορά «Αριστερά» και όλα επιτρέπονται.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θα κινηθώ δικαστικά για την προστασία της προσωπικότητάς μου», γράφει σε ανάρτησή του
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αποσπασματικές λογικές», τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής
Τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής προτείνει το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη
Μενδώνη: «Η Ελλάδα χτίζει γέφυρες πολιτισμού στις Πρέσπες»
Στο Καστελλόριζο βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ
«Ήταν ταγμένος στην αποστολή του δημόσιου λειτουργού»
Η ημερομηνία που περιμένουν πώς και πώς οι καταναλωτές
«Δεν πρέπει η πορεία αυτή να σταματήσει»
Τα κρίσιμα ζητήματα για τα πανεπιστήμια που μπαίνουν στην ατζέντα
Αυξήσεις έως και 55% στην ενέργεια - Έντονες πιέσεις σε στέγαση, μεταφορές και υπηρεσίες
Η απόφαση για την ένταξή του στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας ελήφθη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Οι δικαιούχοι και τα ποσά που δίνονται
Γιατί τα λόγια του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Πνύκα δεν έχουν καμία σημασία
Ποιες μεταφορές μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Εφορίας
Η απάντηση για τα σχόλια που δέχθηκε
Γιατί πληρώνονται αρκετά νωρίτερα
«Το καλώδιο μπορεί να προχωρήσει χωρίς καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» - Όσα τόνισε ο πρωθυπουργός στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ
Η ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα επαναφέρει το ερώτημα πώς μπορούν να συνυπάρξουν η στρατηγική ισχύς, η ελευθερία και οι δημοκρατικές αξίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.