- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Το νέο κόμμα ξεκίνησε από την Κρήτη
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές τελειώνουν την ερχόμενη Κυριακή. Νομίζετε...
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές τελειώνουν την ερχόμενη Κυριακή. Νομίζετε... Υπάρχει ένας-ακόμη-γύρος, ανάμεσα στον Α. Σαμαρά και την Ν. Μπακογιάννη. Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, η κ. Μπακογιάννη, σε συγκέντρωση στην Αθήνα, αναγγέλλει την ίδρυση νέου πολιτικού σχηματισμού, με προίκα από την... Κρήτη!
Πόσο ενοχλητικό είναι το... κρητικό αγκάθι για τη ΝΔ; Την ημέρα που ο κ. Σαμαράς ένιωθε περίπου καβάλα στο άλογο, έτοιμος να ρίξει μπαλωθιές με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, o εκλεκτός υποψήφιός του για την περιφέρεια Κρήτης Γ. Πλακιωτάκης είδε την πλάτη του Δ. Γιαννουλάκη, που στήριξε η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο συνδυασμός «Μάχη για την Κρήτη» συγκέντρωσε 55.000 ψήφους. Ο κ. Πλακιωτάκης, αρκετά χαμηλότερα, στις 46.700 ψήφους. Τις μπαλωθιές τις έριξαν άλλοι, στον Ψηλορείτη.
Κι ενώ οι άνθρωποι της ΝΔ έλεγαν πως δεν μπορεί, κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ έβαλαν πλάτη για να ανέβει το ποσοστό του Δ. Γιαννουλάκη, η κ. Μπακογιάννη με δήλωσή της έλεγε πως το μήνυμα της κάλπης ήταν η απόρριψη και για το ΠΑΣΟΚ, που έχασε 1.200.000 ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του 2009, αλλά και για τη ΝΔ, που την ψήφισαν 550.000 πολίτες λιγότεροι από την ιστορική ήττα της παράταξης στις περσινές εκλογές.
Η αλήθεια είναι πως επτά μήνες μετά τη διαγραφή της από τη ΝΔ επειδή ψήφισε «ναι» στο μνημόνιο, η κ. Μπακογιάννη φιλοδοξεί να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή με ένα νέο κόμμα. Πού βασίζει την αισιοδοξία της, καθώς ακόμα και σήμερα επιφανή στελέχη της ΝΔ όπως ο Δ. Αβραμόπουλος υπενθυμίζουν ότι ήταν κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος υπό τον Κώστα Καραμανλή, με άμεση συμμετοχή στις αποφάσεις που ζημίωσαν παράταξη και τόπο; Η κ. Μπακογιάννη το μετράει αλλιώς. Καταρχάς ο αριθμός των ψήφων του συνδυασμού που στήριξε στην Κρήτη ισοδυναμεί με το 1% του εκλογικού σώματος. Άρα ο στόχος της εισόδου στη νέα Βουλή, όποτε γίνουν οι εκλογές, δηλαδή το όριο του 3%, δηλαδή του πανελλαδικού φράγματος των 150.000 ψήφων, δεν είναι ανέφικτος. Επιπλέον, η κ. Μπακογιάννη πιστεύει ότι στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία και συνεπώς η ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων θα προκύψει εκ του αποτελέσματος και, άρα, θα υπάρξει ανάγκη και ρόλος για ένα νέο κόμμα. Τέλος, πιστεύει ότι όσοι απείχαν σε αυτές τις εκλογές αποτελούν εν δυνάμει ακροατήριο για κάτι νέο...
Ο κ. Σαμαράς ωστόσο θεωρεί εαυτόν, παρά τις απώλειες, «αφεντικό της Κεντροδεξιάς», καθώς εδραίωσε την αρχηγία του στη ΝΔ στην πρώτη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Ξέρει όμως ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι προς το παρόν ανέφικτος, ενώ η αντιμνημονιακή του πολιτική δεν του απέφερε τα κέρδη που προσδοκούσε. Η κ. Μπακογιάννη απαντά ότι η εποχή της αυτοδυναμίας πέρασε ανεπιστρεπτί στη χώρα. Ο κ. Σαμαράς όμως εξακολουθεί να ελπίζει και να επενδύει στη φθορά του ΠΑΣΟΚ, που κατά τη γνώμη του φέρνει πιο κοντά τις εκλογές, δηλαδή μέσα στο 2011. Αλλά όπως και να το κάνουμε, την Ντόρα δεν την «έσβησε». Άλλωστε οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ στήριξαν τον εκλεκτό του Α. Σαμαρά και τώρα... Τώρα ορισμένοι από αυτούς –όπως η Ό. Κεφαλογιάννη στο Ρέθυμνο, που εξελέγη οριακά στις περσινές εκλογές– νιώθουν ότι η κ. Μπακογιάννη έγινε αίφνης ρυθμιστής για την επανεκλογή τους.
Περίεργο σκηνικό στ’ αλήθεια – όπως και πολλά «κουζουλά» που συμβαίνουν στο νησί... Τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, η Ντόρα περιόδευσε στα χωριά του Μυλοποτάμου – Ζωνιανά, Πέραμα, Ανώγεια. Στα Λιβάδια ένας χωριανός την προσφώνησε ως εξής: «Ευχαριστούμε την κ. Μπακογιάννη που ιδρύει νέο κόμμα στις 21 Νοεμβρίου. Μας έβγαλε από ένα μεγάλο... αδιέξοδο. Τα Λιβάδια ποτέ δεν ψήφισαν και ούτε πρόκειται να ψηφίσουν προδότες»! Για να μην ξεχνιόμαστε, δηλαδή.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Την επόμενη φορά να συγκρίνετε τι χώρα παραδώσατε το 2019 και πώς είναι η Ελλάδα σήμερα»
Η τετράδα ζυμαρικών κοστίζει περισσότερο από τέσσερα χωριστά πακέτα
Aναρχικοί εναντίον ακροαριστερών με φόντο την ανομία
Πώς το δημογραφικό αλλάζει την εικόνα
Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «καλλιτεχνική ευγονική» και ζητά να ανασκευαστεί η τοποθέτηση
Η ανάρτηση για νέο αντικαρκινικό φάρμακο
Αιχμές για τον Ποινικό Κώδικα
«Ουδέποτε μου είχε αναφερθεί αυτό το κατάπτυστο άρθρο που άλλαξαν μέσα σε μία νύχτα»
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Στάση στο Κοπανάκι Μεσσηνίας έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την 86χρονη Παναγιώτα Θωμοπούλου
Η απόφαση της Περιφέρειας προβλέπει χρηματοδότηση για ποικίλες παρεμβάσεις
Ο αγοραστής σχεδιάζει την ανάπτυξη πολυτελούς θερέτρου
Ο Μάγκνους Μπρούνερ αξιολόγησε θετικά την εφαρμογή του νέου Συμφώνου - Πρόοδος σε ελέγχους και επιστροφές
Η υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι οι ευρωπαϊκές προβολές δεν συνιστούν αποφάσεις
«Η διαφορά μας είναι ότι και το τελευταίο ευρώ πήγαινε σε δημόσια ταμεία για να βγει η χώρα από την κρίση» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ
Μας ενδιαφέρουν αυτοί που δεν πληρώνουν ή αυτοί που στερούνται για να είναι συνεπείς;
Με τους θύτες ή με τα θύματα;» διερωτάται ο υπουργός Επικρατείας
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας στο Χ
Επένδυση άνω των 130 εκατ. ευρώ σε θερμοκήπια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.