- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
ΔΕΗ: Data centers και φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία
Την μετατροπή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαίδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου το 2027 ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του 2024 στους χρηματιστηριακούς αναλυτές. Πρόκειται για ένα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της επιχείρησης για τη Δυτική Μακεδονία, μεταξύ των οποίων τίθεται πλέον ως πιθανή επιλογή και η κατασκευή μεγάλης κλίμακας data centers. Μια προσπάθεια που αν ευοδωθεί - όπως υπογράμμισε ο κ.Στάσσης - θα είναι αποφασιστικής σημασίας όχι μόνο για την επιχείρηση αλλά και για τη χώρα.
Σε σχέση με την Πτολεμαίδα 5, ισχύος 660 μεγαβάτ σήμερα, το σχέδιο προβλέπει την διακοπή λειτουργίας της ως λιγνιτικής μονάδας το 2026 (οπότε και θα ολοκληρωθεί το σχέδιο απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ και της χώρας) και την έναρξη λειτουργίας ως μονάδας φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου το 2027, σε πρώτη φάση με ισχύ στα 350 μεγαβάτ. Η επένδυση για την αλλαγή καυσίμου είναι της τάξης των 300 εκατ. ενώ υπάρχει η προοπτική για αύξηση της ισχύος στο μέλλον με τη μετατροπή της μονάδας σε τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου.
Το σβήσιμο της τελευταίας λιγνιτικής μονάδας σηματοδοτεί την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου της Δυτικής Μακεδονίας όπου το 2019 υπήρχαν λιγνιτικοί σταθμοί ισχύος 3,4 γιγαβάτ. Ως το τέλος του έτους θα λειτουργούν 1,2 γιγαβάτ φωτοβολταϊκά στα οποία θα προστεθούν μπαταρίες, μονάδες αντλησιοταμίευσης και πιθανώς data centers, που απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας και η ζήτηση για τα οποία όπως είπε ο επικεφαλής της ΔΕΗ αυξάνεται εκθετικά λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο κ.Στάσσης μίλησε συγκεκριμένα για την προοπτική δημιουργίας της "West Macedonia Valley" ενώ παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΔΕΗ στη συγκεκριμένη αγορά, που είναι η διαθεσιμότητα της γης - πιθανότατα στο χώρο του πρώην ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου - και του δικτύου υψηλής τάσης που προϋπήρχε για την εξυπηρέτηση των λιγνιτικών μονάδων. Διευκρίνισε ότι η επένδυση θα προχωρήσει εφόσον εξασφαλιστεί η συμμετοχή μεγάλης εταιρείας του χώρου για την οποία έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις. Σε πρώτη φάση συζητείται η ανάπτυξη data center ισχύος 300 μεγαβάτ με προοπτική το 1 γιγαβάτ σε επόμενο στάδιο.
Τέλος ο επικεφαλής της ΔΕΗ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο - ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για τη χρήση του εναέριου δικτύου οπτικών ινών που αναπτύσσεται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης - να δραστηριοποιηθεί η επιχείρηση και στη λιανική διαθέτοντας τηλεφωνία και ίντερνετ στους τελικούς καταναλωτές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε αποτελούν στρατηγικά εργαλεία και πότε μετατρέπονται σε επικίνδυνα buzzwords
Στα 7 εκατ. ευρώ η οικονομική ενίσχυση για την τοπική κοινωνία το 2024
Αν θες το brand σου να έχει διάρκεια, αυτά είναι όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις
Tο έργο έχει φτάσει ήδη στον 42ο όροφo
Η Νικολέττα Κολομπούρδα, Chief People Officer & μέλος της διοίκησης της Lidl Ελλάς, μας εξηγεί πώς η εταιρεία διακρίθηκε για 10η συνεχόμενη χρονιά ως Top Employer
Τον σχεδιασμό της Riviera Galleria έχει αναλάβει ο Kengo Kuma
H Μπέττυ Τσακαρέστου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Διαφήμισης & Δημοσίων Σχέσεων του Τμήματος, και ο Μάνος Καβαρνός, Marketing & Communications Manager στην Dialectica, ξετυλίγουν από κοινού όλες αυτές τις ιστορίες που, είτε λίγο είτε πολύ, τριγυρνούν στο μυαλό κάθε GenZer!
Ενδυναμώνει το χαρτοφυλάκιο του ο όμιλος του Σπύρο Θεοδωρόπουλου
Ένας πρακτικός «έλεγχος υγείας» για κάθε επιχείρηση που θέλει να δρα στον πραγματικό επιχειρηματικό στίβο — όχι θεωρητικά, αλλά με ουσία και αποτέλεσμα.
Οι αδελφοί Δούζη αναλαμβάνουν μετά τη συμφωνία με τον όμιλο Φάις - To νέο μοντέλο λειτουργίας
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε για τον ΒΟΑΚ τη συμφωνία εισόδου στο έργο των AKTOR και Metlen
Τα brands «μυρίζουν» με σκοπό να τα θυμάσαι και να νιώθεις κάτι συγκεκριμένο όταν τα επισκέπτεσαι.
Kαθώς οι εκπαιδευτικές επισκέψεις έχουν δομηθεί με συγκεκριμένο παιδαγωγικό πλαίσιο
Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται εντός του 2026
Πόσο εύκολο είναι, τελικά, να βγεις από την πεπατημένη;
Μέσω από νέες συνεργασίες η εταιρία ενισχύει τη θέση της ως ολοκληρωμένος παίκτης στην ενεργειακή μετάβαση
Συνεργασία για την ανάπτυξη ενός από τα μεγαλύτερα υβριδικά έργα ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα
Τι σημαίνει «Οικονομία των Εμπειριών» και γιατί σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ;
Oλοκληρωμένος σχεδιασμός με νέες, βελτιωμένες και digital-first προτάσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.