- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΔΕΗ: Επιτυχής η έκδοση ομολόγου - Υπερκάλυψη κατά 4 φορές και άντληση 600 εκατ. ευρώ
Η πλειονότητα είναι ξένοι, κατά κύριο λόγο μακροπρόθεσμοι επενδυτές
ΔΕΗ: Επιτυχής η έκδοση ομολόγου - Υπερκάλυψη κατά 4 φορές και άντληση 600 εκατ. ευρώ
Με υπερκάλυψη κατά 4 φορές και επιτόκιο 4,625% ολοκληρώθηκε απόψε με επιτυχία η έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου από τη ΔΕΗ, μέσω του οποίου η εταιρεία άντλησε τελικά το ποσό των 600 εκατ. ευρώ, αυξημένο σε σχέση με τον αρχικό στόχο για 500 εκατ.. Οι προσφορές των επενδυτών έφτασαν τα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή 4 φορές πάνω από την αρχική πρόταση.
Όπως αναφέρουν πηγές της επιχείρησης η έκδοση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών προς την εταιρεία, καθώς πρόκειται για το φθηνότερο ευρωπαϊκό κουπόνι 7ετας που έχει βγάλει εταιρεία με ίδιο credit rating με τη ΔΕΗ από τον Φεβρουάριο του 2022. Επιπλέον, το spread στο ομόλογο της ΔΕΗ είναι το χαμηλότερο που έχει επιτύχει η εταιρεία σε όλα τα ομόλογα που έχει εκδώσει από το 2020 (200 μ.β. χαμηλότερο σε σχέση με τις εκδόσεις του 2020 και του 2021).
Σημειώνεται ακόμη, ότι η πλειονότητα των επενδυτών στο ομόλογο της ΔΕΗ είναι ξένοι, κατά κύριο λόγο μακροπρόθεσμοι επενδυτές.
Η έκδοση πραγματοποιήθηκε χωρίς η ΔΕΗ να έχει ανάγκη αναχρηματοδότησης κάποιου ομολόγου, καθώς τα δύο ομόλογα που έχει, ήδη λήγουν το 2026 και το 2028 και θα διαπραγματεύονται ταυτόχρονα με το νέο τρίτο ομόλογο, που λήγει το 2031. Αυτό, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι οποίοι επέλεξαν να χρηματοδοτήσουν με νέα επιπλέον ρευστότητα το νέο ομόλογο της ΔΕΗ.
Τα 600 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις της ΔΕΗ και των θυγατρικών της στο πλαίσιο του αναπτυξιακού business plan του ομίλου. Το πλάνο περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 9 δισ. ευρώ στην τριετία, κυρίως σε ΑΠΕ, αναβάθμιση δικτύων και νέες δραστηριότητες. "Το εμπροσθοβαρές business plan της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως είναι πλέον ο Όμιλος ΔΕΗ, μετά και την είσοδο στην αγορά της Ρουμανίας, είναι βασισμένο σε μία ολιστική προσέγγιση γύρω από την πράσινη μετάβαση και το τρίπτυχο καθαρή παράγωγή ενέργειας, σύγχρονα δίκτυα και πελατοκεντρική φιλοσοφία".
Στόχος της διοίκησης είναι ο Όμιλος ΔΕΗ να έχει EBITDA 3 δισ. ευρώ από διαφορετικές δραστηριότητες, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση και να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο του σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται.
Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των ομολογιών στο χρηματιστήριο Euronext του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο κατάλληλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου για την εύρυθμη λειτουργία των αγορών
«Να παραιτηθεί ο αδύναμος, διαπλεκόμενος πρωθυπουργός»
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να συναντηθεί με αξιωματούχους της KFOR
«Κλείδωσε» το άνοιγμα της πλατφόρμας
Για παραβίαση του Συντάγματος κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας
Τι ώρα εμφανίζονται τα λεφτά στα ΑΤΜ
«Σε 1,5 λεπτό ήταν στα επείγοντα ο καρδιολόγος» - Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας
Τι διαφορετικό θα έγραφε ένας σατιρικός συγγραφέας αν προσπαθούσε να σατιρίσει έναν πολιτικό; Τι πιο αστείο από έναν πολιτικό που θεωρεί ασήμαντο το ότι πουλούσε παπά για τις σπουδές του;
Πάντα με γνώμονα τα δημοσιονομικά περιθώρια
Η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για το κράτος δικαίου
Τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας για την Πόπη Παπανδρέου
Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις διεθνείς εξελίξεις και στην οικονομία, όχι στις παλιές αντιπαραθέσεις
Το μήνυμα του πρωθυπουργού από τη Βουλή για τον στενό του συνεργάτη
Η δήλωση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Τι ώρα μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
Για ποια νησιά προβλέπονται έως 10 δωρεάν διανυκτερεύσεις
Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και η απουσία επίγνωσης για όσα παίζονται στα υπουργικά γραφεία
Κρίσιμο το επόμενο 48ώρο για τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ μετά από ρήξη ανευρύσματος στον εγκέφαλο
Στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.