- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δύο συλλήψεις για τη φωτιά στη Βοιωτία - Πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά
Οι σπινθήρες στο έδαφος και η πρώτη εστία
Συνελήφθησαν ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός και ένας εργολάβος για τη φωτιά στη Βοιωτία
Δύο συλλήψεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής για τη μεγάλη φωτιά στη Βοιωτία που επεκτάθηκε στη Δυτική Αττική, κάνοντας στάχτη σπίτια, αυτοκίνητα, δάση και καλλιέργειες.
Είχε προηγηθεί έρευνα που έδειξε ότι η φωτιά στη Βοιωτία ξεκίνησε από σπινθήρες μετά από ταλάντωση αγωγών κατά τη διάρκεια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες.
Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθησαν ο ηλεκτρολόγος μηχανικός που είχε υπογράψει τη μελέτη και την επίβλεψη του έργου και ο εργολάβος που είχε αναλάβει την κατασκευή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εμπρησμό με ενδεχόμενο δόλο, σε βαθμό κακουργήματος.
Φωτιά στη Βοιωτία - Η ανακοίνωση για τις δύο συλλήψεις
«Από τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βοιωτία, η οποία επεκτάθηκε στην Αττική, εξειδικευμένα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) μετέβησαν στα σημεία έναρξης και ανέλαβαν τη διερεύνηση των αιτίων και των συνθηκών εκδήλωσής της.
»Οι ερευνητές της Δ.Α.Ε.Ε. προχώρησαν σε εκτεταμένες αυτοψίες στο πεδίο, έλαβαν μαρτυρικές καταθέσεις, συνέλεξαν κρίσιμα ευρήματα και αξιοποίησαν βιντεοληπτικό υλικό, στο οποίο καταγράφονται τα πρώτα λεπτά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.
»Παράλληλα, στο σημείο μηδέν, από όπου διαπιστώθηκε ότι ξεκίνησε η φωτιά, πραγματοποιήθηκε εξειδικευμένη αυτοψία με τη συνδρομή δικαστικού πραγματογνώμονα, ηλεκτρολόγου μηχανικού.
»Από τη συνδυαστική αξιολόγηση των ευρημάτων προέκυψε ότι στο ιδιωτικό δίκτυο μεταφοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες προς το κεντρικό δίκτυο ηλεκτροδότησης σημειώθηκε ταλάντωση των αγωγών, η οποία προκάλεσε σπινθηρισμούς. Οι σπινθήρες κατέληξαν στο έδαφος, προκαλώντας την έναρξη της πυρκαγιάς, η οποία έλαβε μεγάλες διαστάσεις και επεκτάθηκε από τη Βοιωτία στην Αττική.
»Η έρευνα επικεντρώθηκε στα πρόσωπα που είχαν την ευθύνη για τη μελέτη, την κατασκευή, την επίβλεψη και την ορθή λειτουργία του συγκεκριμένου ιδιωτικού δικτύου.
»Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθησαν δύο ημεδαποί. Ο ένας, με την ιδιότητα του ηλεκτρολόγου μηχανικού, είχε υπογράψει τη μελέτη και την επίβλεψη του έργου, ενώ ο δεύτερος, ως εργολάβος, είχε αναλάβει την κατασκευή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
»Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εμπρησμό με ενδεχόμενο δόλο, σε βαθμό κακουργήματος.
»Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας των ανεμογεννητριών, ο οποίος αναζητήθηκε στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, χωρίς να εντοπιστεί. Οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής.
»Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) συνεχίζει την έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, εξετάζοντας το σύνολο των τεχνικών, μαρτυρικών και βιντεοληπτικών στοιχείων, με στόχο την πλήρη διακρίβωση των συνθηκών εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς, καθώς και την απόδοση τυχόν περαιτέρω ποινικών ευθυνών».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο επίκεντρο του συνεδρίου βρίσκονται οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η πρωτεύουσα
Σύσκεψη στην Περιφέρεια και επιτόπιες αυτοψίες σε Μυλοπόταμο, Ιεράπετρα και Οροπέδιο
Βυθίστηκε στο νερό ο κάμπος στο Οροπέδιο - Σε εξέλιξη οι προσπάθειες αποκατάστασης
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές μέχρι την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς
Κινητοποίηση των αρχών τα ξημερώματα - Εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο
Εντοπίστηκε σώος στα ελληνοαλβανικά σύνορα ύστερα από εκτεταμένες έρευνες
Αναλυτική πρόγνωση για όλη την Ελλάδα
Τραγωδίες σε Χερσόνησο και Νέα Πέραμο
Είναι όλοι καλά στην υγεία τους και ασφαλείς
Απαγορευτικό στο Λαύριο
Υποχωρούν σταδιακά τα επικίνδυνα φαινόμενα - Ισχυρές βροχές σε Κρήτη και Δωδεκάνησα
Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης του υπουργείου Υγείας διευρύνει την εποπτεία του
Δεμένα τα πλοία στα κεντρικά λιμάνια της Αττικής - Οι τροποποιήσεις στα δρομολόγια
Προβλήματα από τους δυνατούς βοριάδες - Σε επιφυλακή η Κρήτη για έντονες βροχές
Κορυφαία μορφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έφυγε από τη ζωή δύο ημέρες πριν συμπληρώσει τα 90 της χρόνια
Η άγνωστη διαδρομή ενός κατοχικού υπουργού από την Αθήνα της Κατοχής στην Αυστρία και από εκεί στις φυλακές Αβέρωφ
Έντονα φαινόμενα στην Κρήτη - Ριπές έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.