- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Πάσχα 2026: Σήμερα οι Γ' Χαιρετισμοί - Πότε ψάλλονται και τι συμβολίζουν
Πότε γράφτηκε ο Ακάθιστος Ύμνος
Πάσχα 2026: Σήμερα οι Γ' Χαιρετισμοί - Πότε ψάλλονται και τι συμβολίζουν - Πότε γράφτηκε ο Ακάθιστος Ύμνος
Σήμερα Παρασκευή (13.3) θα πραγματοποιηθεί η τρίτη λειτουργία των Χαιρετισμών στις Εκκλησίες για το Πάσχα 2026, που φέτος πέφτει στις 12 Απριλίου 2026. Η περίοδος της Σαρακοστής ξεκίνησε τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου.
Οι Χαιρετισμοί ψάλλονται για πέντε Παρασκευές της Σαρακοστής. Τι είναι, όμως, ακριβώς οι Χαιρετισμοί της Παναγίας;
Τι είναι οι Χαιρετισμοί της Παναγίας
Ο Ακάθιστος Ύμνος (Χαιρετισμοί), είναι ένα μεγάλο ποίημα, γραμμένο τον 6ο αιώνα μ.Χ., που μιλάει στην Παναγία και της απευθύνει επαίνους, ευχαριστίες και προσευχές. Οι «χαιρετισμοί της Παναγίας» είναι ένας ύμνος προς την Παναγία, που, όταν ψάλλεται στις εκκλησίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. «Ακάθιστος Ύμνος» ονομάστηκε, επειδή, όταν ψάλλεται, το εκκλησίασμα στέκεται όρθιο, ενώ η εναλλακτική ονομασία του «Χαιρετισμοί», προέρχεται από τη συχνά επαναλαμβανόμενη λέξη Χαίρε.
Ο Ακάθιστος Ύμνος ψάλλεται τμηματικά το βράδυ της Παρασκευής των τεσσάρων πρώτων εβδομάδων των Νηστειών και ολόκληρο το βράδυ της Παρασκευή της πέμπτης εβδομάδας των Νηστειών, κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου.
Αποτελείται από το προοίμιο «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια» και 24 οίκους (στροφές) με αλφαβητική ακροστιχίδα από το Α έως το Ω. Το πρώτο μέρος του ποιήματος (Α-Μ) αναφέρεται σε επεισόδια από τη ζωή της Παναγίας (Ευαγγελισμός, Γέννηση του Ιησού, Υπαπαντή κ.ά.) και το δεύτερο μέρος (Ν-Ω) σε θεολογικά θέματα. Αναφέρεται γενικότερα στην ενανθρώπιση του Ιησού και τη σωτηρία των ανθρώπων, ενώ εξαίρεται η συμβολή της Παναγίας.
Σύμφωνα με το sansimera.gr, o ποιητής του Ακαθίστου Ύμνου δεν είναι γνωστός, καθώς οι μακροχρόνιες έρευνες δεν έχουν καταλήξει σε αναμφισβήτητα συμπεράσματα. Έχουν αναφερθεί τα ονόματα του Ρωμανού του Μελωδού, του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Σέργιου, του διάκονου και ιαμβογράφου Γεωργίου Πισίδη, του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γερμανού Α’, του μητροπολίτη Νικομηδείας Γεωργίου Σικελιώτη, της Κασσιανής και του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου. Η επικρατούσα παράδοση υποστηρίζει ότι ο Άκάθιστος Ύμνος γράφτηκε για τη διάσωση της Κωνσταντινούπολης από την πολιορκία των Αβάρων, ενός ταταρομογγολικού φύλου, το 626. Η σωτηρία της Βασιλεύουσας αποδόθηκε στην Υπέρμαχο Στρατηγό, την Υπεραγία Θεοτόκο.
Οι ημερομηνίες για τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου 2026
- Α΄ Στάση: Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου
- Β στάση: Παρασκευή 6 Μαρτίου
- Γ στάση: Παρασκευή 13 Μαρτίου
- Δ΄ Στάση: Παρασκευή 20 Μαρτίου
- Ακάθιστος Ύμνος: Παρασκευή 27 Μαρτίου
Πηγή: Βήμα της Ορθοδοξίας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Φανερωμένη
Το χρονικό της υπόθεσης
Και πότε θα χτυπήσει ξανά το κουδούνι το 2027
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Ξανά στο εδώλιο οι δύο ψαράδες για ανθρωποκτονία από πρόθεση
Αλλάζει υπερασπιστική γραμμή
Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία
Υπενθύμιση του ΕΣΘ για το κλείσιμο των επιχειρήσεων σε επτά δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η αναλυτική πρόγνωση Μαρουσάκη για τις επόμενες ημέρες
Σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση επιβατών
Τι ζητά από τον πρόεδρο της εταιρείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.