- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης: Η ανάρτηση της Φίνος Φιλμ για τον έναν χρόνο από τον θάνατό του
«Λείπουν η οξυδέρκεια και το αιχμηρό χιούμορ σου», έγραψε χαρακτηριστικά
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης: Η ανάρτηση της Φίνος Φιλμ για τον έναν χρόνο από τον θάνατό του - «Λείπουν η οξυδέρκεια και το αιχμηρό χιούμορ σου», έγραψε χαρακτηριστικά
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη, η Φίνος Φιλμ τίμησε τη μνήμη του με μια συγκινητική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο γνωστός δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και τηλεόρασης είχε φύγει από τη ζωή στις 27 Ιανουαρίου 2025, σε ηλικία 61 ετών, ύστερα από μακρά προβλήματα υγείας.
Στην ανάρτηση της εταιρείας, συνοδευόμενη από φωτογραφία του, γίνεται λόγος για την απουσία της οξυδέρκειας και του αιχμηρού του χιούμορ, χαρακτηριστικά που τον έκαναν να ξεχωρίζει στον χώρο του πολιτισμού και της κριτικής.
Η Φίνος Φιλμ αναφέρεται με θερμά λόγια στο πάθος του Τριανταφυλλίδη για τον ελληνικό κινηματογράφο, επισημαίνοντας πως υπήρξε «μια ξεχωριστή και παθιασμένη φωνή του πολιτισμού». Τονίζει πως ο εκλιπών αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάδειξη του έργου του Φίνου και της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά, ενώ κλείνει το μήνυμά της με τη φράση πως «πέρα από όλα, μας λείπει ως φίλος» — ένα σχόλιο που αποτυπώνει τη βαθιά εκτίμηση και τη ζεστασιά που άφησε πίσω του.
«Ένας χρόνος! Αδιανόητο! Σαν να έγινε χθες. Ναι ξέρουμε, λες και σε έχουμε μπροστά μας να λες "μα πόσο κλισέ, δεν βρήκατε τίποτε άλλο να πείτε"; Έχεις δίκιο. Μα τι να σου πούμε; Για την αισθητή απουσία σου και το πελώριο κενό που άφησες; Αφού ποτέ δεν σου άρεσαν αυτά. Πες μας λοιπόν βρε μπαγάσα, πως τα περνάς εκεί πάνω; Ένα είναι σίγουρο. Έχεις φτιάξει στέκι και μαζεύεις όλους τους παλιούς, τους αγαπημένους σου. Και σίγουρα όταν έφτασες εκεί πάνω, όλοι τους σε υποδέχτηκαν με χαρά και με τιμές. Πώς αλλιώς να υποδέχονταν τον άνθρωπο που.. «υπήρξε μια ξεχωριστή, ανήσυχη και βαθιά παθιασμένη φωνή του ελληνικού πολιτισμού. Δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου και άνθρωπος με σπάνια γνώση και μνήμη, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής και του έργου του στην υπεράσπιση και την ανάδειξη του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, σε μια εποχή που συχνά αντιμετωπιζόταν με συγκατάβαση ή ειρωνεία. Ένας άνθρωπος που δεν αντιμετώπισε ποτέ τον πολιτισμό ως επάγγελμα, αλλά ως στάση ζωής με βαθιά γνώση, οξύ πνεύμα και μια συγκινητική αφοσίωση στο ελληνικό σινεμά, που κατόρθωσε να μετατρέψει τη μνήμη σε ζωντανή αφήγηση και την ιστορία σε καθημερινό διάλογο», γράφτηκε αρχικά στην λεζάντα και στη συνέχεια, προστέθηκε:
«Στη φέραμε! Απεχθανόσουν την τεχνολογία! Ούτε να φανταστούμε δεν μπορούμε πως θα αντιδρούσες απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη. "Δεν θα συμβουλευόμουν ποτέ ένα άψυχο πράμα", σαν να σε ακούμε να λες. Κι όμως αυτά τα έντονα, συγκινητικά και γεμάτα ουσία λόγια είναι γραμμένα από αυτήν! Και πως να μην ήταν, αφού τα στοιχεία που επεξεργάζεται είναι αλιευμένα από την πραγματικότητα; Ο εχθρός σου σε αποθεώνει! Όπως ο εχθρός του λατρεμένου σου Φίνου, η τηλεόραση, αποθέωσε τις ταινίες του, τις δικαίωσε και τις τοποθέτησε στο υψηλότερο βάθρο του νεοελληνικού πολιτισμού. Κι εσύ με τα άρθρα σου, τα βιβλία σου, τις εκπομπές σου, αποκάλυψες και ανέδειξες το μεγαλείο του Φίνου και των δημιουργών εκείνης της εποχής. Λείπεις πολύ. Λείπουν η οξυδέρκεια σου, οι γνώσεις σου, η μνήμη σου, το αιχμηρό σου χιούμορ. Μα πάνω απ’ όλα λείπει ο φίλος μας Ιάσονας. Το έργο σου, όμως, θα είναι πάντα εδώ ζωντανό. Και θα μας συντροφεύει, θα μας διδάσκει, θα μας υπενθυμίζει! Μέχρι να ανταμώσουμε ξανά».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια συλλογή που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα των Ιακωβίδη, Dali, Μόραλη, Κεσσανλή, Γαϊτη
Αστυνομική έρευνα σε σπίτι 50χρονου αποκάλυψε 10 τμήματα ενάλιων αμφορέων από τρεις ιστορικές περιόδους
Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα - Πρόγνωση Κολυδά για διπλή διαταραχή προ των πυλών
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Σε «ψευδή και ανυπόστατα στοιχεία» αναφέρεται ο Γιάννης Παναγόπουλος
Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων
Τι προέκυψε από την έρευνα της Αρχής για Στρατινάκη - Γεωργίου
«Δύο συστήματα που θα κινηθούν από τον κόλπο της Σύρτης και το Στενό της Σικελίας θα δώσουν όχι μόνο αξιόλογες βροχές, αλλά και χιονοπτώσεις»
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα για την έμφυλη ισότητα
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα 3+1 don't της προηγούμενης ημέρας
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Από 16 έως 19 Οκτωβρίου 2026
Ο χάρτης που δείχνει τους κεντρικούς οδικούς άξονες που αντιμετωπίζουν προβλήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.