- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πέθανε ο Δημοσθένης Αγραφιώτης - Ποιητής, κοινωνιολόγος και πρωτοπόρος καλλιτέχνης
Έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο - Η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία και το έργο του
Ο καθηγητής Δημοσθένης Αγραφιώτης πέθανε στις 14 Νοεμβρίου, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη στην κοινωνιολογία, την ποίηση και τα εικαστικά.
Την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, πέθανε ο Δημοσθένης Αγραφιώτης, μια ξεχωριστή προσωπικότητα που συνέδεσε αρμονικά τον ακαδημαϊκό χώρο με την ευρεία καλλιτεχνική δημιουργία.
Γεννημένος το 1946 στο Καρπενήσι, ο Δημοσθένης Αγραφιώτης υπήρξε ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, από την οποία αποχώρησε το 2007, έχοντας εστιάσει την έρευνά του στις κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις της υγείας.
Παράλληλα, η δημιουργική του δράση ήταν εξίσου αξιοσημείωτη: ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός κινηματογράφου, φωτογράφος και εικαστικός καλλιτέχνης, ο Αγραφιώτης εξερεύνησε συστηματικά τη σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την τεχνολογία, συμμετέχοντας σε διεθνείς εκθέσεις και εκδοτικά εγχειρήματα.
Συνεργάτης του περιοδικού Αντί τις δεκαετίες του '70 και του '80 και της εφημερίδας Το Βήμα, υπήρξε επίσης ιδρυτής του περιοδικού Κλίναμεν, το οποίο κυκλοφόρησε αρχικά σε έντυπη μορφή και στη συνέχεια μεταφέρθηκε διαδικτυακά. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία που διατρέχουν πεδία όπως η θεωρία της τέχνης, η κοινωνιολογία της υγείας και οι τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς και ποιητικές συλλογές.
Μεταξύ των έργων του ξεχωρίζουν τα Πολιτιστικές αναδιπλώσεις (1983), Υγεία και αρρώστια. Κοινωνικές και πολιτιστικές διαστάσεις (1988), Επιστήμη, Τεχνολογία, Κοινωνία (2000), Η τεθλασμένη ισορροπία (2018), καθώς και η δίγλωσση ποιητική συλλογή Monogatari II (2017).
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, στις 11:30 π.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY περνούν στην εποχή της Allwyn, με νέο look & feel, διεθνή αέρα και εμπειρίες που κοιτούν μπροστά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από όσα αγαπήσαμε
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αιχμές για συγκάλυψη, σύγκριση με Ισπανία και αναφορές στο πολιτικό εγχείρημα που ετοιμάζει
Τα ίχνη της χάθηκαν από χώρο παιδικής προστασίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.