- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Β. Καραστάθης για σεισμό στην Εύβοια: Η σεισμική ακολουθία έχει ήπιο χαρακτήρα και βαίνει φυσιολογικά
«Η περιοχή δεν έχει ιστορικό μεγάλων και καταστροφικών σεισμών»
Μέχρι στιγμής, οι μετασεισμοί ανέρχονται περίπου στους 30, 14 εκ των οποίων έχουν μέγεθος μεγαλύτερο των 2 Ρίχτερ
Φυσιολογικά βαίνει μέχρι στιγμής η σεισμική ακολουθία μετά σεισμό έντασης 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα, λίγο πριν από τις 00:30, στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αττικής και Εύβοιας, κοντά στα Στύρα Ευβοίας.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, «η σεισμική ακολουθία βαίνει μέχρι στιγμής αρκετά φυσιολογικά. Έχει έναν ήπιο χαρακτήρα, ο οποίος εκφράζεται με αρκετά μικρά μεγέθη και με έναν περιορισμένο αριθμό μετασεισμών».
«Αυτός ο περιορισμένος αριθμός μετασεισμών δεν επιτρέπει ακόμη μία απολύτως αξιόπιστη στατιστική αξιολόγηση της ακολουθίας ώστε να είμαστε σε θέση να πούμε ότι ο κίνδυνος παρήλθε και ότι ο σεισμός μεγέθους 5,2 ήταν ο κύριος», πρόσθεσε ο κ. Καραστάθης τονίζοντας ότι χρειάζεται να περιμένουν κάποιο διάστημα ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των μετασεισμών για να έχουν συμπεράσματα χωρίς μεγάλη επισφάλεια.
Μέχρι στιγμής, όπως εξήγησε, οι μετασεισμοί ανέρχονται περίπου στους 30, 14 εκ των οποίων έχουν μέγεθος μεγαλύτερο των 2 Ρίχτερ. «Ωστόσο, ο μεγαλύτερος μετασεισμός μέχρι στιγμής είναι με μέγεθος 2,8», ανέφερε.
«Στην όλη εικόνα πρέπει να συναξιολογήσουμε τον ήπιο χαρακτήρα της περιοχής. Η περιοχή είναι ήπιας σεισμικότητας, χωρίς ιστορικό μεγάλων και καταστροφικών σεισμών. Δεν έχουν αποτυπωθεί δομές πολύ μεγάλες, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλους σεισμούς. Άρα, είμαστε αισιόδοξοι. Ωστόσο, κρατάμε μία επιφύλαξη γιατί ακόμη δεν έχουμε τα δεδομένα αυτά που θα μας επέτρεπαν να έχουμε μια ασφαλή αξιολόγηση έως προς την ακολουθία», υπογράμμισε ο κ. Καραστάθης, ενώ κάλεσε τους πολίτες τα πρώτα 24ώρα, όπως ισχύει σε κάθε σεισμική δόνηση, «να βρίσκονται σε μια κατάσταση προσοχής και να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης από τους σεισμούς».
«Από εκεί και πέρα θα έχουμε περισσότερα στοιχεία τις επόμενες ώρες και μέρες όταν συμπληρωθεί αυτός ο αριθμός που θα μας επιτρέψει τη στατιστική αξιολόγηση της ακολουθίας», κατέληξε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέχρι πότε θα μείνει σε ισχύ
Νοσηλεύεται με κάταγμα στη λεκάνη
Νέα πτήση επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών και των κατοικιδίων τους από το Ντουμπάι
Ο χολιγουντιανός σταρ παραμένει στην Ελλάδα
Μάρτης... γδάρτης με βροχές και κρύο
Ο ηλικιωμένος εντοπίστηκε το πρωί σε βραχώδη περιοχή κοντά στη Λίνδο
Χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι ξεκινούν ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή
«Χειρόφρενο» σε κεντρικούς δρόμους - Όλες οι διαδρομές και οι ρυθμίσεις της Τροχαίας
Διατηρείται η καλοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με θερμοκρασίες έως 19 βαθμούς
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έρευνες από το Λιμενικό Σώμα και εθελοντικές ομάδες
Ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Ανδρέα Παπανδρέου
Πότε θα χτυπήσει ξανά το κουδούνι για την επιστροφή;
Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου
Ισχυρές επίγειες δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΟΔΕ δίνουν μάχη με τις φλόγες
Η Maran Tankers επιβεβαιώνει το πλήγμα στο ελληνικό τάνκερ - Το πλήρωμα είναι ασφαλές
Ξεκινούν εργασίες για 5G και αλλαγή σιδηροτροχιών - Πώς θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες
Έντονη διαμαρτυρία από τον Βασίλη Κικίλια για τη στοχοποίηση της ελληνικής ναυτιλίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.