Πανεπιστήμια: Στήριξη από την πολιτεία στο ζήτημα της ασφάλειας ζητά η Σύνοδος των Πρυτάνεων
Tα αιτήματα τους για χρηματοδότηση και αλλαγές για στις διαγραφές φοιτητών
Πανεπιστήμια: Στήριξη από την πολιτεία στο ζήτημα της ασφάλειας ζητά η Σύνοδος των Πρυτάνεων
Τρία βασικά θέματα ξεχώρισαν κατά την 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων, που πραγματοποιήθηκε στην Ανάβυσσο και ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή: η χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, οι διαγραφές φοιτητών και η ασφάλεια.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συνόδου το ζήτημα της χρηματοδότησης χαρακτηρίζεται «το σημαντικότερο», κυρίως για την ανακαίνιση και τη συντήρηση των υποδομών των πανεπιστημίων. Όπως επισημαίνεται, θεωρείται « απολύτως αναγκαία» η εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030, με βάση τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει τα πανεπιστήμια. Επίσης, ζητείται άμεση επαναφορά του μέτρου της ετήσιας έκτακτης χρηματοδότησης που, σύμφωνα με τους πρυτάνεις, «αποτελεί σημαντικό στήριγμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων λειτουργικών αναγκών». Η Σύνοδος, μάλιστα, αποφάσισε την αποστολή σχετικής επιστολής προς τον Πρωθυπουργό, ζητώντας ταυτόχρονα συνάντηση για να του εκθέσει τη ζωτική σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των πανεπιστημίων.
Όσον αφορά στις ρυθμίσεις για τις διαγραφές φοιτητών, με βάση το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο οι πρυτάνεις πρότειναν τρεις αλλαγές: α) να μειωθεί σημαντικά το απαιτούμενο ποσοστό επιτυχούς αξιολόγησης που προβλέπεται από το άρθρο 126, β) να απαλειφθεί ο όρος «επιτυχώς» και να αρκεί η συμμετοχή σε δύο ακαδημαϊκές δοκιμασίες και γ) να δίνεται η δυνατότητα στα πανεπιστήμια αιτιολογημένης αντιμετώπισης «ειδικών» περιπτώσεων φοιτητών που κινδυνεύουν με διαγραφή.
Ως προς τα ζητήματα ασφάλειας, η Σύνοδος επανέλαβε ότι αυτά διαφοροποιούνται μεταξύ των πανεπιστημίων, και, για τον λόγο αυτό, «τα όποια μέτρα δεν θα πρέπει να έχουν οριζόντια εφαρμογή, αλλά να εξειδικευτούν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε ΑΕΙ, με σημαντική οικονομική στήριξη της Πολιτείας». Εκ μέρους της Συνόδου, θεωρείται ότι προτεραιότητα έχουν τα μέτρα πολιτικής προστασίας, ώστε να προστατεύονται από κάθε πιθανό κίνδυνο η ζωή και η εργασία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.
«Η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητά από την Πολιτεία να στηρίξει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην προσπάθειά του να εκπληρώσει τον ύψιστο σκοπό του που είναι η εκπαίδευση των νέων γενιών σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη της προς την ακαδημαϊκή κοινότητα και σεβόμενη το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων», καταλήγει η ανακοίνωση της Συνόδου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eναλλάξ διακοπές κυκλοφορίας σε δεξιά ή αριστερή λωρίδα
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY περνούν στην εποχή της Allwyn, με νέο look & feel, διεθνή αέρα και εμπειρίες που κοιτούν μπροστά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από όσα αγαπήσαμε
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αιχμές για συγκάλυψη, σύγκριση με Ισπανία και αναφορές στο πολιτικό εγχείρημα που ετοιμάζει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.