2ο Φθινοπωρινό Σχολείο του Γράμμου: Τραύμα και Ιστορική Μνήμη
Μία ευρεία και διεπιστημονική προσέγγιση του ζητήματος της τραυματικής μνήμης στην Ιστορία
Τραύμα και Ιστορική Μνήμη: Μια προσπάθεια χαρτογράφησης του τραύματος στη δημόσια σφαίρα
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Χρήστος Μεράντζας, Καθηγητής Ιστορίας των Πολιτισμών και ακαδημαϊκός υπεύθυνος του 2ου Φθινοπωρινού Σχολείου του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, έχει καλέσει μέλη του τμήματος, πανεπιστημιακούς και ερευνητές με ειδίκευση στη μνήμη, την ιστορία, την εκπαίδευση, την πολιτισμική πληροφορική και την ψυχιατρική σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης της μνήμης του τραύματος στη δημόσια σφαίρα. Μαζί τους θα βρίσκεται μια δραστήρια και φιλοπρόοδη ομάδα νέων, ανήσυχων φοιτητών, στο καθιερωμένο πλέον κάλεσμα που γίνεται για δεύτερη χρονιά από τις 20 έως τις 23 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, στο Γράμμο.
Υπό την αιγίδα και το κύρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου, κ. Θοδωρής Σιόντης θα αναλάβει τις επισκέψεις σε μνημεία και ιστορικούς χώρους. Το τριήμερο, πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διαδραστικά σεμινάρια και εργαστήρια, συνάντηση με τους αφηγητές του Εμφυλίου στο Επταχώρι, ανάλυση ιστορικών ντοκουμέντων και προφορικών μαρτυριών καθώς και μια ψυχιατρική οπτική και θεραπευτική προσέγγιση του τραύματος που συντονίζει ο Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Πέτρος Πετρίκης. Ο Ανδρέας Κατσανιώτης, Βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, ο Κωστής Κορνέτης, Επίκουρος Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και ο Κώστας Λασκαράτος, Δημοσιογράφος της ΕΡΤ και διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου θα συνδεθούν διαδικτυακά προκειμένου να συνδράμουν στη διεπιστημονική συζήτηση. Την τελευταία μέρα ο μαέστρος Γεράσιμος Λώλης θα προσφέρει στους συμμετέχοντες μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά με έργα που αφορούν στην τραυματική μνήμη.
Το φθινοπωρινό σχολείο τριών ημερών με άξονα το τραύμα στην Ιστορία καλύπτει θεματικές που αφορούν στην επίδραση των ιστορικών τραυμάτων στις κοινωνίες, στους ανθρώπους και τις συλλογικές ταυτότητες. Αυτές οι θεματικές επιτρέπουν μία ευρεία και διεπιστημονική προσέγγιση του ζητήματος της τραυματικής μνήμης στην Ιστορία, συνδυάζοντας ιστορικές, ψυχολογικές, κοινωνιολογικές, εκπαιδευτικές, δημοσιογραφικές και πολιτικές προσεγγίσεις. Διαλέξεις θα δοθούν από ειδικούς στον τομέα της πολιτισμικής ιστορίας, της εκπαίδευσης, της πολιτισμικής πληροφορικής, της δημόσιας ιστορίας και της ψυχιατρικής με σκοπό να καταδειχτούν οι άξονες μελέτης της τραυματικής μνήμης αλλά και του τρόπου με τον οποίο αυτή διαμορφώνει την ιστορική αφήγηση, τη συλλογική ταυτότητα και τη δημόσια ιστορία.
Στον ιστότοπο https://hmerantz.wixsite.com/autumn-school βρίσκονται αναλυτικά όλες οι πληροφορίες του προγράμματος καθώς και μια εμπεριστατωμένη θεωρητική ανάλυση του πολύπλοκου θέματος της Τραυματικής Μνήμης. Το Φθινοπωρινό Σχολείο εντάσσεται στις εκδηλώσεις του «Φεστιβάλ Γράμμου 2025».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φορητές κάμερες θα τοποθετηθούν και σε δέκα λεωφορεία
H πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είχε μιλήσει για «περίεργη κλήρωση»
Λίγη ώρα μετά την πολύωρη απολογία του
Στο «μικροσκόπιο» τα κενά ασφαλείας
Τα ακριβή αίτια του περιστατικού διερευνώνται
Αναβολή για Παρασκευή λόγω απουσίας αστυνομικών μαρτύρων – Άρθηκε η κράτηση κατηγορουμένων
Βροχές, καταιγίδες, χιόνια και ισχυροί άνεμοι έως την Κυριακή – Βελτίωση και ήπιες συνθήκες την Καθαρά Δευτέρα
Το πόρισμα χαρτογραφεί τη διαρροή προπανίου και αποκαλύπτει σοβαρές παραλείψεις ασφάλειας
Σταθερή βάση οι long haul αγορές
Τον σχεδιασμό της Riviera Galleria έχει αναλάβει ο Kengo Kuma
Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου
Η συγκινητική ανάρτηση στο Facebook
Δήμος και τοπική κοινωνία διεκδικούν εδώ και καιρό να προστατευτεί ο ιδιαίτερος φυσικός πλούτος τους
Ευτυχώς που βρέθηκαν οι φωτογραφίες, ώστε τώρα πια να υπάρξει και η λυτρωτική συλλογική εξόδιος τελετή, έχοντας μπροστά μας τα πραγματικά πρόσωπα των μελλοθάνατων
Τα χαμένα τεκμήρια, οι διάσπαρτοι τόποι μνήμης και το κενό της δημόσιας ιστορίας
Πώς δρούσαν και πώς έφτασαν στα χνάρια τους οι Αρχές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.