Ελλαδα

Σαντορίνη: Η εξήγηση των ειδικών για τους θορύβους που ακούγονται στο νησί

Λόγο για αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο κάνει το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ειδικοί στη Σαντορίνη
Σαντορίνη: Η εξήγηση των ειδικών για τους θορύβους που ακούγονται στο νησί © ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Σαντορίνη: Η εξήγηση των ειδικών για τους θορύβους που ακούγονται στο νησί - Λόγο για αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο κάνει το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο

Για αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο στη Σαντορίνη κάνει λόγο το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Μάλιστα, σε ανάρτησή του στο Χ αναφέρεται σε θόρυβο που ακούστηκε από το υπέδαφος. 

«Ακούγεται κάποιος θόρυβος. Δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα τι συμβαίνει», ανέφερε συγκεκριμένα το Ευρωμεσογειακό Σεισμολόγικό Κέντρο, με τον σεισμολόγο και γεωφυσικό Luis Donoso να σημειώνει ότι «τα τελευταία 40 λεπτά παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο στους σταθμούς της περιοχής. Οι σταθμοί THERA (Σαντορίνη) και APE (Απείραθος) παρουσιάζουν μια σταθερή αύξηση του σεισμικού πλάτους, το οποίο είναι πλέον συνεχές». 

Τι λένε οι ειδικοί για τον θόρυβο στη Σαντορίνη

Σε δηλώσεις του στο Action24, ο δρ. Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημείωσε ότι τη στιγμή που καταγράφηκε το φαινόμενο οι εμπλεκόμενοι σεισμολόγοι βρίσκοταν σε συνάντηση και το βίωσαν σε πραγματικό χρόνο, βλέποντας σε οθόνες τις κυματομορφές. «Κακώς φοβήθηκαν κάποιοι. Το αναλύσαμε εκείνη την ώρα και είδαμε ότι επρόκειτο για πολλούς μικρούς σεισμούς. Αλλά δημιουργήθηκε μια αίσθηση ότι υπήρχε ένα είδος θορύβου ηφαιστειακής δραστηριότητας, volcanic tremor λέγεται αυτό. Είναι κάποιο σεισμικό σήμα πολύ χαμηλής συχνότητας το οποίο εμφανίζεται στην ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ωστόσο, δεν ήταν τέτοιο. Ήταν πολύ πυκνή σειρά σεισμών. Θέλουμε να δούμε να αποκλιμακώνεται ο σεισμικός κίνδυνος. Το βλέπουμε να συμβαίνει αλλά θέλουμε να παγιώνεται».

Πριν από λίγες ημέρες, ο Ευθύμιος Λέκκας είχε ερωτηθεί σχετικά με τον θόρυβο και εξήγησε ότι είναι αποτέλεσμα επιφανειακών διεργασιών, και όχι του ίδιου του σεισμού και προέρχεται κυρίως από διάχυση ηχητικών κυμάτων. «Είναι μια επαγωγική διαδικασία και δεν σχετίζεται με τον σεισμό. Εκτός κι αν είναι ο σεισμός σε κοντινή απόσταση, δηλαδή στα 1-2 χιλιόμετρα, ή μικρότερη απόσταση. Τότε ακούγεται και ήχος από τον σεισμό. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις δεν ακούγεται ήχος». 

Από την πλευρά του, ο κ. Συνολάκης υπογράμμισε ότι «με βάση τη σεισμικότητα, επειδή μειώνεται, μπορεί να πει κάποιος ότι πάμε καλύτερα. Αλλά από την άλλη ο τρόπος που γίνονται αυτοί οι σεισμοί και υποδεικνύει σαφώς ότι είναι ηφαιστειακοί, πρέπει να το ξαναδούμε». Σημείωσε δε ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει το 2011-2012. Ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που μπήκε στην Επιτροπή, προσπαθεί να πείσει άπαντες ότι «δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι καθαρά τεκτονικοί» αλλά είναι μαγματικοί, δηλαδή σχετίζονται με το ηφαίστειο.

Σχετικά με τον θόρυβο είπε ότι πρόκειται ίσως για «ηφαιστειακό σμήνος με πάρα πολύ θόρυβο» και πως «οι σεισμοί δεν ήταν καθόλου καθαροί, το οποίο υποδεικνύει ότι είναι καθαρά ηφαιστειακοί σεισμοί, προκαλούνται επειδή ανεβαίνει μάγμα από τον ηφαιστειακό θάλαμο προς την επιφάνεια»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ούτε «Μικρό μου Πόνι», ούτε χουλιγκανοσυριζαίος
Ούτε «Μικρό μου Πόνι», ούτε χουλιγκανοσυριζαίος

Ένστολοι που γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια και τις εντολές των ανωτέρων τους και την επίσημη πολιτική είναι επικίνδυνοι, καθώς στερούνται ενός βασικού γνωρίσματος που πρέπει να έχει κάθε στρατιώτης: πειθαρχία

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.