- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ηφαιστειολόγος για τους σεισμούς στη Σαντορίνη: Μέσα στις πιθανότητες να έχουμε έκρηξη του ηφαιστείου
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο - Όσα είπε ο Σταύρος Μελετλίδης
Ηφαιστειολόγος για τους σεισμούς στη Σαντορίνη: Μέσα στις πιθανότητες να έχουμε έκρηξη του ηφαιστείου
Για το ενδεχόμενο να σημειωθεί ηφαιστειακή έκρηξη λόγω των σεισμών στη Σαντορίνη μίλησε ο ηφαιστειολόγος Σταύρος Μελετλίδης. «Όταν λέμε να ενεργοποιηθεί (σ.σ. το ηφαίστειο) πρέπει να ξέρουμε ότι και το Κολούμπο και η Σαντορίνη είναι ενεργά ηφαίστεια», είπε αρχικά ο ηφαιστειολόγος σήμερα (3.02) στον ΣΚΑΪ, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν τα ηφαίστεια, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πιθανότητα εκρήξεων.
«Είναι πιθανό. Κανείς δεν ξέρει. Υπάρχει αβεβαιότητα. Υπήρχαν οι σεισμοί που ήταν ισχυρότεροι πριν 15 μέρες στην καλντέρα. Τώρα τους έχουμε έξω. Βέβαια είναι πάνω στην γραμμή του Κολούμπο, στη λεκάνη της Άνυδρου. Οι σεισμοί είναι σ' ένα ηφαιστειακό συγκρότημα. Μπορούν να μετακινηθούν οριζοντίως. Είναι λάθος να θεωρούμε τη Σαντορίνη ένα ηφαίστειο και το Κολούμπο άλλο. Είναι όλα μαζί.
Είναι πολύ πιθανό οι σεισμοί έχουν άμεση σχέση μ' ένα ρήγμα. Το θέμα είναι αν αυτό το ρήγμα μπορεί να φτάσει μέχρι το Κολούμπο για να δώσει κάποια εξέλιξη στο ηφαίστειο. Στην περίπτωση του Κολούμπο, το κακό είναι ότι είναι υποθαλάσσιο ηφαίστειο κι εκεί υπάρχει το πρόβλημα έχει δώσει έκρηξη τα τελευταία 300 χρόνια, με θύματα στη βορειοανατολική πλευρά της Σαντορίνης, ειδικά από αέρια του ηφαιστείου. Είναι κάτι μέσα στις πιθανότητες».
«Τα ηφαίστεια προειδοποιούν μέρες κι ώρες πριν από μία έκρηξη»
Στη συνέχεια, ο κ. Μελετλίδης είπε ότι τα ηφαίστεια προειδοποιούν πριν από μία έκρηξη, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έλθει με τη μετακίνηση των σεισμών προς την επιφάνεια, ακόμη κι αν η έντασή τους είναι χαμηλότερη.
«Γενικώς τα ηφαίστεια προειδοποιούν μέρες κι ώρες πριν από μία έκρηξη. Θα φανεί από μία μετακίνηση των σεισμών σε μικρότερα βάθη. Αν κάνουμε ένα γράφημα σε τρεις διαστάσεις, θα μπορούμε να δούμε ότι οι σεισμοί μετακινούνται στην επιφάνεια, που είναι το ηφαίστειο.
Στη συνέχεια θα έχουμε μία καταγραφή κι ένα συνεχόμενο modeling για να δούμε τι θα γίνει. Σε περίπτωση τέτοιων φαινομένων μπορούμε να φτάσουμε σε αρκετούς σεισμούς στον χώρο του Κολούμπο, ενώ μπορεί να πέσουν τα μεγέθη. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένα τέτοιο φαινόμενο μετακίνηση του σεισμικού βάθους», δήλωσε.
Διαβάστε ακόμη>>> Σεισμοί στη Σαντορίνη: Τότε και τώρα - Ο σεισμός του 1956 και αυτό που συμβαίνει σήμερα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρώτη η Ιρλανδία σε επαλήθευση με 63,64%
Από τα νυχτερινά κέντρα της Πάτρας στην κορυφή της ελληνικής μουσικής σκηνής, αναδρομή σε μια πορεία πάνω από 30 ετών
Ο σπουδαίος τραγουδιστής άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Ελπίς
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τις συνθήκες και τα ακριβή αίτια της πτώσης του μαχητικού αεροσκάφους
Πώς συνέβη το τροχαίο
Περιορισμοί μπαίνουν και στα σάντουιτς και τα τοστ
Στα άκρα οδηγήθηκε η συζήτηση για την ακρίβεια στον αέρα του Open
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Περιορίστηκαν οι εστίες αλλά παραμένει ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων
Η οικογένεια πριν από λίγα χρόνια έχασε το πρώτο παιδί της σε τροχαίο
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Τι πρέπει να γνωρίζετε
Οδηγήθηκε στον εισαγγελέα
Είχε συλληφθεί ξανά για τον ίδιο λόγο!
Το χρονικό της υπόθεσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.