Ελλαδα

Επικίνδυνη για το κοινό η αγορά του Μπιτ Παζάρ στη Θεσσαλονίκη - Έκθεση της Πολεοδομίας

Μέτρα ασφαλείας καλούνται να λάβουν άμεσα οι ιδιοκτήτες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεσσαλονίκη: Άμεσα πρέπει να ληφθούν μέτρα ασφαλείας στο Μπιτ Παζάρ, αποφαίνεται έκθεση της πολεοδομίας - Αποκλείστηκε σημείο της διατηρητέας αγοράς.
Άμεσα πρέπει να ληφθούν μέτρα ασφαλείας στο σύνολο του Μπιτ Παζάρ στη Θεσσαλονίκη © Thessaloniki Tourism

Θεσσαλονίκη: Άμεσα πρέπει να ληφθούν μέτρα ασφαλείας στο Μπιτ Παζάρ, αποφαίνεται έκθεση της πολεοδομίας - Αποκλείστηκε σημείο της διατηρητέας αγοράς.

Άμεσα πρέπει να ληφθούν μέτρα ασφαλείας στο σύνολο του Μπιτ Παζάρ στη Θεσσαλονίκη, καθώς υπάρχει κίνδυνος για την κυκλοφορία του κοινού στη διατηρητέα αγορά όπου λειτουργούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παλαιοπωλεία, αποφαίνεται σε έκθεσή της η Πολεοδομία, μετά από αυτοψία σε όλους τους χώρους.

Θεσσαλονίκη: Άμεσα πρέπει να ληφθούν μέτρα ασφαλείας στο Μπιτ Παζάρ, αποφαίνεται έκθεση της πολεοδομίας - Αποκλείστηκε σημείο της διατηρητέας αγοράς.
Aποκόλληση σοβάδων από περβάζι της περιοχής του Μπιτ Παζάρ στη Θεσσαλονίκη © ΑΠΕ/ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Επικίνδυνη για το κοινό η αγορά του Μπιτ Παζάρ

Η έκθεση επικινδυνότητας στο κτιριακό συγκρότημα Μπιτ Παζάρ, που συντάχθηκε κατόπιν αυτοψίας αρμόδιου υπαλλήλου της Πολεοδομίας και δημοσιεύει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συντάχθηκε μετά το άνοιγμα τρύπας σε στοά, τον Ιανουάριο του 2024 όπου είχαν πέσει μέσα και είχαν τραυματιστεί δύο άτομα.

Στην έκθεση που θυροκολλήθηκε στις 17 Ιουνίου 2024, ο υπάλληλος της Πολεοδομίας αποφαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος ασφάλειας κυκλοφορίας του κοινού στο σύνολο των εσωτερικών στοών, στον εσωτερικό αύλειο χώρο του ακινήτου και στα πεζοδρόμια επί των οδών Τοσίτσα, μεταξύ των αριθμών 3 και 9 και Ολύμπου, μεταξύ των αριθμών 68 και 70.

Αναφέρεται δε ότι οι ιδιοκτήτες «οφείλουν ΑΜΕΣΩΣ να λάβουν μέτρα ασφαλείας με ευθύνη αρμόδιου ιδιώτη μηχανικού που θα οριστεί από τους ίδιους για να αποτρέπεται η πρόκληση ατυχημάτων, π.χ. τοποθέτηση σταθερού εμποδίου- περιφράγματος για τον πλήρη αποκλεισμό πρόσβασης στις στοές με είσοδο στην οδό Τοσίτσα, Ολύμπου και Ελευθερίου Βενιζέλου και αποτροπή προσέγγισης των κτιρίων επί των οδών Τοσίτσα και Ολύμπου σε απόσταση 2 μέτρων από τα κτίρια στο χώρο πεζοδρομίου με ασφαλές περίφραγμα».

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει περιέλθει το Μπιτ Παζάρ είναι ότι το περασμένο Σάββατο το απόγευμα έπεσαν σοβάδες από το περβάζι κλειστού καταστήματος επί της Τοσίτσα, χωρίς να τραυματιστεί κανείς και ο χώρος αποκλείστηκε με κορδέλα.

Η μακρά ιστορία της διατηρητέας αγοράς του Μπιτ Παζάρ

Σημειώνεται ότι η αγορά του Μπιτ Παζάρ που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέα, είναι ένα ιδιωτικό κτιριακό συγκρότημα και η πλατεία της είναι ο ακάλυπτος των γύρω χτισμάτων. Ξεκίνησε να λειτουργεί σχεδόν πριν από έναν αιώνα ως η προσφυγική αγορά της Θεσσαλονίκης και πήρε το όνομά της από τα ρούχα που είχαν ψείρες (bit=ψείρα στα τουρκικά) και πουλούσαν Μικρασιάτες, στους οποίους παραχωρήθηκε το κτιριακό συγκρότημα από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Προσφύγων Θεσσαλονίκης προκειμένου να πουλούν μεταχειρισμένα πράγματα.

Στο συγκρότημα κατασκευάστηκαν αρχικά διώροφα κτίρια, με τους επάνω ορόφους να είναι κατοικίες και τα ισόγειά τους εμπορικά μαγαζιά και στο κέντρο δημιουργήθηκε μια περίκλειστη πλατεία με έξι στοές και απολήξεις στις οδούς Τοσίτσα, Βενιζέλου και Oλύμπου.

300 ιδιοκτήτες καλούνται να λάβουν μέτρα ασφαλείας

Στην έκθεση επικινδύνου της Πολεοδομίας καλούνται οι ιδιοκτήτες, που υπολογίζονται σε 300, να αποκαταστήσουν άμεσα τις ζημιές, να λάβουν μέτρα ασφαλείας με την ευθύνη αρμόδιου ιδιώτη μηχανικού, να τοποθετήσουν ενημερωτικές πινακίδες για τους πεζούς στα πεζοδρόμια γύρω από το συγκρότημα αλλά και στον εσωτερικό αύλειο χώρο επισημαίνοντας τον κίνδυνο, να ελεγχθούν όλες οι όψεις του συγκροτήματος και να εκδοθεί διοικητική πράξη αποκατάστασης.

Όσον αφορά τον έλεγχο της Πολεοδομίας από στατική και δομική άποψη του Μπιτ Παζάρ, ζητείται να διενεργηθεί έλεγχος φέρουσας ικανότητας όλων των οροφών υπογείων σε όλη τους την έκταση για το σύνολο του κτιριακού συγκροτήματος. Συνολικά, ο πολιτικός μηχανικός της Πολεοδομίας που έκανε την αυτοψία, αποφαίνεται ότι το «κτιριακό συγκρότημα στο σύνολό του παρουσιάζει επικινδυνότητα από δομική άποψη και υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω αποκόλλησης και κατάπτωσης υλικών πέριξ και εντός του Μπιτ Παζάρ».

Ως ενδεδειγμένη λύση για τη διερεύνηση των αιτιών για τις ζημιές στο κτιριακό συγκρότημα, προτείνεται η διενέργεια τεχνικής πραγματογνωμοσύνης από το αρμόδιο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Ξεκαθαρίζεται, ωστόσο, ότι η λήψη των μέτρων ασφαλείας που περιέχοντα στην έκθεση, πρέπει να γίνουν εντός 20 ημερών από τη θυροκόλληση της έκθεσης (17/6/2024) ενώ οι εργασίες αποκατάστασης της επικινδυνότητας πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός 120 ημερών.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και ελέγχουμε», λέει η αρμόδια αντιδήμαρχος

Η έκθεση επικινδύνου κοινοποιήθηκε και στον δήμο Θεσσαλονίκης, συγκεκριμένα στην αντιδημαρχία αστικής ανάπτυξης και πολεοδομίας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Δήμητρα Αγκαθίδου, πρέπει οι ιδιώτες και ιδιοκτήτες του κτιριακού συγκροτήματος να αναλάβουν την επισκευή.

«Δεν συμμορφώνονται όμως και δεν ανταποκρίνονται στις οχλήσεις για εργασίες αποκατάστασης. Ο μόνος που μπορεί να παρέμβει για να τους εξαναγκάσει, σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι ο εισαγγελέας. Σύμφωνα πάντως με την έκθεση επικινδύνου, έχουν περιθώριο για τις εργασίες μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Εμείς παρακολουθούμε την κατάσταση και ελέγχουμε, αν θα προβούν σε εργασίες» κατέληξε η κ. Αγκαθίδου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.