- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συνολάκης: «Κάποια στιγμή θα έχουμε ένα μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο»
Υπάρχουν ενδείξεις για 8,5 Ρίχτερ
Kώστας Συνολάκης: «Κάποια στιγμή θα έχουμε ένα μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο – Υπάρχουν ενδείξεις για 8,5 Ρίχτερ
«Κάποια στιγμή θα έχουμε ένα μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο. Το θέμα είναι πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για αυτό» τόνισε ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και Ακαδημαϊκός, Κώστας Συνολάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.
Συνολάκης: Η Αλεξάνδρεια που εξαφανίστηκε από σεισμό
Ανέλυσε το ενδεχόμενο σεισμού της τάξεως των 8,5 βαθμών Ρίχτερ στην Ελλάδα, βάσει ιστορικών στοιχείων και παρατηρήσεων. «Αν πάτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων θα δείτε ότι υπάρχει ένα έκθεμα που μιλάει για τον πολύ μεγάλο σεισμό που έγινε στη δυτική Κρήτη το 365 μ.Χ. Και που τον ξέρουμε αυτόν τον σεισμό; Από τις περιγραφές… Είναι τότε που εξαφανίζεται η Αλεξάνδρεια σαν παγκόσμια πόλη.
Η Αλεξάνδρεια ήταν μέχρι τότε το κέντρο τουλάχιστον του Ελληνικού πολιτισμού. (…) Εξαφανίζεται (σ.σ. η Αλεξάνδρεια) γιατί καταστρέφεται πλήρως από ένα μεγάλο τσουνάμι, το οποίο το δημιουργεί ο σεισμός αυτός. Και μπορούμε να ξέρουμε πόσο μεγάλος ήταν ο σεισμός αυτός από την τεκτονική ανοίξωση. Δηλαδή υπάρχουν σημεία στη δυτική Κρήτη, π.χ. στα Φαλάσαρνα, που είναι μια καταπληκτική φυσική παραλία, όπου υπάρχει ένα παλιό λιμάνι το οποίο έχει ανεβεί και βρίσκεται 8 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Πως ανέβηκε; Στα Σφακιά βλέπεις την παλιά ακτογραμμή που είναι δύο μέτρα, δηλαδή ανέβηκαν δύο μέτρα πάνω από την επιφάνεια. Μπορείτε να το δείτε κι εσείς, δεν χρειάζεται να είστε γεωλόγοι».
Ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος, που παρουσιάζει την εν λόγω εκπομπή με τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου, θέλησε να ρωτήσει για το ενδεχόμενο ενός τόσο μεγάλου σεισμού, 8,5 Ρίχτερ: «Βεβαίως (σ.σ. υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο). Πως υπολογίζεται το μέγεθος του σεισμού; Οι γεωλόγοι λένε πως για να έχουν κάνει αυτές τις παρατηρήσεις (…) εκεί λες τι είδους σεισμός είναι αυτός που μπορεί να κάνει τέτοιες μετατοπίσεις – που τις βλέπουμε ακόμα και τώρα και τι μέγεθος είχε. Η απάντηση είναι περίπου 8,5 βαθμών».
«Είναι ένα σενάριο στατιστικό, επειδή έχει ξαναγίνει. Είναι μια ένδειξη, δεν είναι πρόβλεψη. Το ότι έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, αυτό είναι η ένδειξη ότι μπορεί να ξαναγίνει» εξήγησε ο κ. Συνολάκης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνάντηση Νίκου Ταχιάου με τη Δήμαρχο Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου για το μετρό και αυτοψία στο Flyover
Η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου
Από την Πέμπτη 30 Απριλίου έως και την Κυριακή 3 Μαΐου
Κινητοποίηση μετά από καταγγελίες για παράνομο έργο 480 τ.μ. στον αιγιαλό των Αλυκών
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης χειρουργικής επέμβασης το κορίτσι υπέστη επανειλημμένες ανακοπές
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το χρονικό της υπόθεσης
Λόγω δοκιμών για την επέκταση προς την Καλαμαριά
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους
Τι ισχύει με τις μεγάλες αλυσίδες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.