- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Δημοσκόπηση «διαΝΕΟσις»: «Φοβισμένη και διχασμένη η ελληνική κοινωνία»
Τα ευρήματα από την έρευνα που παρουσιάστηκε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Δημοσκόπηση «διαΝΕΟσις» στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών - Τα ευρήματα για τη στάση των Ελλήνων και την ελληνική κοινωνία
Στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών παρουσιάστηκε το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης που διενήργησε η «διαΝΕΟσις» για το «Τι πιστεύουν οι Έλληνες σε ένα τοπίο που συνεχώς εξελίσσεται και αλλάζει». Τη δημοσκόπηση παρουσίασε ο πρόεδρος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, με τον συντονισμό του Ηλία Νικολαϊδη, διευθυντή περιεχομένου της ΔιαΝέοσις.
Δημοσκόπηση «διαΝΕΟσις» στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Ο Στράτος Φαναράς ανέφερε ότι ενώ οι μεγάλες προκλήσεις παγκοσμίως είναι η κλιματική αλλαγή, οι οικονομικές ανισότητες, οι πόλεμοι και η μετανάστευση. Στην Ελλάδα, την πρώτη θέση παίρνει η οικονομική κατάσταση. Όπως επισήμανε ο κ. Φαναράς το προηγούμενο έτος πρώτο μεγάλο πρόβλημα θεωρούσαν οι Έλληνες το δημογραφικό. Τα θέματα που απασχολούν, επίσης, τον Έλληνα πολίτη είναι η αλλαγή του παραδοσιακού μοντέλου της οικογένειας και τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών. Μάλιστα, χαρακτήρισε «σοκαριστικό» το εύρημα ότι οι Έλληνες θεωρούν ότι προστατεύονται περισσότερο από τα δικά τους, τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Βενιζέλος: «Ο Έλληνας καταφεύγει πλέον στον Θεό και αναζητά λύσεις αρχαϊκές και μεταφυσικές»
Παίρνοντας το λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Πρώην Αντιπρόεδρος κυβέρνησης, πρώην Υπουργός εξωτερικών σχολίασε πως από την έρευνα προκύπτει ότι ο Έλληνας καταφεύγει πλέον στον θεό και αναζητά λύσεις αρχαϊκές και μεταφυσικές, αφού δεν βρίσκει λύσεις μέσα στην κοινωνία. «Η κοινωνία είναι φοβισμένη και διχασμένη» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας έχει αναπτύξει έντονα το αίσθημα αυτοσυντήρησης. Παρατήρησε, πάντως, ότι από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι δεν έχει πλήρη αίσθηση του κινδύνου που προέρχεται από την εύφλεκτη γειτονιά μας στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.
Ο καθηγητής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Καρτάλης, παίρνοντας το λόγο είπε ότι για την κλιματική αλλαγή χρειάζεται ένα σχέδιο πολιτικής και δράσης, ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πειστούν και οι πολίτες. Από τη δημοσκόπηση προκύπτει, επίση,ς ότι ο πολίτης δεν δείχνει εμπιστοσύνη στο κράτος αλλά στην επιστημονική κοινότητα.
Από την πλευρά της, η Βασιλική Γεωργιάδου, καθηγήτρια Παντείου, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών ερευνών ΕΚΚΕ τόνισε ότι τα στοιχεία της δημοσκόπησης δείχνουν ότι ο κόσμος δεν αποστρέφεται την πολιτική, αλλά δεν θέλει να συμμετέχει σε κόμματα. Δείχνει μία χαλαρή κομματική εγγύτητα. Η συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα αγγίζει το ποσοστό του 6% που αποτελεί υψηλό μέσο όρο και για την ΕΕ.
Η Νεφέλη Στουρνάρα, Research Analyst MINDVIEW, σχολίασε το δημογραφικό ζήτημα λέγοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν πως οι Έλληνες πολίτες είναι έτοιμοι να δεχθούν την έννομη μετανάστευση, πράγμα που σημαίνει ότι μετανάστες θα είναι φορολογούμενοι πολίτες, γεγονός θα συμβάλλει στη βελτίωση του δημογραφικού αλλά και της οικονομικής κατάστασης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πληροφορίες αναφέρουν πως τα ποτά τα κέρασε η μητέρα της φίλης της
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το μοναδικό ελληνικό πανεπιστήμιο που σπάει το φράγμα των 200 καλύτερων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Ο χάρτης που δείχνει τους κεντρικούς οδικούς άξονες που αντιμετωπίζουν προβλήματα
Τι είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Πού θα σημειωθούν τοπικές βροχές - Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά
Οι συμμετέχοντες στα επεισόδια ταυτοποιήθηκαν και κατηγορούνται για απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά συρροή
Πάσχει από το σπάνιο γενετικό σύνδρομο Allagille
Οι περισσότερες πτήσεις καθυστέρησαν
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας του «ΔΕΗ Xmas West Park»
Λίγα λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.