Ελλαδα

Παραμένουν στις «θέσεις» τους οι αγρότες Πλατυκάμπου μέχρι τη Δευτέρα

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγρότες: Παραμένουν στα μπλόκα ως τη Δευτέρα
© EUROKINISSI

Αγρότες: Παραμένουν στα μπλόκα ως τη Δευτέρα - «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας

Να παραμείνουν στις θέσεις τους αποφάσισαν οι αγρότες της Λάρισας στον Πλατύκαμπο στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης μετά το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Συσκέψεις για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων πραγματοποιούνται και στα μπλόκα άλλων περιοχών. Οι αγρότες θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους τουλάχιστον έως και τη Δευτέρα, όταν και θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για την αναθεώρηση της νέα ΚΑΠ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czbl24vuqf2h)

Σκέψεις των αγροτών για νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέσα στο σαββατοκύριακο αναμένεται πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων για τον νέο συντονισμό των δράσεων ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και ακόμη μίας συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως τις 11 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, αναφέρθηκε στην κινητοποίηση της Αθήνας, που όπως είπε άφησε θετικό αποτύπωμα σε όλους τους πολίτες της χώρας. Επισήμανε δε την ανάγκη ο αγώνας των αγροτών να ενισχυθεί με νέες δράσεις.

Ρ. Μαρούδας: Συνεχίζουμε τον αγώνα μας

Τι ζητούν οι αγρότες

Οι αγρότες σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».

Στάθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες. «Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, που βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτήθηκαν.

Ψηλά στην ατζέντα των αιτημάτων των αγροτών βρίσκεται η αναθεώρηση της ΚΑΠ 2023-2027. Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τέλος Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα στις 26 του μηνός θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, με πρωτοβουλία της Βελγικής προεδρίας για την αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Την εν λόγω συζήτηση στηρίζει η συμμαχία που έχει διαμορφωθεί από χώρες του Νότου που μετέχουν στην EUMED-9, την οποία απαρτίζουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Κροατία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ισπανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή είναι ξέχωρη από τις μεμονωμένες τροποποιήσεις που είχε υποβάλλει η χώρα μας από τον Δεκέμβριο του 2023.

Παράλληλα, στην επιστολή που είχαν απευθύνει οι αγρότες στον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητούσαν:

Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

  • - Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  • - Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  • - Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • - Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  • - Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
  • - Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
  • - Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.
  • - Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
  • - Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για τη Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
  • - Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 Euro στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
  • - Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από τη θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
  • - Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
  • - Αμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
  • - Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
  • - Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ