Ελλαδα

Συνελήφθη ο πατέρας της οικογένειας «παλαιοχριστιανών» - Στο Παίδων ο 15χρονος γιος του

Έρευνες για τη μητέρα και τα άλλα ανήλικα παιδιά

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο 45χρονος πατέρας της οικογένειας παλαιοχριστιανών που ζουν στην Κορινθία σε λαγούμι 30 μέτρων
Με τηλεργασία δουλεύει σε Δήμο ο πατέρας της οικογένειας «Παλαιοχριστιανών»© Youtube / Star

Κορινθία - Παλαιοχριστιανοί: Στο Παίδων ο 15χρονος γιος - Σε σύλληψη μετατράπηκε η προσαγωγή του πατέρα

Στο νοσοκομείο Παίδων μεταφέρθηκε ο 15χρονος γιος της οικογένειας «παλαιοχριστιανών» μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν σήμερα αστυνομικές αρχές και κοινωνικοί λειτουργοί συνοδευόμενοι από εισαγγελέα, στον χώρο όπου διέμεναν οι γονείς με τα παιδιά τους - κάποια εξ αυτών ανήλικα - σε απομακρυσμένη περιοχή στην Κορινθία. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz85whozzceh)

Κορινθία - Παλαιοχριστιανοί: Στο Παίδων ο 15χρονος γιος

Ο 45χρονος πατέρας της οικογένειας προσήχθη το πρωί, καθώς φέρεται να εμπόδισε την αυτοψία, ενώ αρνήθηκε να ενημερώσει τις αρχές για το πού βρίσκονται οι μητέρα και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Η προσαγωγή του μετατράπηκε σε σύλληψη για απείθεια στον νόμο και τη μη συμμόρφωσή του στην υποχρεωτικότητα της φοίτησης των τριών ανήλικων παιδιών του στο σχολείο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η αστυνομία με τη συνδρομή εισαγγελικών Αρχών, αναζητά σύζυγο και μητέρα του συλληφθέντα καθώς και τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας που δεν βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των πολύωρων ερευνών. Με εντολή εισαγγελέα το 15χρονο αγόρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz85ny0qycuh)

Γιατί έγινε η αυτοψία στο λαγούμι όπου ζει η οικογένεια «παλαιοχριστιανών» στην Κορινθία

Η αστυνομία κλήθηκε να ερευνήσει πόσα παιδιά είναι μέλη της κοινότητας που ζει στη συγκεκριμένη περιοχή, εάν έχουν δηλωθεί οι γεννήσεις τους όπως ορίζει ο Νόμος και ποιοι είναι οι γονείς τους. Οι γονείς έχουν δηλώσει ότι έχουν επιλέξει να ζουν μακριά από την τεχνολογία, σε σπίτια από άχυρο και λάσπη, φτιάχνοντας τα δικά τους εργαλεία και όπλα, όπως οι πρώτοι Χριστιανοί. 

Κορινθία: Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας «παλαιοχριστιανών»

Ο δικηγόρος της οικογένειας των «παλαιοχριστιανών», Ανδρέας Θεοδωρόπουλος μίλησε στο MEGA για την υπόθεση. «Οι άνθρωποι αυτοί ζουν στη φύση και είναι καθόλα φυσιολογικοί. Είναι ελεύθεροι μετά από τη σύλληψή τους και διετάχθη προκαταρκτική με την βοήθεια της Πρόνοια για την κατάσταση των παιδιών. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει καμία ανάγκη να φύγουν τα παιδιά από τους γονείς τους. Η 22χρονη έχει ένα μωράκι το οποίο είναι μαζί της εδώ. Σας φαίνεται περίεργο που ζουν άνθρωποι στη φύση;», είπε ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος και πρόσθεσε: 

«Ο πατέρας και η μητέρα της οικογένειας φροντίζουν να έχουν το γάλα από τα ζώα που κατέχουν. Έχουν και δέντρα, ελιές, είναι μελισσουργοί. Είναι φτωχοί πλην τίμιοι που θέλησαν να ζήσουν στη φύση. Ο εντολέας μου έχει μέχρι και βιβλία του Ντοστογιέφσκι και προσπαθεί να μορφώσει τα παιδιά. Αυτή η γνώση μπορεί είναι ανώτερη από αυτή που μπορεί να τους δώσει κάποιος άλλος φορέας. Είναι σε μία βουνοκορφή που δεν έχουν πρόσβαση στο σχολείο. Αν θεωρηθεί ότι είναι μειονότητα, τότε έχουν το δικαίωμα εκ του νόμου να παρέχουν τη μόρφωση και την παιδεία οι ίδιοι στα παιδιά τους, χωρίς να έχουν την υποχρέωση του κράτους».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz83ew8i3n41)

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η αυτοψία πραγματοποιείται κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, προκειμένου να εξακριβωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ανήλικων παιδιών που βρίσκονται στον συγκεκριμένο χώρο. Παράλληλα, στο πλαίσιο της αυτοψίας, σύμφωνα πάντα με την εισαγγελική παραγγελία, αναμένεται να γίνει έρευνα σχετικά με τα έγγραφα των παιδιών και την εξακρίβωση των στοιχείων τους.

Μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας από την κοινωνική λειτουργό αναμένεται να ενημερωθεί ο εισαγγελικός λειτουργός, σχετικά με τα ευρήματα που προέκυψαν.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz82ibkg5t8h)

Κορινθία: Ο 45χρονος πατέρας υποστηρίζει ότι δεν υποχρεούται να στέλνει τα παιδιά στο σχολείο

Ο πατέρας της οικογένειας, Μανώλης Καλαϊτζιδάκης, ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του παρουσίας στον Ant1 για ποιο λόγο ζουν σε αυτές τις συνθήκες, απάντησε: «Όσοι παραξενεύονται φαρισαϊζονται. Είχα έξι παιδιά στην Αθήνα που ζούσα και έπρεπε να ταΐσω οκτώ στόματα με χίλια ευρώ, δεν μου έφταναν. Μένω πλέον εδώ και δεν είναι μόνο το οικονομικό είναι και το πρακτικό κομμάτι. Yποτίθεται είναι δωρεάν η παιδεία. Στην πραγματικότητα δεν είναι δωρεάν. Το ξέρει και η κουτσή Μαρία ότι δεν είναι δωρεάν».

Όταν του επισημάνθηκε ότι αυτό είναι παράνομο, ο ίδιος δήλωσε πως «ό,τι είναι νόμιμο, δεν είναι και ηθικό. Κάθε Έλληνας δικαιούται να έχει το δικό του σπίτι. Δεν πρέπει να βλέπουμε επιλεκτικά. Θεωρείται κανονικό όταν ήμουν στην Αθήνα να μου δίνουν για τη στέγαση 200 ευρώ; Η αξιοπρέπεια στον άνθρωπο είναι να διατηρεί τα πιστεύω του. Δεν υποχρεούμαι να στείλω τα παιδιά μου στο σχολείο. Το πανελλήνιο έχει να ασχοληθεί με σημαντικότερα προβλήματα».

Κορινθία: Ο τρόπος ζωής της κοινότητας των Παλαιοχριστιανών

«Είμαστε μια κοινότητα παλαιοχριστιανών, στα πρότυπα των παλαιόπιστων Ρωσίας, ή τους Άμις στην Αμερική. Ξέρετε σε όλες τις αβραμικές θρησκείες υπάρχει ένα κομμάτι των θρησκειών αυτών που αρνούνται την τεχνολογική πρόοδο και ζούνε παραδοσιακά. Ζούμε παραδοσιακά, όπως οι πρώτοι Χριστιανοί», δήλωσε στο Star μέλος της κοινότητας και συγκεκριμένα ο άνδρας που συνελήφθη για το επεισόδιο που καταγράφηκε πριν από λίγες ημέρες. Ο ίδιος σημείωσε ότι μεταξύ τους αποκαλούνται «αδέλφια», ακόμη κι αν έχουν μεταξύ τους κάποια συγγενική σχέση. Σημείωσε δε, ότι υπάρχουν τέσσερις κοινότητες παλαιοχριστιανών στην Ελλάδα. «Είμαστε θρησκευτική μειονότητα, με την έννοια ότι είμαστε με το πάτριο ημερολόγιο, βέβαια χωρίς να είμαστε με τους υπόλοιπους παλαιοημερολογίτες». Εξήγησε ακόμη ότι αυτοπροσδιορίζονται ως Ρωμιοί και όχι ως Έλληνες. Τα παιδιά της οικογένειας δεν πηγαίνουν στο σχολείο, αφού δεν συμφωνούν με την ελληνική παιδεία. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz6m8u01wgdl)

Οι Αμις είναι συντηρητικοί χριστιανοί και γνωστοί για την απλή διαβίωσή τους, την απλή ενδυμασία τους και την απροθυμία να υιοθετήσουν ανέσεις της σύγχρονης τεχνολογίας. Θέλοντας να υποταχθούν στο «θέλημα του Θεού», που εκφράζεται από τους κανόνες της ομάδας, αντιτίθεται στον ατομικισμό. Ο αντιατομικισμός των Αμίς είναι ο λόγος για τον οποίο απορρίπτουν τεχνολογίες που θα διευκόλυναν την ατομική εργασία, πράγμα που θα μείωνε την εξάρτηση που έχει κάθε άτομο από την κοινότητα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ