Ελλαδα

Σε σπίτια από άχυρο και λάσπη και μακριά από την τεχνολογία ζουν οι Παλαιοχριστιανοί της Κορίνθου

Τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο - Πώς ήρθε στο «φως» η κοινότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το σημείο όπου ζουν οι παλαιοχριστιανοί στην Κόρινθο
Παλαιοχριστιανοί - Κόρινθος: Ο τρόπος ζωής τους © Youtube / Star

Παλαιοχριστιανοί - Κόρινθος: Ο τρόπος ζωής τους μακριά από την τεχνολογία

Η καταγγελία ενός άνδρα ότι μέλος της κοινότητας παλαιοχριστιανών που ζουν σε λαγούμι 30 μέτρων στην Κόρινθο έβαλε φωτιά στο αγροτικό του όχημα, έφερε στο φως τις συνθήκες που ζουν οικογένειες μακριά από την τεχνολογία στη θέση «Σαϊτά», στο Μάννα Κορινθίας. Τα σπίτια τους είναι χτισμένα από άχυρο και λάσπη, για να μαγειρέψουν χρησιμοποιούν μόνον ξύλα, ενώ έχουν δημιουργήσει μία μικρή αυτοσχέδια εκκλησία. Στην περιοχή ζει ένα ζευγάρι με τα πέντε του παιδιά, αλλά και άλλα άτομα που έχουν φτιάσει από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz6oxjs47gdt)

Παλαιοχριστιανοί - Κόρινθος: Ο τρόπος ζωής τους στα πρότυπα των Άμις

«Είμαστε μια κοινότητα παλαιοχριστιανών, στα πρότυπα των παλαιόπιστων Ρωσίας, ή τους Άμις στην Αμερική. Ξέρετε σε όλες τις αβραμικές θρησκείες υπάρχει ένα κομμάτι των θρησκειών αυτών που αρνούνται την τεχνολογική πρόοδο και ζούνε παραδοσιακά. Ζούμε παραδοσιακά, όπως οι πρώτοι Χριστιανοί», δήλωσε στο Star μέλος της κοινότητας και συγκεκριμένα ο άνδρας που συνελήφθη για το επεισόδιο που καταγράφηκε πριν από λίγες ημέρες. Ο ίδιος σημείωσε ότι μεταξύ τους αποκαλούνται «αδέλφια», ακόμη κι αν έχουν μεταξύ τους κάποια συγγενική σχέση. Σημείωσε δε, ότι υπάρχουν τέσσερις κοινότητες παλαιοχριστιανών στην Ελλάδα. «Είμαστε θρησκευτική μειονότητα, με την έννοια ότι είμαστε με το πάτριο ημερολόγιο, βέβαια χωρίς να είμαστε με τους υπόλοιπους παλαιοημερολογίτες». Εξήγησε ακόμη ότι αυτοπροσδιορίζονται ως Ρωμιοί και όχι ως Έλληνες. Τα παιδιά της οικογένειας δεν πηγαίνουν στο σχολείο, αφού δεν συμφωνούν με την ελληνική παιδεία. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz6m8u01wgdl)

Οι Αμις είναι συντηρητικοί χριστιανοί και γνωστοί για την απλή διαβίωσή τους, την απλή ενδυμασία τους και την απροθυμία να υιοθετήσουν ανέσεις της σύγχρονης τεχνολογίας. Θέλοντας να υποταχθούν στο «θέλημα του Θεού», που εκφράζεται από τους κανόνες της ομάδας, αντιτίθεται στον ατομικισμό. Ο αντιατομικισμός των Αμίς είναι ο λόγος για τον οποίο απορρίπτουν τεχνολογίες που θα διευκόλυναν την ατομική εργασία, πράγμα που θα μείωνε την εξάρτηση που έχει κάθε άτομο από την κοινότητα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz6pstd3diop)

Τι λέει το μέλος των παλαιοχριστιανών για την οικογένειά του

Ο Μάνος Καλαϊτζιδάκης, ο άνθρωπος που καταγγέλλεται από κυνηγό για εμπρησμό, μίλησε στο OPEN για τη ζωή στο κοινόβιο. «Εμείς απλά υποφέρουμε από τους κυνηγούς, όπως και οι περισσότεροι βοσκοί, γιατί στην Ελλάδα υπάρχει λάθος νοοτροπία. Θεωρεί ο καθένας πως επειδή έχει βγάλει άδεια μπορεί να κυνηγήσει όπως και όπου θέλει». Αναφερόμενος στην καταγγελία που έγινε σε βάρος του, ο ίδιος λέει πως έγινε συμπλοκή «γιατί (ο κυνηγός) δεν ήθελε να φύγει και του είπα να πάει πιο μακριά. Είχε πυροβολήσει αγριογούρουνο στον χώρο μου».

Ο άνδρας μίλησε ακόμη για την οικογένειά του. «Εγώ στην Αθήνα δούλευα στον δήμο στα απορριμματοφόρα και είχα έξι παιδιά. Οκτώ στόματα, οκτώ μερίδες φαγητό. Έπαιρνα ένα χιλιάρικο, μου έδιναν επιδότηση ενοικίου 200 ευρώ και εγώ έπρεπε να ενοικιάσω σπίτι με πάνω από 500. Μου είπαν πως έχουμε υπογεννητικότητα στην Ελλάδα και εγώ τους πίστεψα» και έπειτα προσθέτει ότι «ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί για να επιβιώσει».

Ακόμη ρωτήθηκε σχετικά με το γεγονός ότι τα παιδιά του δεν πάνε σχολείο. Ο Μάνος Καλαϊτζιδάκης απάντησε πως το σχολείο απέχει 25 χλμ. και συμπληρώνει πως «το σχολείο δεν είναι δωρεάν κατά βάση. Γιατί υπάρχει τέτοιος αποπροσανατολισμός της κοινωνικής γνώμης; Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα άλλο να ασχοληθεί από έναν βοσκό που τα παιδιά του δεν πάνε σχολείο;», διερωτάται.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz76yparci8h)

Σύμφωνα με το Mega, υπάρχει εισαγγελική παραγγελία να απομακρυνθούν τα παιδιά ηλικίας 1, 6 και 13 ετών, από το συγκεκριμένο κοινόβιο και να πάνε σε άλλο μέλος της οικογένειάς τους και συγκεκριμένα σε κάποια θεία τους.

Όταν ρωτήθηκε για το πώς ζουν σε αυτές τις συνθήκες, απάντησε: «Οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τον αστικό ιστό, δεν είναι λογικό να έχουν υπηρεσίες και παροχές γιατί αν τις έχουν, θα ξαναγυρίσουν στην πόλη. Οι κοινότητες των Άμις στην Αμερική ή οι Παλαιοί Πιστοί στη Ρωσία, είναι γνωστές κοινότητες. Στην Ελλάδα θεωρείται παράξενο αυτό. Αν ήταν σε άλλη χώρα, θα ήταν ωραίο. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα ζούσαν στις ερημιές ούτε με στρατό. Εγώ πώς είναι παράξενο να ζω στις ερημιές; Δεν πρέπει να έχω κάτι για την προστασία μου; Όλοι οι βοσκοί έχουν όπλα και μην κάνουν οι αστυνομικοί ότι δεν το ξέρουν. Μου κατασχέσαν τα ψαλίδια, στην Ελλάδα θεωρείται όπλο το οτιδήποτε».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz6kkmi9exh5)

Πώς ήρθε στο φως η κοινότητα των παλαιοχριστιανών στην Κόρινθο 

Η έρευνα ξεκίνησε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, όταν κυνηγός πήγε σε αστυνομικό τμήμα και κατήγγειλε πως μέλη της συγκεκριμένης οικογένειας, έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητό του. «Kάποια στιγμή είχε βρει το σκυλί ένα γουρούνι χαμηλά προς το ποτάμι, μαζευτήκαμε εκεί 2 – 3 άτομα κι όταν κατεβήκαμε από το αυτοκίνητο για να πάμε για το γουρούνι ακούσαμε μια φωνή από πάνω ”ένα αυτοκίνητο να καίγεται”. Έτρεξα πάνω την έσβησα με χίλια βάσανα, κάηκε και το χέρι μου. Κάποια στιγμή του φωνάξαμε: ”τι κάνεις; τρελός είσαι;”, μας τουφέκισε», δήλωσε στο Mega ο καταγγέλλων. 

Όπως έγινε γνωστό, το επόμενο πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρουσία εισαγγελέα πήγαν στο σημείο, στην καλύβα της οικογένειας. Τέσσερα από τα μέλη της όμως, όχι μόνο αρνήθηκαν τον έλεγχο, αλλά επιτέθηκαν και τραυμάτισαν έναν αστυνομικό με ξύλο στο κεφάλι. Τους ανάγκασαν μάλιστα, να φύγουν λίγο αργότερα, καθώς κάποια στιγμή μπήκαν σε αυτό το λαγούμι και με τα αυτοσχέδια όπλα τους, άρχισαν να πυροβολούν. Ένα 24ωρο αργότερα οργανώθηκε ακόμα μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση με άντρες της ΕΜΑΚ και της ΟΠΚΕ που έσπευσαν από την Αθήνα.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 4 συλλήψεις μελών της οικογένειας και μετά από ελέγχους βρήκαν και κατάσχεσαν: ένα αυτοσχέδιο τυφέκιο, ένα αεροβόλο όπλο, 102 κυνηγετικά φυσίγγια, 81 σφαίρες πολεμικού όπλου, 7 αυτοσχέδια τόξα, 20 βέλη, 4 μαχαίρια και 1 τσεκούρι. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι να δικαστούν και επέστρεψαν στη βάση τους.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz6jof5p1g0x)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ