- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ellinikon Moments – Θωμάς Δοξιάδης: «Επιχειρηματικότητα & Βιωσιμότητα. Αντίθεση ή Συμβίωση;»
Ανέδειξε καίρια ερωτήματα για τη συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση, καθώς και τις περιβαλλοντικές και όχι μόνο, προκλήσεις που προκύπτουν από αυτήν
Ellinikon Moments – Θωμάς Δοξιάδης: «Επιχειρηματικότητα & Βιωσιμότητα. Αντίθεση ή Συμβίωση;»
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο The Ellinikon Experience Centre η ομιλία του Αρχιτέκτονα – Αρχιτέκτονα Τοπίου Θωμά Δοξιάδη με θέμα «Επιχειρηματικότητα & Βιωσιμότητα. Αντίθεση ή Συμβίωση;» στο πλαίσιο του θεσμού The Ellinikon Moments.
Το 2ο Talk στο πλαίσιο του θεσμού The Ellinikon Moments της LAMDA Development πραγματοποιήθηκε στο The Ellinikon Experience Centre στις αρχές Φεβρουαρίου, με ομιλητή τον Θωμά Δοξιάδη και μεγάλη συμμετοχή κοινού και καλεσμένων. Ο βραβευμένος Αρχιτέκτονας – Αρχιτέκτονας Τοπίου, μέσα από ένα διάλογο με θέμα «Επιχειρηματικότητα & Βιωσιμότητα. Αντίθεση η Συμβίωση;», ανέδειξε καίρια ερωτήματα για τη συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση, καθώς και τις περιβαλλοντικές και όχι μόνο, προκλήσεις που προκύπτουν από αυτήν.
Ο κ. Δοξιάδης μοιράστηκε ενδιαφέροντα στοιχεία από έργα που έχει υλοποιήσει με την ομάδα του σε όλη την Ευρώπη, λεπτομέρειες σχετικά με τη δημιουργική διαδικασία για το σχεδιασμό και τη μελέτη του The Ellinikon Experience Park, καθώς και τη μελέτη φύτευσης και την αδειοδότηση του The Ellinikon Park, σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Sasaki.
Παρουσιάζοντας δύο έργα που υλοποιήθηκαν στην Πορτογαλία, ο κ. Δοξιάδης υπογράμμισε ότι «Ξεκινάμε πάντα με δύο οπτικές. Η μία είναι η οπτική του ανθρώπινου βλέμματος και του τρόπου που έχει ο άνθρωπος, μέσα από εκατομμύρια χρόνια ανάπτυξης, στηθεί για να αντιλαμβάνεται πράγματα. Για να μπορούμε να βοηθήσουμε, να ¨πιάσουμε¨ ένα χώρο, πρέπει να τον καταλάβουμε. Και η άλλη οπτική αφορά το τεχνικό και το επιστημονικό: GIS, σχέδια, αναλύσεις. Όλα αυτά συγκλίνουν στο να καταλάβεις πολυεπίπεδα το πρόβλημά σου και αρχίζουν να οδηγούν σε επιλύσεις, σε επίπεδο master planning. Οι όποιες επιλύσεις συνεπώς είναι πώς θα αναπτύξω το μέρος, κάνοντας τη λιγότερη ζημιά. Άρα, η τελική ισορροπία είναι μια ισορροπία που μπαίνουν όλοι οι παράγοντες: ο εμπορικός, ο λειτουργικός, ο οικολογικός και ο αισθητικός».
Elliniko Experience Park: Η αρχή των τριών R
Για το Έργο του The Ellinikon Experience Park, σημείωσε πως «Το The Ellinikon Experience Park και κατ’ επέκταση το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού έχει παραχθεί με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο, χρησιμοποιώντας την αρχή των τριών R: Reduce, Reuse, Recycle. Έχουμε μειώσει τις παρεμβάσεις μας στο χώρο όσο γίνεται και κρατάμε κατά το δυνατόν το παλιό μπετό που προϋπήρχε στις εγκαταστάσεις του παλιού αεροδρομίου, το οποίο επαναχρησιμοποιούμε ανακυκλώνοντας κομμάτια του για τις δομές του νέου πάρκου όπως παγκάκια, πεζούλια κ.α.».
Για τον Riviera Tower, ο κ. Δοξιάδης ανέφερε ότι «Η περιοχή του Ελληνικού βρίσκεται μεταξύ βουνού και θάλασσας, επομένως ανάλογα το σημείο, το κλίμα διαφοροποιείται. Αντίστοιχα και στον Riviera Tower, τον πρώτο πράσινο ουρανοξύστη στη χώρα μας, το υψόμετρο αλλά και ο προσανατολισμός της κάθε πλευράς του, επηρεάζει το μικροκλίμα. Συνεπώς έχει πραγματοποιηθεί εκτεταμένη μελέτη για να επιλεχθούν τα φυτά που θα ευδοκιμήσουν σε κάθε σημείο του πράσινου πύργου».
Το κοινό και ο συντονιστής της συζήτησης, δημοσιογράφος και συγγραφέας Θοδωρής Γεωργακόπουλος, έθεσαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης σημαντικά ερωτήματα, μεταξύ άλλων και για την αναγκαιότητα δημιουργίας έργων που προάγουν την ενδυνάμωση της σχέσης και της επαφής μεταξύ της φύσης και του ανθρώπου.
Η ομιλία με τον Αρχιτέκτονα – Αρχιτέκτονα Τοπίου Θωμά Δοξιάδη ήταν μέρος της ενότητας Talks που υλοποιείται στο πλαίσιο του θεσμού The Ellinikon Moments. Νέες ενέργειες, με διαφορετικούς καλεσμένους που θα ενημερώσουν και θα αναδείξουν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες, συνδέοντας το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον του The Ellinikon.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναγερμός» από τον μετεωρολόγο για αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς
H υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Ωλένη Ηλείας
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη 22 Ιουλίου
Τι ισχύει για τις υπηρεσίες delivery
Αίτηση αναίρεσης από εισαγγελέα
Ιδιαίτερη μέριμνα ζητείται για τις Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής
Πορτοκαλί προειδοποίηση για τρεις περιοχές την Τετάρτη - Το θερμόμετρο θα αγγίξει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου
Ο άνδρας που παρασύρθηκε από το σπασμένο παράθυρο
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη στην Αττική και ακόμα δύο περιφέρειες
Η πυρκαγιά καίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Αδάμι Αργολίδας
Εξιτήριο σήμερα για τους δύο τουρίστες, μετά την επίθεση με μαχαίρι το πρωί της Τρίτης
Τραυματίστηκε από αιχμηρό αντικείμενο
Για μεταπτυχιακές σπουδές, μεταδιδακτορική έρευνα και ερευνητικές επισκέψεις στο εξωτερικό
Νέα απάτη στη Σταυρούπολη με λεία χρυσές λίρες Αγγλίας και κοσμήματα μεγάλης αξίας
«Σε ευχαριστώ που άντεξες τη διάρκεια και δεν έφυγες όταν άρχισε να πονά»
Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Πού τίθενται σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για πεζούς και οχήματα από τις 08:00 έως τις 20:00
Σο σημείο δυνάμεις της Πυροσβεστικής
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.