Ελλαδα

Η ναυτιλιακή της οικογένειας Καρνέση, εξώδικα και 300 εκατομμύρια ευρώ

Η δικαστική διαμάχη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Η ναυτιλιακή της οικογένειας Καρνέση, εξώδικα και 300 εκατομμύρια ευρώ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γλυφάδα: Η ναυτιλιακή της οικογένειας Καρνέση και τα 300 εκατομμύρια ευρώ

Σε ένα «εμφύλιο» επιχειρηματικό – δικαστικό πόλεμο βρίσκονταν τα αδέλφια της οικογένειας, στην οποία ανήκει η ναυτιλιακή εταιρεία European Product Carriers στη Γλυφάδα, όπου εκτυλίχτηκε σήμερα το πολύνεκρο μακελειό.

Nεκροί έπεσαν από τις σφαίρες του Αιγύπτιου δράστη, η αδελφή του εφοπλιστή, Μαρία Καρνέση, ο γαμπρός της ο CEO, Αντώνης Βλασσάκης, σύζυγος της Δέσποινας Καρνέση και ένας εργαζόμενος, ο οποίος ήταν καπετάνιος στην εταιρεία, Ηλίας Κουκουλάκης.

Δικαστική διαμάχη πολλών εκατομμυρίων

Εδώ και μερικούς μήνες, τα αδέλφια Καρνέση βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη, για μια διαφορά ύψους 325,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Συγκεκριμένα, οι αδελφές Δέσποινα και Μαρία Καρνέση, 79 και 77 ετών αντίστοιχα, καθώς επίσης και ο 80χρονος σύζυγος της πρώτης έχουν στραφεί κατά του αδελφού τους, Σπύρου Καρνέση, τον οποίον κατηγορούν ότι πήρε στα τέλη του 2022 από κοινούς λογαριασμούς τα χρήματα και τα μετέφερε σε δικούς του λογιαρισμούς. Αν και συνταξιοδοτημένοι, η Δέσποινα και η αδελφή της, Μαρία Καρνέση, μαζί με τον Αντώνη Βλασσάκη, είχαν έως τώρα καθημερινή παρουσία και ενεργό ανάμειξη στα δρώμενα της διαχειρίστριας εταιρείας του ναυτιλιακού Ομίλου.

Οι δύο αδελφές και ο γαμπρός του εφοπλιστή υποστήριζαν ότι με βάση τα εταιρικά τους ποσοστά, όπως αυτά απορρέουν από ιδιόγραφο συμφωνητικό, τους ανήκουν τα περίπου 175 εκατ. δολάρια, από τα «επίμαχα» διαθέσιμα σε μετρητά. Η αγωγή που είχαν καταθέσει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά είναι 63 σελίδες και πρόκειται κοινά κέρδη, που είχαν συγκεντρωθεί από τη δραστηριότητα στην ναυτιλία.

«Δημιουργήσαμε -όπως αναφέρουν οι τρείς τους- μεταξύ άλλων κοινών επιχειρήσεων, και έναν ολόκληρο ναυτιλιακό όμιλο εταιρειών, ποντοπόρων πλοίων, του οποίου σήμερα αποκλειστική διαχειρίστρια είναι η δική μας εταιρέία European Product Carriers, εταιρεία που έχει εγκατασταθεί στην Γλυφάδα. Έχοντας εκμεταλλευτεί εμπορικά όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες ποντοπόρα πλοία (αρχικώς φορτηγά και στη συνέχεια τάνκερ) μέσω πλοιοκτητριών εταιρειών που είχαμε και έχουμε συστήσει. Από την πολυετή αυτή συνεργασία μας προέκυψαν σημαντικά καθαρά κέρδη, από τα οποία λαμβάναμε μερίσματα (πολλών εκατομμυρίων ευρώ) έκαστος εξ ημών.Χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει τελική μεταξύ μας εκκαθάριση, δηλαδή πόσα χρήματα έχει λάβει ο κάθε εταίρος και πόσα ακόμη δικαιούται να λάβει ή να επιστρέφει. Ενώ τα περισσότερα των κερδών τα επενδύαμε στην αγορά νέων πλοίων, με τη σύσταση νέων πλοιοκτητριών εταιρειών ή άλλων σ ημαντικών περιουσιακών στοιχείων, όπως ακινήτων καθώς και λοιπών εταιρειών», αναφέρεται σε δικαστικό έγγραφο που επικαλείται η ιστοσελίδα mononews.gr

Καθώς ήδη έχει υπάρξει και ανταλλαγή εξωδίκων ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέλη της οικογένειας, ο Σπύρος Καρνέσης φέρεται να υποστηρίζει ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι δικά του.

Η ταυτότητα του Ομίλου

Ο ναυτιλιακός όμιλος μετά από πωλήσεις 9 τάνκερ έναντι συνολικού τιμήματος 61,3 εκατ. ευρώ, διέθετε μέχρι πρόσφατα 19 πλοία. Στα γραφεία της διαχειρίστριας εταιρείας απασχολείται προσωπικό 45 ατόμων, ενώ στους 350 ανέρχονται οι μισθοδοτούμενοι ναυτικοί.

Πέραν της ναυτιλίας, στα γενικότερα περιουσιακά στοιχεία υπάρχουν ακίνητα και άλλες εταιρικές συμμετοχές, για τα οποία αναδύεται η αίσθηση μέσα από την πολυσέλιδα αγωγή ότι θα υπάρξει κι άλλος «γύρος» δικαστικής διαμάχης.

Ο Σπύρος Καρνέσης είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 63,8% στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο ενεργειακή εταιρεία Ελινόιλ, η τρέχουσα αγοραία αξία της οποίας είναι στα 50,7 εκατ. ευρώ.

Στο ΔΣ της ΕΛΙΝΟΙΛ βρίσκεται η κόρη του Αντζελίκ Καρνέση, σε ρόλο μη εκτελεστικό. Η ίδια απασχολείται στην Εμπορική Δ/νση της European Product Carriers Ltd.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY