Ελλαδα

Σαμποτάζ στην ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης - Στόχος η διακοπή των εργασιών

Στοχευμένες οι δολιοφθορές, λέει ο ΑΔΜΗΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαμποτάζ στην ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης: Στόχος η διακοπή των εργασιών
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ στόχος ήταν η διακοπή των εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης © EUROKINISSI/ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Στοχευμένες οι δολιοφθορές, λέει ο ΑΔΜΗΕ. Στόχος δεν ήταν η κλοπή υλικών, αλλά η διακοπή των εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης

Μία τουλάχιστον ύποπτη δολιοφθορά στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, που υλοποιεί η «Αριάδνη Interconnection», εντόπισε ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyusn0ghjzh5)

Το σαμποτάζ σημειώθηκε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, σε μηχανολογικό εξοπλισμό εγκατάστασης του υπογείου τμήματος του καλωδίου, βόρεια του ΒΟΑΚ (Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης).

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, είναι ότι το σαμποτάζ ήταν στοχευμένο και σκόπευε στην διακοπή των εργασιών και δεν επρόκειτο για μία απλή κλοπή υλικών, κάτι που έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Σαμποτάζ στην ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης: Στόχος η διακοπή των εργασιών
© EUROKINISSI / ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΔΜΗΕ: Στόχος ήταν να διακοπούν οι εργασίες

Σύμφωνα με πηγές της Καθημερινής, «δεν πήγε κάποιος να ανοίξει ένα ντεπόζιτο και να κλέψει πετρέλαιο, συμβάν που παρατηρείται συχνά. Προκάλεσε βλάβη σε εξειδικευμένο μηχάνημα, πάνω στο οποίο είναι τοποθετημένο το προς υπογειοποίηση καλώδιο, που σημαίνει ότι στόχος ήταν να διακόψουν τις εργασίες».

Σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, η δολιοφθορά μπορεί να επιφέρει καθυστερήσεις έως και ενός μήνα στην ολοκλήρωση του έργου, το οποίο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του έτους και να δοθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2025.

Οπως αναφέρει η Καθημερινή, η υλοποίηση της διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης έχει ήδη καθυστερήσει και η απόφαση της ΔΕΗ να αποσύρει από το νησί πέντε πετρελαϊκές μονάδες προκαλούν έλλειμμα 190 MW στην Κρήτη για τα καλοκαίρια του 2024 και 2025. Το ΥΠΕΝ προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, μέσω της απευθείας ανάθεσης στη ΔΕΗ νέου παραγωγικού δυναμικού για την επάρκεια του νησιού.

Η σημασία του έργου

Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, το οποίο σε συνδυασμό με την πρώτη διασύνδεση Πελοποννήσου - Κρήτη (που λειτουργεί αδιάλειπτα από το καλοκαίρι του 2021), θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια εφοδιασμού του νησιού, χωρίς τη χρήση ρυπογόνων συμβατικών μονάδων.

Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, με άμεσα οφέλη (μείωση χρεώσεων ΥΚΩ) για όλους τους καταναλωτές, που θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση το 2030.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ