Ελλαδα

Νέα δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης στην Αίγινα - Βίντεο ντοκουμέντο

Με εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων ο σαμποτέρ - Μήνυση κατέθεσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης στην Αίγινα - Βίντεο ντοκουμέντο
Νέα δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης στην Αίγινα - Βίντεο ντοκουμέντο © Skai/Glomex

Αίγινα: Nέα δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης - Εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων φαίνεται πως έχει ο σαμποτέρ - Μήνυση κατέθεσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Δολιοφθορά για τέταρτη φορά στον υποθαλάσσιο αγωγό υδροδότησης της Αίγινας σημειώθηκε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, την Πέμπτη στις 25 Ιανουαρίου, διαπιστώθηκε ότι μέσα σε 30 δευτερόλεπτα αυξήθηκε η ροή νερού από 800 κυβικά σε 2.400 κυβικά. O λόγος ήταν πως εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης της Αίγινας σε βάθος 50 μέτρων, όπως διαπιστώθηκε από αυτοψία της εταιρείας διαχείρισης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyuoagc78uo9)

Ο κατασκευαστής του έργου, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ τόνισε: «Πήραμε ένα σκάφος και ξεκινήσαμε από τη Σαλαμίνα και πήγαμε Νότια. Στα 800μ. του αγωγού και σε βάθος 50μ. βρήκαμε ζημιά στην προστασία του αγωγού. Κοιτάξαμε στην περιοχή αλλά δεν είδαμε κάποιο σημάδι στον πυθμένα που να δείχνουν ότι είχε συρθεί κάποια άγκυρα ή είχε έρθει κάποια τράτα. Λόγω της βιαιότητας του περιστατικού το μόνο συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε είναι ότι πρόκειται για δολιοφθορά».

Οι Αρχές εικάζουν πως εμπλέκεται τουλάχιστον ένα άτομο και πως ο σαμποτέρ έχει εκπαίδευση στις ειδικές δυνάμεις λόγω του βάθους που τοποθετήθηκε η βόμβα.


Το αποκλειστικό βίντεο από την έκρηξη του αγωγού στην Αίγινα

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyulaxq1zfdl)


Μήνυμα κατά πάντων από τον περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά

Ο Περιφερειάχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς κατέθεσε μήνυση στην εισαγγελία Πειραιά κατά παντός υπευθύνου για τη δολιοφθορά και ταυτόχρονα διατάχθηκε εισαγγελική παρέμβαση για τη διερεύνηση της υπόθεσης καθώς είναι η τέταρτη φορά που βρίσκεται στο στόχαστρο ο αγωγός.

«Δεν θα μείνουμε απλοί θεατές σε αυτό το απαράδεκτο γεγονός, με συνεχείς δολιοφθορές σε μία κρίσιμη υποδομή, όπως είναι αυτή του υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας.

Η Δικαιοσύνη και το κράτος έχουν τόσο τα μέσα, όσο και τις διαδικασίες, ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτό που συμβαίνει. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω. Σήμερα, καταθέτουμε τη μηνυτήρια αναφορά και ζητάμε να διερευνηθούν συγκεκριμένα πράγματα. Να γνωρίζουν όλοι -όσο κι αν προσπαθούν να κρυφτούν- ότι όλα θα βγουν στο φως» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyukwb01cggh)

Τέταρτη δολιοφθορά σε 4 χρόνια στον ίδιο αγωγό

Τον Ιανουάριο του 2020 έγινε η πρώτη επίθεση στα πρώτα στάδια του έργου κατά τη κατασκευή του. Οι δράστες εκείνο το διάστημα άνοιξαν τρύπες για να καταστρέψουν τους σωλήνες.

Τα υπόλοιπα δύο περιστατικά συνέβησαν το 2022. Τον Μάιο εξερράγη βόμβα ακριβώς δίπλα στον αγωγό, ενώ τον Ιούνιο έσκασε πάνω του με αποτέλεσμα να προκαλέσει σοβαρή ζημιά.

Σε καμία εκ των τεσσάρων πλέον επιθέσεων δεν έχουν υπάρξει συλλήψεις.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyusn0ghjzh5)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ