Ελλαδα

Τα ονόματα που ακούγονται για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις ευρωεκλογές

Bασικό μέλημα το άνοιγμα στο κέντρο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωεκλογές: Τα ονόματα που ακούγονται για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.
ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Ευρωεκλογές: Τα ονόματα που ακούγονται για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. - Ποιοι έχουν «κλειδώσει».

Mε δεδομένο άλλωστε πως διατηρείται ο σταυρός προτίμησης στις ευρωεκλογές η Ν.Δ. αναζητεί τα πρόσωπα που θα τον διεκδικήσουν και παράλληλα θα διαθέτουν και τα απαραίτητα προσόντα για την ευρωβουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βέβαιο  θέλει ευρωβουλευτές της απολύτου εμπιστοσύνης του, τους οποίους γνωρίζει και με τους οποίους έχει ήδη συνεργαστεί. 

«Οι σίγουροι»

Από τους νυν ευρωβουλευτές δεδομένη πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και του Στέλιου Κυμπουρόπουλου. Μια τρίτη θητεία φέρονται να θέλουν να διεκδικήσουν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και η Ελίζα Βόζεμπεργκ, χωρίς ωστόσο να έχει παρθεί ακόμα σχετική απόφαση από τον κ. Μητσοτάκη.

Οι νέες υποψηφιότητες και το άνοιγμα στο κέντρο

Όσον αφορά στις νέες υποψηφιότητες στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, ένα πρόσωπο που γνωρίζει τα ευρωπαϊκά θέματα και το οποίο εμπιστεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια ώρα, συζητώνται όνοματα από τον ευρύτερο πανεπιστημιακό χώρο που βρίσκονται κοντά στην ΝΔ, νυν βουλευτές με γνώση των διεθνών θεμάτων και Έλληνες του εξωτερικού με σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα. 

Παράλληλα θα επιχειρηθούν και «ανοίγματα» σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, με τη Νέα Δημοκρατία να συνεχίζει να στρέφει το βλέμμα στο κέντρο.  Δεν είναι ακόμα σαφές αν θα γίνει συζήτηση με τον Ανδρέα Λοβέρδο (που υπενθυμίζεται πως έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ). Δυνατά παίζει επίσης το όνομα του Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα, που το 2012 είχε εκλεγεί βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ (υπενθυμίζεται  εδώ πως ήταν στην επίσκεψη  του πρωθυπουργού πέρυσι στην Χειμάρρα). Η ανακοίνωση ένταξης της Εύης Χριστοφιλοπούλου στη ΝΔ για την οποία τις τελευταίες εβδομάδες φούντωναν οι φήμες ότι θα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με την κεντροδεξιά παράταξη, κίνεται προς την παραπάνω κατεύθυνση. 

Επιστολική Ψήφος: Από πότε οι αιτήσεις - Ετοιμάζεται η πλατφόρμα

Mετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, το Yπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε τις προετοιμασίες για την εφαρμογή του νέου θεσμού στην εκλογική ιστορία της χώρας, αλλά και για την ενημέρωση των Ελλήνων εκλογέων, κυρίως του εξωτερικού, για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να ψηφίσουν από το σπίτι τους.

Αυτές τις ημέρες ετοιμάζεται η διαδικτυακή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα εγγραφούν όσοι Έλληνες εκλογείς που μένουν στην Ελλάδα επιθυμούν να ψηφίσουν μέσω επιστολικής και όσοι διαμένουν στο εξωτερικό.

Επιστολική Ψήφος: Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα

Ο σύνδεσμος της πλατφόρμας θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και οι εγγραφές θα αρχίσουν στις αρχές Φεβρουαρίου για τις προσεχείς ευρωεκλογές. Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), όπου οι εκλογείς θα εγγράφονται με δική τους μέριμνα στον ειδικό εκλογικό κατάλογο επιστολικής ψήφου.

 Η ταυτοποίηση του εκλογέα θα γίνεται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών - διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet), ή με στοιχεία διαβατηρίου και δελτίου αστυνομικής ταυτότητας. Η αίτηση γίνεται αμέσως οριστική, μόλις αυτή υποβληθεί.

Οι εκλογείς μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), καθώς και των ελληνικών διπλωματικών αρχών στο εξωτερικό. Οι αιτήσεις, τροποποιήσεις ή ακυρώσεις είναι εφικτές έως 40 ημέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών. Με δεδομένο ότι οι ευρωεκλογές διεξάγονται στις 9 Ιουνίου, η καταληκτική ημερομηνία είναι η 29ή Απριλίου. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.

Η διαδικασία εγγραφής, μεταβολής και ακύρωσης της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου, ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα, η πιθανή διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής δικαιολογητικών και κάθε άλλο σχετικό θέμα θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για όσους ομογενείς δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία παρέχεται η δυνατότητα την ηλεκτρονική αίτηση να την υποβάλλουν για λογαριασμό τους οι αρμόδιες προξενικές αρχές. Η διαδικασία αυτή θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ