Ελλαδα

Να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι αστυνομικοί που βοήθησαν τους συμπολίτες τους

Δεν μπορεί ο κάθε δημόσιος υπάλληλος με τη στάση του να αποκαλύπτει την ανεπάρκεια της πολιτείας

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι αστυνομικοί που βοήθησαν τους συμπολίτες τους

Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει την ΕΔΕ για τους αστυνομικούς που έκλεισαν μόνοι τους μια επικίνδυνη λακκούβα στην Κω.

Το ξέρω ότι δεν χρειάζεται αλλά νιώθω την ανάγκη να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις α) τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο ο οποίος, πολύ σωστά, καυτηρίασε την ακατανόητη ενέργεια των δυο αστυνομικών της τροχαίας στην Κω που πήραν την πρωτοβουλία να κλείσουν μόνοι τους μια επικίνδυνη λακκούβα που δεν έμπαινε στον κόπο να κλείσει κανείς από αυτούς που είναι η δουλειά τους να κλείνουν τις λακκούβες στους δρόμους, και β) την Ελληνική Αστυνομία η οποία διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τους δύο άντρες της.

Είναι πραγματικά απαράδεκτο να υπάρχουν αστυνομικοί που όχι μόνο να ενδιαφέρονται εμπράκτως για την ασφάλεια των συμπολιτών τους αλλά και να δείχνουν ασέβεια για την αντίληψη του χρόνου που έχουν οι τοπικοί άρχοντες και οι υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Τι μας λένε οι αστυνομικοί που ήθελαν “φωτό” από τη δράση τους; Αφού η πολιτεία δεν φτιάχνει τη λακκούβα, θα την φτιάξουμε μόνοι μας. Αναρωτιέμαι όμως, μια πράξη «αυτοδικίας» μπορεί ποτέ να είναι μία πράξη ευθύνης; Και μάλιστα από ένστολους δημόσιους λειτουργούς;» γράφει πολύ σωστά ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου στο face το book επισημαίνοντας το πόσο προβληματικό είναι οι πολίτες να διορθώνουν μόνοι τους αυτό που διορθώνεται και να μην περιμένουν τη σαρκαστικά αυτοαποκαλούμενη «οργανωμένη» πολιτεία να ξυπνήσει από τον ύπνο του δικαίου στον οποίο συνήθως βρίσκεται.

Καταλαβαίνω ότι μπορεί μια έγκαιρη παρέμβαση σε μια επικίνδυνη λακκούβα να σώσει ζωές και περιουσίες αλλά καμία ζωή και καμία περιουσία δεν είναι σημαντικότερη από τον σεβασμό στους ρυθμούς του ελληνικού δημοσίου. Μπορεί ο περιφερειάρχης να μην καταλαβαίνει ότι αυτοδικία δεν είναι να διορθώνεις το χαλασμένο αλλά να τιμωρείς αυτούς που το χάλασαν ή αυτούς που δεν το διορθώνουν παρότι είναι η δουλειά τους, αλλά έχει δίκιο ως προς το εξής: δεν μπορεί ο κάθε δημόσιος υπάλληλος με τη στάση του να αποκαλύπτει την ανεπάρκεια της πολιτείας.

Και είναι απολύτως λογική και η αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ. Δύο αστυνομικοί, οι οποίοι νοιάζονται για την ασφάλεια των πολιτών που έχουν αναλάβει να προστατεύουν, είναι δύο αστυνομικοί που δίνουν το κακό παράδειγμα. Είναι δύο αστυνομικοί που χαλούν την παράδοση μιας αδιαφορίας την οποία ως κόρη οφθαλμού φυλάει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Ελπίζω η τιμωρία των αστυνομικών να είναι παραδειγματική ώστε να γίνει σε όλους σαφές ότι κανείς πολίτης, κανείς δημόσιος υπάλληλος και πολύ περισσότερο κανείς ένστολος δεν πρέπει να κάνει απολύτως τίποτα για να βοηθήσει τους συμπολίτες του. Ένας πολίτης που πάει να σβήσει μια τόση δα φωτίτσα και δεν περιμένει να έρθει η πυροσβεστική να τη σβήσει όταν έχει μεγαλώσει, ένας δημόσιος υπάλληλος που μπορεί να πάρε μπογιά για να εξαφανίσει τις μουτζούρες στο κτίριο της υπηρεσίας που εργάζεται, ένας αστυνομικός που βουτάει να σώσει κάποιον που πνίγεται και δεν περιμένει έναν δημοτικό ναυαγοσώστη, όλοι αυτοί που καταφεύγουν στην «αυτοδικία» (όπως θα έλεγε και ο περιφερειάρχης) είναι άνθρωποι επικίνδυνοι. Ειδικά όταν η βοήθειά τους αποκαλύπτει την ανεπάρκεια των αρχόντων. Και μπράβο τους.

Υ.Γ.: Ακόμα κι αν θεωρείτε στ’ αλήθεια παράπτωμα την πρωτοβουλία των αστυνομικών, φαντάζομαι ότι θα συμφωνείτε πως πρόκειται για παράπτωμα στο οποίο ποτέ δεν θα είχαν υποπέσει αν οι αρμόδιες αρχές έκαναν τη δουλειά τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ