- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Πανσέληνος Δεκεμβρίου 2023: Ονομάζεται «Ψυχρή Σελήνη» - Πότε θα φωτίσει τον ουρανό
Η Πανσέληνος Δεκεμβρίου 2023 ονομάζεται «Ψυχρή Σελήνη». Το τελευταίο ολόγιομο φεγγάρι του έτους αναμένεται να φωτίσει τον ουρανό σε λίγες ημέρες από σήμερα, προσθέτοντας τη δική της πινελιά στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Η πανσέληνος του Δεκεμβρίου 2023 θα είναι ορατή ήδη από τις 24 Δεκεμβρίου 2023, ωστόσο θα είναι 100% φωτισμένη στις 26 Δεκεμβρίου 2023.
Πανσέληνος Δεκεμβρίου 2023 - «Ψυχρή Πανσέληνος»: Ποια ονόματα της έχουν δοθεί
Τα ονόματα της Σελήνης που χρησιμοποιούμε στο The Old Farmer's Almanac προέρχονται από ιθαγενείς Αμερικανούς, Αποικιακούς Αμερικανούς ή άλλες παραδοσιακές πηγές. Διάφοροι ιθαγενείς Αμερικανοί παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν τα μηνιαία φεγγάρια και τα αντίστοιχα ζώδια της φύσης ως ημερολόγιο για να παρακολουθούν τις εποχές.
Σήμερα, η πανσέληνος του Δεκεμβρίου είναι πιο γνωστή ως «Ψυχρή Πανσέληνος», ένα όνομα που μεταφέρει τις παγερές συνθήκες αυτής της εποχής του χρόνου, όταν ο κρύος καιρός κάνει την εμφάνισή του. Άλλα ονόματα που παραπέμπουν στο κρύο και το χιόνι περιλαμβάνουν Drift Clearing Moon (Cree), Frost Exploding Trees Moon (Cree), Moon of the Popping Trees (Oglala), Hoar Frost Moon (Cree), Snow Moon (Haida, Cherokee) και Winter Maker Moon (Western Abenaki).
Αυτή η πανσέληνος έχει επίσης ονομαστεί Long Night Moon (Mohican), καθώς ανατέλλει κατά τις «μεγαλύτερες» νύχτες του χρόνου, που είναι κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου. Αυτό το όνομα ταιριάζει επειδή η Πανσέληνος του Δεκεμβρίου λάμπει πάνω από τον ορίζοντα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις περισσότερες πανσελήνους. Άλλα ονόματα περιλαμβάνουν το Moon When the Deer Shed Their Antlers (Ντακότα) και το Little Spirit Moon (Anishinaabe).
Στην Ευρώπη, οι αρχαίοι ειδωλολάτρες ονόμαζαν την πανσέληνο του Δεκεμβρίου «Φεγγάρι πριν από το γιορτινό», προς τιμήν του φεστιβάλ Γιουλέτιδας που γιορτάζει την επιστροφή του ήλιου που προαναγγέλθηκε από το χειμερινό ηλιοστάσιο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε ξεκινά η επαναλειτουργία της βασικής γραμμής
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο
Από το μεσημέρι η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει δύο μέτρα
Οι σταθμοί αυτοί θα κλείσουν εκ νέου στις 17:00
Γιατροί «στόχευαν» ΑΜΚΑ για εικονικές συνταγογραφήσεις
Υπερχείλισε χείμαρρος στη Φοινικούντα
Βροχοπτώσεις άνω των 40–50 mm/ώρα στην Αττική από την κακοκαιρία Byron
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας
Ομάδα αγροτών προσπάθησε να περάσει τον αστυνομικό κλοιό και να κινηθεί προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Τι ζητά ο δήμαρχος από τον Νίκο Χαρδαλιά
Συνεχίζονται οι ισχυρές βροχοπτώσεις - Οδηγίες για ασφάλεια και δικαιώματα
Πού έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία
Δεν μπορούσε να προσεγγίσει Super Puma λόγω των καιρικών συνθηκών
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Πότε θα περιοριστούν οι βροχές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.