Ελλαδα

Συναγερμός της ΕΛ.ΑΣ για την αναμέτρηση Παναθηναϊκός - Μακάμπι Τελ Αβίβ

Μέτρα ασφαλείας και σε πολλές πόλεις της χώρας

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συναγερμός της ΕΛ.ΑΣ για την αναμέτρηση Παναθηναϊκός - Μακάμπι Τελ Αβίβ
© EPA/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Αστυνομία: Συναγερμός για την αναμέτρηση μπάσκετ στο ΟΑΚΑ - Μέτρα ασφαλείας και σε πολλές πόλεις της χώρας

Σε ισχύ βρίσκονται τα αυξημένα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. κυρίως στην Αττική αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπου υπάρχουν στόχοι οι οποίοι ενδεχομένως να αποτελέσουν στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων, λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Εάν και μέχρι στιγμής τα πληροφοριακά δίκτυα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της Αντιτρομοκρατικής και της Κρατικής Ασφάλειας δεν έχουν εντοπίσει κάποια ύποπτη κίνηση, τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί, είναι ιδιαίτερα έντονα.

Η Βουλή, χώροι λατρείας, πρεσβείες και προξενεία, κτίρια και εγκαταστάσεις Ισραηλινού ενδιαφέροντος, αστυνομικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν τεθεί σε διαρκεί παρακολούθηση. Τα ελικόπτερα και τα drone της αστυνομίας βρίσκονται σε διαρκή κίνηση τροφοδοτώντας με ζωντανή εικόνα το κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας. Οι περιπολίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε χώρους συνάθροισης αλλοδαπών, ενώ αστυνομικοί με πολιτικά κινούνται διαρκώς σε χώρους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο «αρρωστημένων εξτρεμιστών».

Αυτό που φοβούνται ωστόσο περισσότερο οι αρχές δεν είναι τόσο ένα οργανωμένο δίκτυο που θα θελήσει να πραγματοποιήσει ένα συμβολικό χτύπημα, αλλά τους φανατισμένους μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα μας και οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν «βραδυφλεγείς βόμβες». Ανθρώπους δηλαδή που δρουν μεμονωμένα και θελήσουν να κάνουν κάτι στο όνομα του Αλλάχ, προκειμένου να τιμωρήσουν το Ισραήλ και τις χώρες που το υποστηρίζουν.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι εξίσου αυξημένα και στις δομές φιλοξενίας όπου πέρα από δύο περιστατικά μικροταραχών, δεν έχει συμβεί κάποιο ταραχή που να ανησυχήσει τις αρχές. Συνολικά, οι χώροι αυξημένου ενδιαφέροντος για την αστυνομία ξεπερνούν τους 100 σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ των οποίων είναι αστυνομικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις και για αυτό τον λόγο έχει δοθεί εντολή για αυξημένη φύλαξη, ειδικά τις βραδινές ώρες.

Ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, έχουν επίσης μπει στο πρόγραμμα αυξημένων περιπολιών της αστυνομίας, όπως για παράδειγμα η Ακρόπολη. Αυτό που έχει ζητηθεί από τους αστυνομικούς, είναι να υπάρξει άμεση κινητοποίηση -σε περίπτωση περιστατικού- προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν ταραχές σε πρώτο χρόνο, να μην προλάβουν δηλαδή να εξελιχθούν ανησυχητικά οι όποιες καταστάσεις.

Στα έγγραφα που έχουν αποσταλεί από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προς τις υπηρεσίες ολόκληρης της χώρας, είναι να υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση και άμεση κινητοποίηση ακόμη και για τα ποιο απλά περιστατικά.

Σε λίγο ο αγώνας μπάσκετ ΠΑΟ-Μακάμπι Τελ-Αβίβ

Η σημερινή βραδιά πάντως, κάθε άλλο παρά εύκολη είναι για τις αρχές, καθώς στην χώρα μας βρίσκεται η ομάδα μπάσκετ Μακάμπι Τελ-Αβίβ του Ισραήλ, η οποία σε λίγες ώρες θα παίξει με την ομάδα του Παναθηναϊκού για την 4η αγωνιστική της Euroleague. Η ομάδα μπάσκετ από το Ισραήλ έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό από το μεσημέρι τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες έχουν εκπονήσει ειδικό σχέδιο μετακινήσεων για τους ξένους αθλητές.

Το ξενοδοχείο όπου κατέλυσε η αποστολή έχει μείνει επταστφράγιστο μυστικό προκειμένου να μην υπάρξουν απρόοπτες επαφές με τυχόν φανατικούς μουσουλμάνους. Επίσης, οι χώροι του ξενοδοχείου έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά από πυροτεχνουργούς και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για προληπτικούς λόγους.

Στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας μέχρι και τα βόρεια προάστια ύπτανται τόσο το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. όσο και τα drone, δίνοντας διαρκώς ζωντανή εικόνα από ύποπτα σημεία και χώρους που δεν είναι άρτια φυλασσόμενοι.

Στη λεωφόρο Κηφισίας και άλλους λιγότερο κεντρικούς δρόμους οι περιπολίες από ένστολους με μηχανές και οχήματα είναι διαρκείς, ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος στο γήπεδο σε όσους έφεραν σακίδια στην πλάτη ή κράνη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ