Ελλαδα

Αύξηση των μέτρων ασφαλείας στις δομές φιλοξενίας προσφύγων μετά το συμβάν στη Σάμο

Σε εγρήγορση οι Αρχές και σε θρησκευτικούς χώρους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αύξηση των μέτρων ασφαλείας στις δομές φιλοξενίας προσφύγων μετά το συμβάν στη Σάμο

Δομές φιλοξενίας προσφύγων: Αύξηση των μέτρων ασφαλείας - Σε εγρήγορση οι Αρχές και σε άλλα μέρη συνευρέσεων Μουσουλμάνων  

Ζωντανή μετάδοση της συγκέντρωσης των εκατοντάδων μουσουλμάνων και την προσπάθεια τους να προχωρήσουν προς το γκρέμισμα της κεντρικής εισόδου της δομής φιλοξενίας στη Σάμο, πραγματοποιούσαν αρκετά άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Οι έρευνες που ακολούθησαν μετά τη συγκέντρωση περίπου 600-700 κοντά στην κεντρική είσοδο της δομής, έδειξε πως αρκετοί μετέδιδαν ζωντανά τις εικόνες με τα συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης και του Ισλάμ αλλά και κατά των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ. Μάλιστα, εντοπίστηκαν και μηνύματα από χρήστες που παρακολουθούσαν τις εικόνες στα οποία ζητούσαν από τους συγκεντρωθέντες να ισοπεδώσουν την πύλη ώστε να καταφέρουν να απελευθερωθούν.

Το περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη δομή φιλοξενίας μεταναστών της Σάμου, είναι το πλέον σοβαρό των τελευταίων ημερών, από την στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας, ήταν παρατεταγμένες από την πρώτη στιγμή εξωτερικά της δομής, με ανώτατους αξιωματούχους να μιλούν για μια ελεγχόμενη κατάσταση. Συνολικά, προσήχθησαν επτά άτομα, εκ των οποίων οι πέντε συνελήφθησαν. Ανάμεσα σε αυτούς, βρίσκονται και τρία άτομα τα οποία είναι μεταξύ των υποκινητών των ταραχών, οι οποίες ευτυχώς δεν έλαβαν έκταση.

Αύξηση των μέτρων ασφαλείας

Ο φόβος των αρχών ωστόσο, όχι μόνο στη δομή της Σάμου αλλά και στις υπόλοιπες δομές φιλοξενίας όπου διαβιούν μουσουλμάνοι για πρόκληση προβοκάτσιας ή επεισοδίων έχει οδηγήσει στην κατακόρυφη αύξηση των μέτρων ασφαλείας. Δυνάμεις των ΜΑΤ αλλά και της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης έχουν αποσταλεί σε όλα τα νησιά του Αιγαίου αλλά και στην Ηπειρωτική Ελλάδα, εκεί δηλαδή όπου υπάρχουν δομές φιλοξενίας ώστε να αντιμετωπιστούν σε πρώτο χρόνο τυχόν ανάλογα περιστατικά.

Τα μέτρα ασφαλείας, μετά τα απανωτά αιματηρά περιστατικά σε χώρες της Ευρώπης που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, έχουν αναγκάσει τις Ελληνικές αρχές να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις περιπολίες και τους ελέγχους. Θρησκευτικοί χώροι, τζαμιά, κρυφοί χώροι θρησκευτικής λατρείας και συγκέντρωσης μουσουλμάνων στην Αττική αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της Αντιτρομοκρατικής και άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμμαχος στις προσπάθειες είναι και η τεχνολογία. Από τη μια είναι τα ειδικά drone που δίνουν σε 24ωρη βάση ζωντανή εικόνα από χώρους ενδιαφέροντος στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., ενώ από την άλλη, οι καταγραφές συνομιλιών έχουν πάρει στην κυριολεξία «φωτιά». Στο στόχαστρο έχουν μπει γνωστά πρόσωπα στις αρχές, αφού έχουν ριζοσπαστικές απόψεις ακόμη και «εξτρεμιστικά στοιχεία» προκειμένου να διαπιστωθεί εάν σχεδιάζουν κάτι ή εάν προκαλούν σε πρόκληση συγκεντρώσεων και ταραχών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ