Ελλαδα

Σε έξι περιφέρειες θα δοθεί στις αυριανές κάλπες η «μάχη» της εκλογής περιφερειάρχη

Οι διαφορές του α' γύρου

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περιφερειακές Εκλογές 2023
Περιφερειακές Εκλογές 2023 © Eurokinissi

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι έξι περιφέρειες που δίνουν «μάχη» - Οι διαφορές του α' γύρου

Στη «μάχη» της κάλπης ρίχνονται αύριο, Κυριακή 15 Οκτωβρίου, οι έξι περιφέρειες που δεν έβγαλαν νικητή στον α' γύρο της εκλογικής αναμέτρησης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου.

Στις εκλογές της Κυριακής για την θέση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας θα αναμετρηθούν, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αμανατίδης, που κατέλαβε την πρώτη θέση με 35,61%(59.547 ψήφους) και ο νυν Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης που έλαβε 34,23% των ψήφων(57.341). Ο Γ. Κασαπίδης υποστηρίζεται από την ΝΔ ενώ ο Γ. Αμανατίδης που στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές έχασε για μερικές δεκάδες ψήφους την έδρα της ΝΔ στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, διαγράφηκε από το κόμμα της ΝΔ, όταν λίγες μέρες μετά ανακοίνωσε ότι θα κατέλθει ως ανεξάρτητος.

Μετά το αποτέλεσμα του Α' γύρου των εκλογών που τον κατέταξε στην πρώτη θέση, ο κ. Γιώργος Αμανατίδης κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου ώστε «να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους και να ενισχύσουν την παράταξη «Συμμαχία για την Ανάπτυξη».« Συλλογικά, ενωμένοι και βέβαιοι ότι η επόμενη μέρα για τη Δυτική Μακεδονία θα είναι διαφορετική, χωρίς αποκλεισμούς με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον» ανέφερε.

O νυν περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης κι επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πορεία Δημιουργίας» μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής, κάλεσε του πολίτες «να συστρατευτούν στην προσπάθεια που έχει ως στόχο την ευημερία και την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας».

Ο συνδυασμός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που υποστηρίχθηκε από το ΚΚΕ κι έλαβε ποσοστό 6,17% των ψήφων κάλεσε τους πολίτες να μην επιλέξουν κανένα από τους δύο υποψηφίους, καθώς και ο συνδυασμός της «Αριστερής Συμπόρευσης» που δεν κατάφερε να εκλέξει σύμβουλο λόγω του ορίου του 3% (έλαβε το 2,58%) κάλεσε κι αυτός τους ψηφοφόρους του να μην επιλέξουν κανένα από τους δύο υποψηφίους. Αντίθετα, η περιφερειακή παράταξη της «ΕΛΠΙΔΑΣ» με επικεφαλής την κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου που κατέλαβε την τρίτη θέση και ποσοστό 21,48% και υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναφέρθηκε καθόλου στο συγκεκριμένο θέμα.

Κώστας Αγοραστός και Δημήτρης Κουρέτας διεκδικούν την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Θεσσαλία έχουν βρεθεί οι δύο υποψήφιοι περιφερειάρχες Κώστας Αγοραστός και Δημήτρης Κουρέτας που διεκδικούν την ψήφο των Θεσσαλών για την επόμενη πενταετία. Στον πρώτο γύρο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και υποψήφιος με την παράταξη «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» κ. Αγοραστός είχε λάβει το 41,37% των ψήφων, έναντι του Δημήτρη Κουρέτα «Παρέμβαση», ο οποίος έλαβε το 34,11%. Σημειώνεται πως ο κ. Αγοραστός υποστηρίζεται από τη ΝΔ, ενώ ο κ. Κουρέτας έχει την υποστήριξη από την ευρύτερη κεντροαριστερά και συγκεκριμένα από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκλογική μάχη δίνεται στην περίοδο των καταστροφικών πλημμυρών στην Θεσσαλία, με τους δύο υποψήφιους περιφερειάρχες να αντιπαρατίθενται και να καταθέτουν προτάσεις για το μέλλον της Θεσσαλίας, αναφορικά με το τρόπο της θωράκισης της περιοχής αλλά και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ζημιάς.

Τις τελευταίες ώρες, υπήρξε ανοιχτή στήριξη της υποψηφιότητας του Κώστα Αγοραστού από την υποψήφια Ελευθερία Τζανακούλη που κατέβηκε ανεξάρτητη στις Περιφερειακές Εκλογές, αλλά ανήκει πολιτικά στον χώρο της ΝΔ λαμβάνοντας στον πρώτο γύρο το ποσοστό 9,49%. Σε αυτό το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί υπήρξαν βέβαια και ορισμένες διαφοροποιήσεις εντός του συνδυασμού της κ. Τζανακούλη.

Αξίζει να σημειωθεί πως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στη Λάρισα την Παρασκευή το απόγευμα για να επισκεφτεί την πόλη και να δηλώσει τη στήριξη του στην υποψηφιότητα του Κώστα Αγοραστού.

Δεύτερος γύρος εκλογών για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Δημήτρης Πτωχός και Πέτρος Τατούλης αναμετρώνται στον β’ γύρο των εκλογών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο κ. Πτωχός που στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, στον α΄ γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 42,61% λαμβάνοντας (σύμφωνα με τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών) 143.309 ψήφους, με τον κ. Τατούλη -τέως Περιφερειάρχη- να καταγράφει ποσοστό 31,86% καθώς έλαβε 107.136 ψήφους.

Και οι δύο υποψήφιοι διεκδικούν τις ψήφους των πολιτών που επέλεξαν διαφορετικά ψηφοδέλτια στον πρώτο γύρο, καθώς ο Μανώλης Μάκαρης έλαβε 8,05% και 27.081 ψήφους, ο Δημήτρης Κουτσούλης 7,99% και 26.864 ψήφους, ο Νικόλαος Κουτουμάνος 6,36% και 21.387 ψήφους, ο Ιωάννης Μιχαλόπουλος 1,57% και 5.280 ψήφους και η Δήμητρα Λυμπεροπούλου 1,56% και 5.260 ψήφους.

Στον πρώτο γύρο η συμμετοχή ξεπέρασε το 50% κι έφτασε στο 53,58% (356.516), με τα έγκυρα ψηφοδέλτια να είναι 336.317, τα άκυρα 10.465 και τα λευκά 9.734.

Στις κάλπες αύριο για την ανάδειξη νέου περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου

Μεταξύ του Αλκιβιάδη Στεφανή του αποκαλούμενου και «Στρατηγού» λόγω της θητείας του ως Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού και του σημερινού περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη του αποκαλούμενου και «Πρύτανη» λόγω της θητείας του ως πρύτανη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα δοθεί αύριο η μάχη της εκλογής νέου περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου.

Στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου επί 100.412 ψήφων, ο κ. Στεφανής συγκέντρωσε σε όλα τα νησιά, το 39,98% των ψήφων (40.140 ψήφους) και ο κ. Μουτζούρης το 33,81% των ψήφων (33.952 των ψήφων).

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής έχει τη στήριξη του κυβερνητικού κόμματος, ενώ ο κ. Μουτζούρης αν και προέρχεται από τη ΝΔ, δηλώνει «ανεξάρτητος» με ένα ψηφοδέλτιο από όλους τους πολιτικούς χώρους πλην της κομμουνιστικής Αριστεράς.

Ας σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει η στάση που θα κρατήσουν οι ψηφοφόροι των υπολοίπων συνδυασμών όλου του φάσματος της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς οι οποίοι συγκέντρωσαν όλοι μαζί το 26,21% των ψήφων (Λαϊκή Συσπείρωση- Αγλαΐα Κυρίτση με 13,18%, Αλλαγή πορείας για τα νησιά μας- Βάσω Χοχλάκα με 11,42% και Ανταρσία στο Αιγαίο- Νίκος Μανάβης).

Χρήστος Μέτιος και Χριστόδουλος Τοψίδης οι διεκδικητές της Περιφέρειας ΑΜΘ

Ο εν ενεργεία περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος και ο Χριστόδουλος Τοψίδης είναι οι δύο διεκδικητές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που θα δώσουν τον αγώνα της επικράτησης στον δεύτερο γύρο των εκλογών την προσεχή Κυριακή.

Ο κ. Μέτιος συγκέντρωσε ποσοστό 42,3% λαμβάνοντας 129.402 ψήφους και ο κ. Τοψίδης ποσοστό 35,34 % και 108.119 ψήφους. Την εβδομάδα που πέρασε και οι δυο υποψήφιοι, με περιοδείες στις έδρες και των πέντε περιφερειακών ενοτήτων (Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) αλλά και επισκέψεις σε πολλές περιοχές, παρουσίασαν εκ νέου τις προγραμματικές τους θέσεις.

Στις πρώτες δηλώσεις του, ο υποψήφιος περιφερειάρχης και επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» Χρήστος Μέτιος είχε τονίσει πως είναι απαραίτητο την προσεχή Κυριακή να επιλεγεί ο περιφερειάρχης εκείνος που θα έχει την ευθύνη της αναπτυξιακής προσπάθειας που χρειάζεται ο τόπος. «Σε αυτήν την κρίσιμη επιλογή για την πορεία του τόπου μας δε χωρούν πειραματισμοί», σημείωσε και πρόσθεσε: «ο περιφερειάρχης οφείλει να έχει εμπειρία, γνώση και πρόγραμμα. Πρέπει να μπορεί να διοικεί και να παίρνει δύσκολες αποφάσεις. Έχω τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν με υπευθυνότητα και θα μας εμπιστευτούν».

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος περιφερειάρχης και επικεφαλής του συνδυασμού «Περιφερειακή Σύνδεση» Χριστόδουλος Τοψίδης είχε τονίσει στις δηλώσεις του ότι το ποσοστό που έλαβε στον πρώτο γύρο «αποτελεί ισχυρή λαϊκή εντολή ώστε να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα την Κυριακή 15 Οκτωβρίου και να αποδώσουμε την Περιφέρεια ΑΜΘ στην πραγματική λαϊκή βούληση και όχι στην κατευθυνόμενη ψήφο. Η "Περιφερειακή Σύνθεση" δημιουργήθηκε και πορεύτηκε χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, με μοναδική υποχρέωση την υπηρεσία προς τους πολίτες της Περιφέρειας μας και αποκλειστικό πρόταγμα το συμφέρον του τόπου και των ανθρώπων του. Με αυτές τις αρχές δίνουμε τη μάχη του β' γύρου προκειμένου να καταφέρουμε την ανατροπή και να αποδείξουμε όλοι μαζί, ανεξάρτητα από κόμματα και χρώματα ότι εμείς ορίζουμε το μέλλον του τόπου μας».

Δεύτερος γύρος εκλογών γα την ανάδειξη περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Στην τελική ευθεία για τον 2ο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι πολίτες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην παράταξη της νυν περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου «Iόνιο Δυνατά. Κάθε Νησί Ψηλά!» που στηρίζεται από την ΝΔ και τον συνδυασμό «Ιόνια Εποχή» του Γιάννη Τρεπεκλή.

Με διάφορα 5.485 ψήφους από τη Ρόδη Κράτσα -Τσαγκαροπούλου, ο Γιάννης Τρεπεκλής έχει την πρωτιά στον α’ γύρο των περιφερειακών εκλογών. Ειδικότερα, τα ποσοστά των δύο μονομάχων την 1η Κυριακή των εκλογών είναι 32,54% για τον Γιάννη Τρεπεκλή και 27,41% για την Ρόδη Κρατσα-Τσαγκαροπούλου. Ο Γιάννης Τρεπεκλής συγκρότησε ένα ψηφοδέλτιο, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Τα αποτελέσματα της κάλπης έφεραν στην 3η θέση τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρο Γαλιατσάτο, με ποσοστό 15,76%, στην 4η την Αλεξάνδρα Μπαλού υποψήφια του ΚΚΕ, στην 5η την Μαρία Δρυ, υποψήφια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και στην 6η τον Γιώργο Ραιδεστινό από την ευρύτερη Αριστερά. Η παράταξη του Γιάννη Τρεπεκλή στην Κέρκυρα, συγκέντρωσε πολύ υψηλά ποσοστά, ενώ η Ρόδη Κράτσα επικράτησε σε Λευκάδα, Ζάκυνθο και Ιθάκη και ενώ ο Θόδωρος Γαλιατσάτος ήρθε πρώτος σε ψήφους στην Κεφαλονιά.

Η Μαρία Δρυ προχώρησε σε γραπτή ανακοίνωση, προτρέποντας τους ψηφοφόρους της παράταξης της στον 2ο γύρο στην Περιφέρεια, να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ