Ελλαδα

Παγώνη: «Στην Ελλάδα η παραλλαγή Pirola - Περιμέναμε την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού τον Οκτώβρη»

«Ο κόσμος να προσέχει γιατί η μετάδοση είναι πιο εύκολη», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα περπατά με μάσκα σε περιοχή των ΗΠΑ
© Unsplash / Solen Feyissa

Κορωνοϊός: Η Ματίνα Παγώνη για την παραλλαγή Pirola και τα δεδομένα για αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών στην Ελλάδα

Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού και νοσηλειών καταγράφεται στην Ελλάδα, ενώ ήδη έχει κάνει την εμφάνισή της στη χώρα μας η παραλλαγή «Pirola». Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη εξέφρασε την ανησυχία της για τα νέα δεδομένα, τονίζοντας ότι η αύξηση κρουσμάτων αναμενόταν τον Οκτώβρη και όχι τώρα. 

«Όντως έχουν αυξηθεί τα κρούσματα covid, και υπάρχουν και εισαγωγές στα νοσοκομεία. Παρόλο που τα περιμέναμε τέλος Οκτώβρη, έχουν ξεκινήσει πολύ πιο νωρίς», είπε σήμερα στο Mega η Ματίνα Παγώνη και πρόσθεσε: «Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να προσέχει γιατί η μετάδοση είναι πολύ πιο εύκολη. Οι Γερμανοί ξεκίνησαν την ιστορία με έναν νέο εμβολιασμό όπως και οι ΗΠΑ. Εμείς είμαστε πολύ πίσω ακόμα, έχουμε και διαφορετικές καιρικές συνθήκες με αυτές τις χώρες, εμείς ακόμα έχουμε καλό καιρό».

«Το εμβόλιο έχει ξεκινήσει, έχει προχωρήσει, έχουν τελειώσει οι φάσεις, έχουν ασχοληθεί 2 εταιρείες και θα δοθούν οδηγίες στις επιτροπές εμβολιασμού μετά από εισηγήσεις του ΠΟΥ και θα ενημερωθούμε όλοι», απάντησε η κ. Παγώνη στα περί νέου εμβολίου και πρόσθεσε: «Έχουμε ξεκινήσει με το στέλεχος Pirola, που έχει πάνω από 30 μεταλλάξεις, αυτό μας φοβίζει και προβληματιζόμαστε. Ο κορωνοϊός είναι γνωστός στον ιατρικό κόσμο και πλέον μπορούμε να τον διαχειριστούμε σε σχέση με πριν από 2 χρόνια».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvp5t36pdwwx)

«Αυξητικές τάσεις» των κρουσμάτων της Covid-19 ενόψει του χειμώνα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρατηρεί «ανησυχητικές τάσεις» αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19 ενόψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο και κάνει έκκληση να ενταθούν οι εμβολιασμοί και να παρακολουθείται η εξέλιξη του ιού.

Μολονότι τα δεδομένα για τη λοίμωξη είναι περιορισμένα, επειδή πολλές χώρες σταμάτησαν να τα επικοινωνούν, «παρατηρούμε πάντα ανησυχητικές τάσεις όσον αφορά την Covid-19 όσο πλησιάζει η χειμερινή περίοδος στο βόρειο ημισφαίριο», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Οι θάνατοι αυξάνονται σε ορισμένες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, οι εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν αυξηθεί στην Ευρώπη και οι νοσηλείες αυξάνονται σε πολλές περιοχές», πρόσθεσε. Ο Τέντρος σημείωσε όμως ότι μόνο 43 χώρες, από τις 194 που είναι μέλη του ΠΟΥ, ανέφεραν θανάτους και μόνο 20 έδωσαν στοιχεία στον Οργανισμό για τις νοσηλείες.

«Εκτιμούμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες νοσηλευόμενοι ασθενείς με Covid-19, είπε η Μαρία Βαν Κέρκοβ, η τεχνική αρμόδια του ΠΟΥ για την Covid-19. «Είναι ανησυχητικό επειδή σε ορισμένες χώρες σύντομα ο καιρός θα κρυώσει: οι άνθρωποι τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο όλοι μαζί σε κλειστούς χώρους και οι ιοί που μεταδίδονται αερογενώς, όπως αυτός της Covid-19, επωφελούνται», εξήγησε.

Κορωνοϊός - Κυκλοφορούν ταυτόχρονα γρίπη και βρογχιολίτιδα

Δεδομένου ότι ταυτόχρονα κυκλοφορούν επίσης οι ιοί της γρίπης και της βρογχιολίτιδας (SRV), η Βαν Κέρκοβ σημείωσε ότι είναι σημαντικό να γίνονται διαγνωστικά τεστ και εμβολιασμοί.

Ο Τέντρος είπε ότι όσον αφορά την Covid-19, η υποπαραλλαγή EG-5 της Όμικρον παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Λίγα κρούσματα της υποπαραλλαγής BA.2.86 έχουν εντοπιστεί σε 11 χώρες και ο ΠΟΥ παρακολουθεί την εξέλιξή της στενά για να αποτιμήσει τη μεταδοτικότητα της.

Σύμφωνα με τη Βαν Κέρκοβ, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια που υπάρχουν σήμερα προσφέρουν προστασία έναντι της ΒΑ.2.86.

Η βασική ανησυχία του ΠΟΥ αφορά τον ανεπαρκή αριθμό των ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο και δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κάλεσε τους πιο ευάλωτους να μην περιμένουν για να κάνουν την αναμνηστική δόση. «Η αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων δείχνει ότι η Covid-19 είναι εδώ για να μείνει και θα εξακολουθήσουμε να χρειαζόμαστε εργαλεία για να την καταπολεμήσουμε» κατέληξε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ