Ελλαδα

Ο εφιάλτης συνεχίζεται στη Θεσσαλία: Τα νερά μετακινούνται προς την Κοιλάδα των Τεμπών

Στα 7 με 8 μέτρα ο Πηνειός στη Λάρισα, στα 18(!) στην Κοιλάδα των Τεμπών - Χωρίς νερό και ρεύμα πολλές περιοχές

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνέπειες από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel στην Αγία Τριάδα Τρικάλων
Συνέπειες από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel στην Αγία Τριάδα Τρικάλων © SOOC/Elpida Kafantari

Κακοκαιρία Daniel: Επιμένουν τα πλημμυρικά φαινόμενα και συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί στη Θεσσαλία

Βιβλική είναι η καταστροφή στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel, με τους νεκρούς να έχει φτάσει τους 15, ενώ άλλοι δύο άνθρωποι αγνοούνται.

Τα νερά του Πηνειού έχουν αρχίσει σταδιακά να υποχωρούν και έχουν πέσει στα 8 μέτρα. Ο κίνδυνος για τη Λάρισα γίνεται όλο και μικρότερος ώρα με την ώρα, ωστόσο αυξάνεται για την Κοιλάδα των Τεμπών και το Δέλτα του Πηνειού όπου μετατοπίζονται τα νέρα.

Καθώς πέφτει η στάθμη του νερού, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική με ολόκληρα χωριά να έχουν βυθιστεί στα λασπόνεραTo ίδιο μεγάλη είναι και η ζημιά σε μεγάλη έκταση των καλλιεργειών του κάμπου, οι οποίες έχουν πλημμυρίσει ολοσχερώς. Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις υποδομές, στο ζωικό κεφάλαιο, στις καλλιέργειες και στις οικοσυσκευές.

Η πλημμυρισμένη Λάρισα από ψηλά

 Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του στρατού συνεχίζουν αδιαλείπτως τις προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων, αλλά και την παροχή βοήθειας (τροφή, νερό και φαρμάκων) σε όσους παρέμειναν στα σπίτια τους. Συνολικά 4.486 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων έχουν πραγματοποιηθεί από την περασμένη Τρίτη έως χθες το βράδυ.

Καλύτερη η εικόνα από τη Λάρισα - Στα 8 μέτρα ο Πηνειός

Τάση υποχώρησης της στάθμης του νερού του Πηνειού παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στην πόλη της ΛάρισαςΤα έργα αναχωμάτων συνεχίζονται κατά μήκος του Πηνειού, καθώς η στάθμη του ποταμού παραμένει πάνω τα όρια συναγερμού (7 μέτρα).

Όπως ήδη αναφέρθηκε, θετικό είναι το γεγονός ότι η στάθμη του ποταμού έχει πέσει στα 8 μέτρα και συνεχίζει να κατεβαίνει. Τα νερά έχουν αποτραβηχτεί απο αρκετές συνοικίες της Λάρισας και σε ορισμένες περιοχές λειτουργεί το αποχετευτικό σύστημα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvfsrhygswv5)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κεντρικός δρόμος στη συνοικία του Αγίου Θωμά είναι πλέον στεγνός. Υπάρχει όμως πρόβλημα στους κάθετους δρόμους, καθώς τα νερά μπορεί και να ξεπερνούν τα δύο μέτρα και χρειάζεται βάρκα για να μεταφερθεί βοήθεια (νερό, τροφή ή φάρμακα) στους κατοίκους των σπιτιών, ενώ συνεχίζουν για τρίτη μέρα να είναι χωρίς ρεύμα και νερό.

Σημειώνεται ότι οι απεγκλωβισμοί συνεχίζονται στις πλημμυρισμένες περιοχές των εργατικών κατοικιών στις συνοικίες της Γιάννουλης και της Νέας Σμύρνης, περιοχές δηλαδή όπου χθες υπήρξε ενημέρωση για εκκένωση.

Η κατάσταση στα χωριά του νόμου παραμένει πολύ δύσκολη, με τεράστιες εκτάσεις και σπίτια να είναι βυθισμένα στο νερό και τη λάσπη. Χωριά έχουν μετατραπεί σε βάλτους, παντού υπάρχουν νερά και λάσπες, με την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο της περιοχής να έχει διακοπεί σε πολλά σημεία λόγω της πλημμύρας, προκαλώντας πρόβλημα στη μετακίνηση.

Εντοπίζεται και σοβαρό υγειονομικό ζήτημα στις εν λόγω περιοχές, με την ρύπανση ακόμη και στον υδροφόρο ορίζοντα να είναι μεγάλη.

Παράλληλα, συνεργεία επιχειρούν να δημιουργήσουν αναχώματα ώστε να μην πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη, ενώ επί ποδός είναι άπαντες για την όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση της περιοχής, με συνεργεία του δήμου να εργάζονται πυρετωδώς για την εγκατάσταση μηχανημάτων άντλησης στο ύψος της ΔΕΥΑΛ.

Συνεχίζεται και σήμερα η μεταφορά πλημμυροπαθών στις τρεις δομές φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη. 

Τα νερά πηγαίνουν στην Κοιλάδα των Τεμπών

Και μπορεί τα νερά να έχουν αρχίσει να στραγγίζουν σε Τρίκαλα και Καρδίτσα και να έχει διαφύγει τον κίνδυνο πλημμύρας το κέντρο της Λάρισας, ωστόσο τα νερά μετατοπίζονται προς την Κοιλάδα των Τεμπών και στη συνέχεια στο Δέλτα του Πηνειού, όπου υπάρχει στο σημείο μεγάλος όγκος νερού.

Ενδεικτική είναι η εικόνα από τη γέφυρα στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στην Κοιλάδα των Τεμπών, η οποία έχει ύψος 18 μέτρων. Όπως φαίνεται από φωτογραφίες, η γέφυρα έχει σκεπαστεί από τα νερά!

Από τον Δήμαρχο Τεμπών κ. Γιώργο Μανώλη ανακοινώνεται, ότι η πεζογέφυρα στην Αγία Παρασκευή στα Τέμπη προς το παρών είναι εκεί, όρθια, με αναμμένα φώτα . Εύχομαι να παραμείνει έτσι.

Posted by Μανώλης Γεώργιος on Sunday, September 10, 2023

Όπως διευκρίνισε, πάντως, ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, η κρεμαστή πεζογέφυρα «προς το παρόν είναι εκεί όρθια. Εύχομαι να παραμείνει έτσι».

Παράλληλα, μεγάλες ζημιές έχει υποστεί η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία έχει καλυφθεί από νερά.

Ο εφιάλτης συνεχίζεται στη Θεσσαλία: Τα νερά μετακινούνται προς την Κοιλάδα των Τεμπών

Σκεπάστηκε με νερά και το σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη, εκεί όπου γονείς, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων είχαν χτίσει ένα εκκλησάκι και είχαν αφήσει κεριά και λουλούδια.

Σε δραματική κατάσταση παραμένουν Πήλιο και Βόλος

Δραματική είναι η κατάσταση στα χωριά του Πηλίου, πολλά από τα οποία παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και νερό.

Δημοφιλείς παραλίες έδωσαν τη θέση τους σε ένα τοπίο απόκοσμο, όπου η θάλασσα έγινε καφέ από το χώμα, τη λάσπη και τις φερτές ύλες που κατέβασαν οι χείμαρροι. Χωρίς πρόσβαση εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετές περιοχές λόγω των τεράστιων ζημιών, στο οδικό δίκτυο.

Στο Βόλο, ο οποίος βρίσκεται ακόμη κάτω από τις λάσπες, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Οι συνοικίες υδροδοτούνται εκ περιτροπής με νερό που δεν είναι πόσιμο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvfsw7x5ktu9)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ