Ελλαδα

Έξι λεπτά αβοήθητος στη θάλασσα ο Αντώνης - Τι αναφέρει το ημερολόγιο συμβάντων του Λιμενικού

Η αλυσίδα γεγονότων που οδήγησαν στον πνιγμό μετά τη βίαιη απώθηση από το Blue Horizon

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Blue Horizon: Τι αναφέρει το ημερολόγιο συμβάντων του Λιμενικού για την ακολουθία γεγονότων της 5ης Σεπτεμβρίου - Έξι λεπτά αβοήθητος στη θάλασσα ο 36χρονος.
Όσα συνέβησαν τη νύχτα της 5ης Σεπτεμβρίου στο Blue Horizon περιγράφει το ημερολόγιο συμβάντων του Λιμενικού © Eurokinissi/Στέφανος Ραπάνης

Blue Horizon: Τι αναφέρει το ημερολόγιο συμβάντων του Λιμενικού για την ακολουθία γεγονότων της 5ης Σεπτεμβρίου - Έξι λεπτά αβοήθητος στη θάλασσα ο 36χρονος.

Έξι λεπτά πέρασαν από τη στιγμή που δηλώθηκε στο Λιμεναρχείο Πειραιά η πτώση του Αντώνη Καργιώτη στη θάλασσα μέχρι να του παρασχεθεί βοήθεια, όταν πλέον ήταν πολύ αργά.

Στο ημερολόγιο συμβάντων του Λιμενικού, στοιχεία του οποίου φέρνει στη δημοσιότητα η Καθημερινή, περιγράφονται λεπτό προς λεπτό όσα συνέβησαν τη νύχτα της 5ης Σεπτεμβρίου και οδήγησαν στον πνιγμό του 36χρονου μετά τη βίαιη απώθησή του στον καταπέλτη από μέλος του πληρώματος του Blue Horizon.

Σύμφωνα με το ημερολόγιο συμβάντων του Λιμενικού, στις 21:13 ο πλοίαρχος του Blue Horizon, δήλωσε ότι κατά τον απόπλου εντόπισε άνθρωπο στη θάλασσα πλησίον του πλοίου, χωρίς κάποια αναφορά στα μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν στον καταπέλτη και όσα είχαν συμβεί.

Το πλοίο είχε δηλώσει ετοιμότητα αναχώρησης στις 21:09 και έλαβε άδεια απόπλου στις 21:12 με προορισμό το Ηράκλειο Κρήτης.

Στις 21:18, πέντε λεπτά μετά την αναφορά για «άνθρωπο στη θάλασσα», οι λιμενικοί επικοινωνούν μέσω VHF και τηλεφωνικά με το πλοίο «Έλυρος», το οποίο βρισκόταν στο λιμάνι του Πειραιά, δίπλα στο σημείο της πτώσης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvdlqa6e07eh)

Ζητήθηκαν περισσότερες πληροφορίες από το πλήρωμα του «Έλυρος» και ένα λεπτό αργότερα, στις 21:19 δηλώθηκε ότι θα γίνει ρίψη κυκλικού σωσιβίου.

Αυτή ήταν και η μοναδική παροχή βοήθειας προς τον Αντώνη Καργιώτη, καθώς το Blue Horizon είχε ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του, χωρίς να γίνει καμία ενέργεια διάσωσης από το πλήρωμά του.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvdlkurm1esh)

Oι διαδοχικές κλήσεις των επιβατών και η εντολή διακοπής πορείας του Blue Horizon

Στις 21:40 το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά ενημερώνεται από το «Έλυρος» για «περισυλλογή ανθρώπου στη θάλασσα» και δύο λεπτά αργότερα δίνεται εντολή από τον κεντρικό λιμενάρχη Πειραιά προς το Blue Horizon για διακοπή της πορείας του και αναμονή περαιτέρω οδηγιών.

Στις 22:01 δίνεται νέα εντολή από τον λιμενάρχη για επιστροφή του «Blue Horizon» στον Πειραιά. Είχαν προηγηθεί από τις 21:15 έως τις 21:30 διαδοχικές κλήσεις από τρεις επιβάτες του «Έλυρος» και του «Blue Horizon», οι οποίοι ενημέρωναν τους λιμενικούς για όσα είχαν δει και περιέγραψαν τα διαδοχικά σπρωξίματα που δέχτηκε ο Καργιώτης και την πτώση του στη θάλασσα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvdhj499ngn5)

Τέσσερα μέλη του Blue Horizon, ο πλοίαρχος, ο ύπαρχος, ο λοστρόμος και ο αξιωματικός καταστρώματος έχουν συλληφθεί και το Σάββατο αναμένεται να απολογηθούν στην Εισαγγελία Πειραιά.

Ο ύπαρχος διώκεται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ο αξιωματικός και ο ύπαρχος κατηγορούνται για συνέργεια σε ανθρωποκτονία και ο πλοίαρχος για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ