Ελλαδα

Δραματική η κατάσταση στον Βόλο: Ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος - Νέα έκκληση στους πολίτες

Πλημμυρισμένοι δρόμοι - Φούσκωσαν τα ρέματα

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δρόμοι ποτάμια και κόκκινο αυτοκίνητο παρασυρμένο από τα νερά
© ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ / EUROKINISSI

Κακοκαιρία Daniel - Βόλος: Νέα έκκληση στους πολίτες - Προβλήματα σε δρόμους και απαγόρευση κυκλοφορίας

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στον Βόλο, που πλήττεται σφοδρά από την κακοκαιρία Daniel. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, ρέματα έχουν φουσκώσει και οι αρχές διέκοψαν την κυκλοφορία, κάνοντας έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι αρχές έχουν εντοπίσει ήδη έναν νεκρό άνδρα, κτηνοτρόφο που καταπλακώθηκε από πέτρες μετά από κατολίσθηση. Ένας ηλικιωμένος άνδρας παραμένει αγνοούμενος. Μάρτυρες αναφέρουν ότι παρασύρθηκε από ρέμα. 

Απαγόρευση κυκλοφορίας, εκτός από τη μητροπολιτική περιοχή του Βόλου, επιβάλλεται από τις 11:20 και σε όλη την περιοχή του Πηλίου και την ορεινή Μαγνησία γενικότερα, λόγω της επιδείνωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Νεότερο μήνυμα του 112 αναφέρει ότι «με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στο ορεινό δίκτυο του Νομού Μαγνησίας λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων». Λόγω των πολύ δυσμενών συνθηκών και της υπερχείλισης χειμάρρων έχουν διακοπεί από το πρωί και τα σιδηροδρομικά δρομολόγια μεταξύ Βόλου και Λάρισας, ενώ περιορισμένα είναι και τα δρομολόγια λεωφορείων και εκτελούνται μόνο προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvavbrjpp6ld)

Ακινητοποιημένα είναι και τα λεωφορεία των Αστικών Συγκοινωνιών Βόλου και δεν εκτελούν δρομολόγια τόσο στο κέντρο, όσο και στα προάστια.

Στον Βόλο ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10:30 το πρωί με απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvavhb76ksw1)

Κακοκαιρία Daniel - Βόλος: Νέα έκκληση Μπέου στους πολίτες

Νωρίτερα σήμερα, νέα έκκληση απηύθυνε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, που βρέθηκε στο χείμαρρο του Κραυσίδωνα. Ο Αχιλλέας Μπέος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Για ακόμη μία φορά σας παρακαλώ να μείνετε σπίτι, προέχει η ανθρώπινη ζωή. Θα παρασυρθεί κόσμος. Σας παρακαλώ μην κυκλοφορείτε».

⚠️«Ο κίνδυνος για απώλειες ανθρώπινων ζωών είναι άμεσος. Σας ικετεύω μείνετε στα σπίτια σας‼️» με νέα έκκληση ο...

Posted by Δήμος Βόλου on Tuesday, September 5, 2023

Κακοκαιρία Daniel - Βόλος: «Έπεσαν έξω οι προβλέψεις ως προς τη σφοδρότητα»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, από το πρωί έπεσαν 12.000 κεραυνοί στην περιοχή της Μαγνησίας, ενώ έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας για να βοηθήσουν τον κόσμο. «Έπεσαν έξω οι προβλέψεις ως προς τη σφοδρότητα» τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvaun281avhl)

Το πρόβλημα στους δρόμους επιτείνεται κυρίως στο κέντρο, όπου από την συνεχόμενη καταιγίδα οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποταμία και έχουν ακινητοποιηθεί εκατοντάδες αυτοκίνητα στις λεωφόρους Λαμπράκη, Δημητριάδος, Ιάσονος, Αργοναυτών, Λαρίσης και Αθηνών και οι κάθετοι δρόμοι κατεβάζουν από τα ορεινά, λόγω τεράστιες ποσότητες βρόχινου νερού που δεν μπορεί να απορροφήσει το δίκτυο αποχέτευσης.

Κλειστές είναι σήμερα οι δημόσιες και οι δημοτικές Υπηρεσίες στον Βόλο και τη Μαγνησία λόγω της κατάστασης που επικρατεί από τη σφοδρή κακοκαιρία και τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Κακοκαιρία Daniel - Έκκληση Μητσοτάκη στους πολίτες 

Έκκληση στους πολίτες να υπακούουν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τη στιγμή που η κακοκαιρία Daniel πλήττει με σφοδρότητα Βόλο και Λάρισα. 

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα τελείως ακραίο φαινόμενο που εστιάζεται αυτή τη στιγμή στη Μαγνησία και τον Βόλο, αλλά και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και κάνω και από εδώ μια έκκληση σε όλους τους πολίτες να υπακούουν στις εντολές της Πολιτικής Προστασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «είναι δύσκολο να αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα χωρίς τη συνεργασία των πολιτών. Η κλιματική κρίση δεν αφορά το μέλλον, αφορά το παρόν. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, δεν χρειαζόμαστε την επιστήμη για να μας το επιβεβαιώσει, το επιβεβαιώνει δυστυχώς η ίδια η ζωή».

«Η κλιματική κρίση δεν αφορά το μέλλον, αφορά το παρόν. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, δεν χρειαζόμαστε την επιστήμη για να μας το επιβεβαιώσει, το επιβεβαιώνει δυστυχώς η ίδια η ζωή κι αυτό υποχρεώνει το κράτος με τη συνεργασία των πολιτών να γίνεται όλο και πιο ανθεκτικό», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Φέτος το καλοκαίρι δοκιμαστήκαμε στο μέτωπο των πυρκαγιών, εκ του αποτελέσματος είναι σαφές ότι δεν τα καταφέραμε όσο καλά θα θέλαμε κι αυτό μας υποχρεώνει να στρέψουμε άμεσα το βλέμμα μας σε πρώτη φάση στην αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν. Έχω επισκεφθεί τη Ρόδο και τις περιοχές της Αττικής. Την Παρασκευή θα βρεθώ στον Έβρο ώστε να εξαγγείλω άμεσα μέτρα στήριξης που αφορούν πρωτίστως τον πρωτογενή τομέα, αλλά και άμεσα μέτρα αποκατάστασης για την περαιτέρω προστασία του φυσικού περιβάλλοντος έτσι ώστε να ξαναδώσουμε στη φύση τη δυνατότητα να αναγεννηθεί με τους δικούς της ρυθμούς».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανέφερε ότι «ίσως έχουμε τόσο σημαντική μεταβολή λόγω της κλιματικής κρίσης που δεν ξέρω αν πια θα έχουμε εποχές» και ότι «όλα όσα ξέρουμε έχουν αλλάξει δραματικά».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvavacls7jih)

Κακοκαιρία Daniel - Η πορεία των ισχυρών βροχοπτώσεων τις επόμενες ώρες

Νέα προγνωστικά στοιχεία για τις περιοχές που θα επηρεαστούν από βροχές και καταιγίδες λόγω της κακοκαιρίας Daniel έδωσε στη δημοσιότητα το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Συγκεκριμένα, μεγάλη ύψη βροχής αναμένεται να πλήξουν πολλές περιοχές της χώρας σήμερα Τρίτη (5.9) και αύριο Τετάρτη (6.9). 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά, βροχές και ισχυρές καταιγίδες θα συνεχιστούν παρουσιάζοντας ένταση και διάρκεια κυρίως στα κεντρικά ηπειρωτικά τμήματα το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης, με τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής που αναμένονται να δρουν σωρευτικά στα πλημμυρικά φαινόμενα που ήδη εκδηλώνονται, εντείνοντας τα προβλήματα. Στον Χάρτη που ακολουθεί, επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm, για το χρονικό διάστημα από την Τρίτη 04/09 έως το βράδυ της Τετάρτης 06/09/2023. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).

Σύμφωνα με τον ανανεωμένο χάρτη, οι περιοχές όπου θα δεχθούν πολύ μεγάλα ύψη βροχής τις επόμενες ημέρες είναι:

  • Πιερία
  • Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, νότια τμήματα Ν. Λαρίσης)
  • Σποράδες
  • Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία)
  • Κεντρική Στερεά (Ευρυτανία)
  • Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)
  • Νότια Πελοπόννησος (Μεσσηνία, Λακωνία)
  • Τοπικά στην Ήπειρο (Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία)

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης στην περιοχή του Πηλίου, που ήδη αντιμετωπίζει πλημμυρικά επεισόδια, αναμένονται ~650-700 mm, ενώ στην περιοχή νότια του νομού Καρδίτσας ~550-600 mm. Για λόγους σύγκρισης, αναφέρεται ότι στην περιοχή της Αθήνας (μετεωρολογικός σταθμός Ελληνικού, ΕΜΥ) σημειώνονται κατά μέσο όρο περίπου 400 mm σε ένα χρόνο.

Δραματική η κατάσταση στον Βόλο: Ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος - Νέα έκκληση στους πολίτες

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, μέχρι το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, κατά περιόδους στην Αττική και τη δυτική Κρήτη και από τις προμεσημβρινές ώρες στα νησιά του βόρειου Αιγαίου και τις δυτικές Κυκλάδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα φθάσει στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τους 25 με 27 βαθμούς και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα κατά τόπους τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και πρόσκαιρα το βράδυ θα σταματήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα θαλάσσια παραθαλάσσια 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες έως το απόγευμα θα είναι κατά περιόδους ισχυρές.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα βόρεια 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη δυτική Κρήτη, κατά περιόδους, και στα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ, θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά περιόδους ισχυρές.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ