Ελλαδα

«Πιθανώς η μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ» - Η ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας στον Μητσοτάκη

Καταστροφές στη Μαγνησία - Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοκαιρία «Daniel»: Στη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας ο Μητσοτάκης
© EUROKINISSI

Κακοκαιρία «Daniel» - Στη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πιθανώς η μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ»

Στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενημερώθηκε για τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κακοκαιρία «Daniel».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετεωρολόγοι τον ενημέρωσαν ότι πρόκειται πιθανώς για τη μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ στη χώρα. Είναι το πιο ακραίο φαινόμενο που συνέβη στην περιοχή (Μαγνησίας κλπ) απο πλευράς ύψους βροχής σε ένα 24ωρο - συνήθως τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν Οκτώβριο Νοέμβριο σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τους συμμετέχοντες υπουργούς, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, μετεωρολόγους και το Πυροσβεστικό Σώμα, όπου συζητήθηκε ο συντονισμός για τις επόμενες δύσκολες ώρες καθώς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Επί τάπητος τέθηκε ο σχεδιασμός που αφορά την εξασφάλιση ανοικτών δρόμων προς νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές, φιλοξενία ανθρώπων όπου χρειάζεται.

Πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι όλες οι δυνάμεις (Πυροσβεστικής - αστυνομίας ) επιχειρούν από το πρωί για απεγκλωβισμούς, αντλήσεις υδάτων και συνεχίζουν να είναι στο δρόμο. Όπως επίσης και του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διακοπές ρεύματος στις πληγείσες περιοχές.

Παράλληλα, επαναλαμβάνουν την έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν πάντα τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας αλλά και τα μηνύματα του 112.

Σημειώνετια ότι στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό συμμετείχαν οι υπουργοί: Κικίλιας, Οικονόμου, Μπρατάκος, Τριαντόπουλος, Τουρνάς, Κοντογεώργης, ο γενικός γραμματέας κ. Παπαγεωργιου, ο Αρχηγός και οι επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος και με τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός και οι μετεωρολόγοι.

Κακοκαιρία «Daniel»: Εκατοντάδες κλήσεις στην πυροσβεστική

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς, πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα αλλά και κοπές δένδρων, έχει λάβει από το πρωί μέχρι τις πέντε το απόγευμα η πυροσβεστική υπηρεσία σε ολόκληρη τη χώρα.

Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έχει λάβει 670 κλήσεις από τις οποίες οι 500 στη Μαγνησία. Ήδη στην περιοχή έχουν πραγματοποιηθεί 80 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 100 άτομα.

Επίσης, 70 κλησεις δέχθηκε η πυροσβεστική για την παραλιακή ζώνη της Λάρισας 70 κλήσεις, όπου εως αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί 12 αντλήσεις υδάτων.

Στη Σκιάθο το τηλεφωνικό κέντρο της πυροσβεστικής, δέχθηκε 100 κλήσεις, με τις αντλήσεις στο νησί να φτάνουν τις 30 και τους απεγκλωβισμούς να ανέρχονται σε επτά.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η πυροσβεστική δέχθηκε 20 κλήσεις.

ΔΕΔΔΗΕ: «Μην αγγίζετε αγωγούς και κολόνες»

Πολλά είναι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε περιοχές του νομού Μαγνησίας και τις Σποράδες, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς η επέλαση της κακοκαιρίας συνεχίζεται.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης συνεχίζονται κυρίως στον Βόλο, στο Πήλιο και σε άλλες περιοχές του νομού Μαγνησίας, καθώς και στις Σποράδες.

Η σφοδρή κακοκαιρία και οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης αυτών των περιοχών. Όλο το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και των συνεργαζόμενων εταιρειών βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε επιφυλακή, αντιμετωπίζοντας ωστόσο πολύ μεγάλες δυσκολίες για την αποκατάσταση των ζημιών εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στις πληγείσες περιοχές.

Ο ΔΕΔΔΗΕ προειδοποιεί όλους τους πολίτες να μην προσεγγίζουν σε καμία περίπτωση αγωγούς, κολόνες ή άλλα στοιχεία του Δικτύου, τα οποία είτε βρίσκονται στο έδαφος είτε παρουσιάζουν εμφανείς ζημιές, αλλά να ειδοποιούν αμέσως τις βλάβες στο 800 400 4000 ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.

Κακοκαιρία «Daniel»: Δρυφορική εικόνα - 645 χιλιοστά βροχής στη Ζαγορά Πηλίου

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το ύψος βροχής ξεπέρασε τα 600 χιλιοστά στο Πήλιο, ενώ και στην υπόλοιπη Θεσσαλία σημειώθηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής λόγω της κακοκαιρίας Daniel, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr.

Συγκεκριμένα, ο μετεωρολογικός σταθμός της Ζαγοράς από την αρχή (00:00) έως το μεσημέρι (15:00) της Τρίτης (5/9), κατέγραψε 645 χιλιοστά βροχής.

Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζονται οι κορυφές των νεφών, όπως τις κατέγραψε ο Ευρωπαϊκός Μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-10 στις 14:10 (τοπική ώρα) της Τρίτης (5/9), καθώς επίσης και τα κεραυνικά πλήγματα στο τελευταίο 30λεπτο της δορυφορικής εικόνας, όπως κατέγραψε το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Σε πολλές περιπτώσεις οι κορυφές των νεφών έχουν ύψη που ξεπερνούν τα 12 χιλιόμετρα. Στην ίδια εικόνα φαίνονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το μεσημέρι της Τρίτης (5/9).

«Πιθανώς η μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ» - Η ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας στον Μητσοτάκη

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία «Daniel»

Tις επόμενες ώρες το έντονο κύμα της κακοκαιράς, με τις ισχυρές καταιγίδες αναμένεται να πλήξει τις ακτές της Πιερίας, την Παραλία Κατερίνης ως τα παράλια του Πλαταμώνα, την Ημαθία και το νότιο τμήμα της Χαλκιδικής (χερσόνησοι Κασσάνδρας-Σιθωνίας). Σε αυτές τις περιοχές έχουν επικεντρωθεί και οι προσπάθειες πρόληψης της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ισχυρές βροχές θα δεχτούν και η Εύβοια με την Καρδίτσα, ενώ αργότερα το βράδυ, έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται, επίσης, στην Αττική (στα βόρεια και δυτικά), στην Πελοπόννησο, σε Μεσσηνία και Λακωνία.

Όσον αφορά την Αττική, αναμένονται φαινόμενα αύριο το πρωί, χωρίς να εκτιμάται ότι θα προξενήσουν σημαντικά προβλήματα. Ζητήματα, λόγω της έντασης των φαινομένων, ίσως δημιουργηθούν στα νότια προάστια, από Πειραιά έως Σούνιο, Σαλαμίνα και Αίγινα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ