Ελλαδα

«Πνίγεται» η Μαγνησία - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Πότε η κακοκαιρία Daniel θα πλήξει την Αττική

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος από την κακοκαιρία Daniel - Πολλά τα προβλήματα
© EUROKINISSI

Κακοκαιρία «Daniel»: Ισχυρές βροχοπτώσεις και προβλήματα στη Μαγνησία - Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Προβλήματα σε αρκετές περιοχές προκαλέι η κακοκαιρία «Daniel» που σαρώνει τη χώρα.

Σε ολόκληρη τη Μαγνησία σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έπεσε τεράστιος όγκος νερού.

Οι εικόνες που έρχονται από το πρωί από την περιοχή της Μαγνησίας αντικατοπτρίζουν το μέγεθος των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους. Χείμαρροι έσπασαν ακόμη και μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα πλημμυρίζοντας τους γύρω δρόμους.

Αυτή την ώρα, στο κόκκινο παραμένουν Θεσσαλία, Πιερία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα, ενώ επικαιροποιήθηκε το 112 προκειμένου οι πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις. Σε ισχύ παραμένει το 112 και στη Μαγνησία, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή από τις σφοδρές καταιγίδες. 

Στην περιοχή της Μαγνησίας η πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω από 250 κλήσεις για απάντληση υδάτων, ενώ οι εικόνες από την περιοχή είναι πράγματι αποκαρδιωτικές.

Για την περιοχή του Βόλου έχει εκδοθεί διαταγή απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της επικινδυνότητας του φαινομένου. Το ίδιο ισχύει και για το Πήλιο αλλά και τη Σκιάθο.

Με βάρκες απεγκλωβίζονται πολίτες στον Βόλο

Κακοκαιρία «Daniel»: Ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος

Σημειώνεται ότι μέχρι και αυτή την ώρα, η κακοκαιρία «Daniel» έχει προκαλέσει τον θάνατο ενός ανθρώπου, ενώ ένας ακόμα αγνοείται. 

Πιο συγκεκριμένα, ακαριαίο θάνατο φαίνεται πως βρήκε ο 51χρονος άνδρας από την Αλβανία, ο οποίος καταπλακώθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί έπειτα από κατολίσθηση στον Βόλο. Ο άτυχος κτηνοτρόφος πήγε να συγκεντρώσει τα ζώα του, όταν καταπλακώθηκε από μεγάλη ποσότητα χώματος και πετρών, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Επί δύο ώρες οι συγγενείς του Σπετίμ Λατίφι τον αναζητούσαν χωρίς να μπορούν να τον βρουν με τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή να είναι ακραίες. Όταν ενημέρωσαν την πυροσβεστική, εντοπίστηκε κάτω από μεγάλη ποσότητα χωμάτων. Η σορός του άτυχου πατέρα δύο παιδιών θα μεταφερθεί στο νεκροτομείο όπου θα εξεταστεί από ιατροδικαστή προκειμένου να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου του.

Παράλληλα, δίχως αποτέλεσμα συνεχίζονται οι έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, όπου νωρίτερα σήμερα κάτοικοι ενημέρωσαν τις αρχές πως ένα όχημα στο οποίο επέβαινε ένας άνδρας παρασύρθηκε από ρέμα.

Η υπερβολική βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να φουσκώσει το ρέμα, κάτι που εκτίμησε προφανώς λάθος ο άτυχος άνδρας με αποτέλεσμα στην προσπάθεια του να το διασχίσει, να παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά.

Παρά τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων αλλά και εθελοντών στην περιοχή, δεν έχει καταστεί εφικτό να εντοπιστεί ούτε ο ίδιος, ούτε το όχημά του. Βέβαια, οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή χαρακτηρίζονται ακραίες και ακόμη δεν μπορούν να ερευνήσουν ολοκληρωτικά το φουσκωμένο ρέμα. Η ποσότητα του νερού του ρέματος δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους διασώστες της ΕΜΑΚ και στους πυροσβέστες, πλην όμως κανείς δεν αποκλείει να έχει συμβεί το θαύμα.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία «Daniel»

Σύμφωνα με τον ανανεωμένο χάρτη του Meteo, οι περιοχές όπου θα δεχθούν πολύ μεγάλα ύψη βροχής τις επόμενες ημέρες είναι οι εξής.

  • Πιερία
  • Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, νότια τμήματα Ν. Λαρίσης)
  • Σποράδες
  • Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία)
  • Κεντρική Στερεά (Ευρυτανία)
  • Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)
  • Νότια Πελοπόννησος (Μεσσηνία, Λακωνία)
  • Τοπικά στην Ήπειρο (Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία)

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης στην περιοχή του Πηλίου, που ήδη αντιμετωπίζει πλημμυρικά επεισόδια, αναμένονται ~650-700 mm, ενώ στην περιοχή νότια του νομού Καρδίτσας ~550-600 mm.

Αύριο Τετάρτη (6/9) αναμένεται να δοκιμαστούν από την κακοκαιρία Πελοπόννησος, Λακωνία, Αργολίδα και Δυτική Κρήτη.

Όσον αφορά την Αττική, αναμένονται φαινόμενα αύριο το πρωί, χωρίς να εκτιμάται ότι θα προξενήσουν σημαντικά προβλήματα.

Ζητήματα, λόγω της έντασης των φαινομένων, ίσως δημιουργηθούν στα νότια προάστια, από Πειραιά έως Σούνιο, Σαλαμίνα και Αίγινα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ