Ελλαδα

Σαρώνει η κακοκαιρία Daniel: Πέντε αγνοούμενοι σε Βόλο και Πήλιο

Τι περιμένουμε τις επόμενες ώρες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοκαιρία Daniel: Πέντε αγνοούμενοι σε Βόλο και Πήλιο
© EUROKINISSI

Κακοκαιρία Daniel: Πέντε οι αγνοούμενοι σε Βόλο και Πήλιο από τη νεροποντή

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η Μαγνησία από την κακοκαιρία Daniel και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ αγνοούνται πέντε άνθρωποι.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι 4 άνθρωποι αγνοούνται στο νότιο Πήλιο ενώ ένα άτομο αγνοείται από το μεσημέρι της Τρίτης στον Βόλο.

Υπενθυμίζεται ότι ένας άνθρωπος έχασε νωρίτερα σήμετα τη ζωή του από την κακοκαιρία.

Την ίδια ώρα, δρόμοι στον Βόλο έχουν πλημμυρίσει και έχουν εκκενωθεί κτίρια, καθώς και το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής και το Γηροκομείο Βόλου. 

Περίπου στις 20:00 της Τρίτης, στάλθηκαν νέα μηνύματα από το 112 σε Μαγνησία και Λάρισα, τα οποία υπενθύμιζαν ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι ακόμα σε ισχύ.

Κακοκαιρία Daniel: «Πιθανώς η μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ»

Στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενημερώθηκε για τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κακοκαιρία «Daniel».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετεωρολόγοι τον ενημέρωσαν ότι πρόκειται πιθανώς για τη μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ στη χώρα. Είναι το πιο ακραίο φαινόμενο που συνέβη στην περιοχή (Μαγνησίας κλπ) απο πλευράς ύψους βροχής σε ένα 24ωρο - συνήθως τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν Οκτώβριο Νοέμβριο σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τους συμμετέχοντες υπουργούς, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, μετεωρολόγους και το Πυροσβεστικό Σώμα, όπου συζητήθηκε ο συντονισμός για τις επόμενες δύσκολες ώρες καθώς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Επί τάπητος τέθηκε ο σχεδιασμός που αφορά την εξασφάλιση ανοικτών δρόμων προς νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές, φιλοξενία ανθρώπων όπου χρειάζεται.

Πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι όλες οι δυνάμεις (Πυροσβεστικής - αστυνομίας ) επιχειρούν από το πρωί για απεγκλωβισμούς, αντλήσεις υδάτων και συνεχίζουν να είναι στο δρόμο. Όπως επίσης και του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διακοπές ρεύματος στις πληγείσες περιοχές.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς, πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα αλλά και κοπές δένδρων, έχει λάβει από το πρωί μέχρι τις πέντε το απόγευμα η πυροσβεστική υπηρεσία σε ολόκληρη τη χώρα.

Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έχει λάβει 670 κλήσεις από τις οποίες οι 500 στη Μαγνησία. Ήδη στην περιοχή έχουν πραγματοποιηθεί 80 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 100 άτομα.

Επίσης, 70 κλησεις δέχθηκε η πυροσβεστική για την παραλιακή ζώνη της Λάρισας 70 κλήσεις, όπου εως αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί 12 αντλήσεις υδάτων.

Στη Σκιάθο το τηλεφωνικό κέντρο της πυροσβεστικής, δέχθηκε 100 κλήσεις, με τις αντλήσεις στο νησί να φτάνουν τις 30 και τους απεγκλωβισμούς να ανέρχονται σε επτά.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η πυροσβεστική δέχθηκε 20 κλήσεις.

Κακοκαιρία Daniel: Υδροστρόβιλος σαρώνει την Εύβοια

Εικόνες που κόβουν την ανάσα καταγράφηκαν στην παραλία του λιμανιού της Κύμης ενώ μαίνεται η σφοδρή κακοκαιρία στη χώρα, έχοντας προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα στην Εύβοια. Εντύπωση προκαλεί το φωτογραφικό καρέ υδροστρόβιλου που σχηματίστηκε στην παραλία.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, ένα τεράστιο σύννεφο μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από την θάλασσα και να γίνεται ένα με τον ολόγκριζο ουρανό σκεπάζοντας την περιοχή.

Κακοκαιρία Daniel: Ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής στη χώρα

Σε μια από τις πιο ισχυρές κακοκαιρίες που έχει βιώσει η χώρα μας εξελίσσεται η κακοκαιρία Daniel, με τα ημερήσια ύψης βροχής στην Κεντρική Ελλάδα να ξεπερνούν κατά πολύ προηγούμενα ρεκόρ, τουλάχιστον από το 2006, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Οι πολύωρες ισχυρές βροχοπτώσεις στη Μαγνησία και στα παράλια της Λάρισας έχουν προκαλέσει τον θάνατο ενός ανθρώπου και σημαντικά προβλήματα στις υποδομές. Το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής μέχρι τις 20:30 καταγράφεται στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 754 χιλιοστά, με το meteo.gr να αναφέρει- για λόγους σύγκρισης- ότι στην περιοχή της Αθήνας (μετεωρολογικός σταθμός Ελληνικού, ΕΜΥ) σημειώνονται κατά μέσο όρο περίπου 400 χιλιοστά σε έναν χρόνο!

Το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής 644,7 mm είχε καταγραφεί στην Παλική Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια του Μεσογειακού Κυκλώνα Ιανού τον Σεπτέβριο 2020.

Στον χάρτη και στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής σε χιλιοστά μέχρι τις 20:30, όπως καταγράφηκαν από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr την Τρίτη 5/9, με υποσημείωση στους μετεωρολογικούς σταθμούς που σταμάτησαν να μεταδίδουν νωρίτερα λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.

Σαρώνει η κακοκαιρία Daniel: Πέντε αγνοούμενοι σε Βόλο και Πήλιο

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία Daniel

Tις επόμενες ώρες το έντονο κύμα της κακοκαιράς, με τις ισχυρές καταιγίδες αναμένεται να πλήξει τις ακτές της Πιερίας, την Παραλία Κατερίνης ως τα παράλια του Πλαταμώνα, την Ημαθία και το νότιο τμήμα της Χαλκιδικής (χερσόνησοι Κασσάνδρας-Σιθωνίας). Σε αυτές τις περιοχές έχουν επικεντρωθεί και οι προσπάθειες πρόληψης της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ισχυρές βροχές θα δεχτούν και η Εύβοια με την Καρδίτσα, ενώ αργότερα το βράδυ, έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται, επίσης, στην Αττική (στα βόρεια και δυτικά), στην Πελοπόννησο, σε Μεσσηνία και Λακωνία.

Όσον αφορά την Αττική, αναμένονται φαινόμενα αύριο το πρωί, χωρίς να εκτιμάται ότι θα προξενήσουν σημαντικά προβλήματα. Ζητήματα, λόγω της έντασης των φαινομένων, ίσως δημιουργηθούν στα νότια προάστια, από Πειραιά έως Σούνιο, Σαλαμίνα και Αίγινα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ