Ελλαδα

Σμήνος μελισσών επιτέθηκε σε 12χρονο στη Χαλκίδα και του προκάλεσε αλλεργικό σοκ

Οι γιατροί κατάφεραν να τον συνεφέρουν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέλισσα
© Unsplash

Χαλκίδα: Μέλισσες επιτέθηκαν σε 12χρονο και υπέστη αλλεργικό σοκ - Οι γιατροί κατάφεραν να τον συνεφέρουν 

Θύμα επίθεσης από ένα σμήνος μελισσών έπεσε ένα αγοράκι μόλις 12 ετών από τη Θήβα. Το άτυχο αγοράκι διακομίστηκε εσπευσμένα το μεσημέρι του Σαββάτου 19 Αυγούστου στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Χαλκίδας.

Το σμήνος μελισσών τσίμπησε σε αρκετά σημεία του σώματος του, σύμφωνα με το evima.gr.

Κατόπιν, ο 12χρονος υπέστη αλλεργικό σοκ από τα τσιμπήματα. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί κατάφεραν να τον συνεφέρουν.

Τέλος, να σημειωθεί πως, όπως αναφέρουν ρεπορτάζ τοπικών Μέσων, οι γιατροί στη Χαλκίδα έκριναν ότι το παιδί πρέπει να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Παίδων, όπως και έγινε.

Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει σφήκα ή μέλισσα

Το πρώτο και βασικότερο βήμα είναι να απομακρύνεται το κεντρί όσο πιο άμεσα μπορείτε. Όσο πιο γρήγορα το κάνουμε, τόσο περισσότερο πόνο και αντίδραση θα γλιτώσουμε, αφού θα προλάβουμε πριν απελευθερωθεί το δηλητήριο από το σάκο στο ακέραιο. Ακόμη, όμως κι αν έχει περάσει ώρα, είναι εξισου σημαντικό να το αφαιρέσουμε, για να αποφευχθεί η τοπική αντίδραση λόγω ξενιστή. Χρησιμοποιείστε ένα τσιμπιδάκι, ώστε να απελευθερωθεί όσο λιγότερο δηλητήριο είναι δυνατό.

Σε δεύτερο χρόνο, καθαρίστε την περιοχή με κρύο νερό και σαπούνι. Μπορείτε, επιπλέον, να ακουμπήσετε πάγο στο σημείο του τσιμπήματος για να περιορίσετε το πρήξιμο. Αν το τσίμπημα προήλθε από μέλισσα, χρησιμοποιείστε αμμωνία, ένα βασικό σκεύασμα, που εξουδετερώνει το οξύ δηλητήριο της μέλισσας. Αν, από την άλλη μεριά, το τσίμπημα προκλήθηκε από σφήκα αποτελεσματικότερο στην αντιμετώπισή του είναι το ξύδι, που σαν οξύ εξουδετερώνει το βασικό δηλητήριό της.
Στη συνέχεια, μπορείτε να επαναλάβετε κομπρέσες εμποτισμένες σε κρύο νερό. Είναι σημαντικό να διατηρείτε την περιοχή καθαρή και να αποφεύγεται το ξύσιμο όσο αυτό είναι εφικτό.

Σε περίπτωση, που το οίδημα δεν υποχωρεί, αλλά αντίθετα εντείνεται, προτείνεται η χρήση μίας κορτιζονούχας κρέμας σε συνεννόηση με το φαρμακοποιό ή το θεράποντα ιατρό σας.

Εxtra tips:

  • Αν το τσίμπημα πραγματοποιηθεί στο στόμα ή στη μύτη, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη, ακόμη κι αν δεν έχετε ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων στο τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας. Αυτό γιατί το τσίμπημα μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα και λόγω της ιδιαιτερότητας των παραπάνω περιοχών, να προκαλέσουν προβλήματα στην αναπνοή.
  • Αφαιρέστε κοσμήματα, κυρίως δαχτυλίδια, καθώς αν προκύψει οίδημα, θα δυσκολευτείτε να τα αφαιρέσετε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ