Ελλαδα

Αντιδράσεις συνδικαλιστών της ΕΛΑΣ για τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας

Αντιδρούν στην εμπλοκή αστυνομικών για την ασφάλεια των γηπέδων

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αστυνομικοί έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ

Αντιδρούν συνδικαλιστές αστυνομικοί στο γεγονός ότι ο έλεγχος των φιλάθλων στα γήπεδα επιστρέφει στην ΕΛ.ΑΣ.

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των αστυνομικών σε ολόκληρη τη χώρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο έλεγχος των φιλάθλων επιστρέφει πλέον στις αρμοδιότητες της ΕΛ.ΑΣ.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της ATHENS VOICE, αύριο Πέμπτη νωρίς το μεσημέρι, αναμένεται ανακοίνωση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, οι οποίοι αντιδρούν έντονα στην εμπλοκή αστυνομικών για την ασφάλεια των γηπέδων.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές αστυνομικούς, «ο ρόλος της αστυνομίας είναι να βρίσκεται κοντά στον πολίτη και όχι να ελέγχει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στα γήπεδα. Είναι αδύνατο να καλυφθούν οι ανάγκες σε ολόκληρη την Ελλάδα με το υπάρχον προσωπικό, αλλά κυρίως, δεν είναι έργο της αστυνομίας ο έλεγχος των γηπέδων».

Μάλιστα, επισημαίνουν πως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υπεύθυνες για την ασφάλεια των γηπέδων είναι ιδιωτικές ομάδες ασφαλείας, τις οποίες πληρώνουν οι ίδιες οι ιδιοκτήτριες ομάδες. Η αστυνομία επεμβαίνει μόνο όταν η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

«Καμπανός και Κατσουρής δολοφονήθηκαν εκτός των γηπέδων»

Αυτό που επίσης τονίζουν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί είναι πως τόσο ο Άλκης Καμπανός όσο και ο Μιχάλης Κατσουρής, τα δύο τελευταία θύματα της οπαδικής βίας, δολοφονήθηκαν εκτός αγωνιστικών χώρων.

Είναι άσχετο, διευκρινίζουν, εάν η αστυνομική επιχείρηση για την αποτροπή της εισόδου των Κροατών νεοναζί χούλιγκαν αποδείχθηκε φιάσκο και άλλο να ριχθεί η αστυνομία στα γήπεδα.

Ο Άλκης Καμπανός δολοφονήθηκε σε ένα πεζοδρόμιο χιλιόμετρα μακριά από γήπεδο. Ο Μιχάλης Κατσουρής βρισκόταν περιμετρικά του γηπέδου της ΑΕΚ, ενώ δεν υπήρχε αγώνας σε εξέλιξη.

«Συμμετέχουμε στην εθνική προσπάθεια, αλλά είμαστε αντίθετοι»

Σύμφωνα με στελέχη των συνδικαλιστικών σωματείων, αύριο Πέμπτη θα δοθεί στη δημοσιότητα μια πρώτη ανακοίνωση για τα μέτρα για την οπαδική βία. Ο ρόλος της αστυνομίας είναι να διατηρεί την κοινωνική ασφάλεια και «εάν τελικά αποφασιστεί να ελέγχουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από τα γήπεδα, θα το κάνουμε. Ωστόσο, διαφωνούμε κάθετα», αναφέρουν με νόημα.

Πιο εξειδικευμένες απαντήσεις αναμένεται να δώσουν τα συνδικαλιστικά σωματεία της ΕΛ.ΑΣ., όταν πλέον προσωποποιηθούν τα μέτρα της κυβέρνησης ως προς τη δράση της αστυνομίας.

Όσον αφορά ωστόσο στα υπόλοιπα μέτρα, την κατάργηση των λεσχών οργανωμένων οπαδών και την ίδρυση μόνο ενός συνδέσμου υπό την εποπτεία της κάθε ΠΑΕ, καθώς και την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας εντός και εκτός γηπέδων, «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως αυτά, από μόνα τους, δεν αρκούν», καταλήγουν με νόημα οι συνδικαλιστές της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY