Ελλαδα

Κροατικά ΜΜΕ: «Interpol και Europol γνώριζαν για τη μετακίνηση των χούλιγκαν της Ντιναμό»

Tον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση του θανάτου του 29χρονου έπειτα από την επίθεση των Κροατών οργανωμένων οπαδών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το σημείο της δολοφονίας του 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφεια
Το σημείο της δολοφονίας του 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφεια © SOOC/Dimitris Kapantais

Τα διεθνή ΜΜΕ για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια - Και η Europol γνώριζε για την αναχώρηση των 200 χούλιγκανς από το Ζάγκρεμπ, γράφουν οι Κροάτες

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της δολοφονίας του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ από Κροάτες χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης περιγράφουν τα άγρια επεισόδια έξω από το γήπεδο και με την ευκαιρία αυτή θυμίζουν τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και γενικότερα το φαινόμενο του χουλιγκανισμού στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cun65j7zu829)

Κροατικά ΜΜΕ: «Interpol και Europol γνώριζαν για τη μετακίνηση των χούλιγκαν της Ντιναμό»

Εντύπωση προκαλούν τα δημοσιεύματα κροατικών μεσών, τα οποία αναφέρουν ότι τόσο η Interpol όσο και η Europol γνώριζαν για την ομαδική αναχώρηση των Κροατών χούλιγκαν προς την Ελλάδα, αλλά δεν υπήρχε νομική βάση για να τους αποτρέψουν.

Δημοσίευμα που επικαλείται το υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας περιγράφει μάλιστα ότι «πέρασαν τα κροατικά σύνορα σε μικρές ομάδες για να μην κινήσουν υποψίες».

Παράλληλα, τα κροατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι περίπου 200 οπαδοί ταξίδεψαν στην Αθήνα, πιθανότατα ως απλοί τουρίστες, παρά την απαγόρευση της UEFA που είχε ζητήσει να μην πωληθούν εισιτήρια στους φιλοξενούμενους φιλάθλους τόσο για τον αγώνα ΑΕΚ- Ντιναμό την Τρίτη όσο και για τον αγώνα Παναθηναϊκός-Μασσαλία την Τετάρτη.

Η αθλητική κροατική εφημερίδα Sportske Novosti αναφέρεται στο γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. ήταν ενήμερη για τις κινήσεις των «Bad Blue Boys» (ΒΒΒ), των οργανωμένων αξροδεξιών φιλάθλων της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Αναλυτικά, το δημοσίευμα αναφέρει: «Η ελληνική αστυνομία γνώριζε ότι ερχόταν το BBB. Δεν ενημερώθηκε για αυτό μόνο από συναδέλφους της από την Κροατία, οι οποίοι έδωσαν πληροφορίες για διακόσιους που κατευθύνονταν προς την Ελλάδα, αλλά έλαβαν και επιβεβαίωση από την αστυνομία του Μαυροβουνίου ότι πέρασαν από την επικράτειά τους. Στην Κροατία, πριν από μεγάλα και ριψοκίνδυνα ματς, το γήπεδο ασφαλίζεται δύο μέρες νωρίτερα».

Εκτενή είναι και τα ρεπορτάζ για το μέλλον της Ντιναμό Ζάγκρεμπ: «Η Ντιναμό δεν ευθύνεται τυπικά και νομικά για όσα έκαναν οι χούλιγκαν στην Αθήνα. Επομένως, δεν τίθεται θέμα αποβολής της από την Ευρώπη. Αν και είναι ξεκάθαρο ότι από εδώ και πέρα ​​θα βρίσκεται υπό ειδική παρακολούθηση και ότι το πρώτο λάθος οπαδού στο γήπεδο θα τιμωρηθεί αυστηρά. Αυτό είναι το έγκλημα της Ντιναμό, με το οποίο θα πρέπει να ζει σε κάθε επόμενο ευρωπαϊκό ματς».

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ

H είδηση αναπαράχθηκε από τα μεγαλά ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters, Associated Press και AFP.

Μεταξύ άλλων, η ιταλική La Repubblica αναφέρεται στον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη και την αναβολή του αγώνα για τα προκριματικά του Champions League, ενώ το BBC μεταφέρει ρεπορτάζ από αστυνομικές πηγές για τις πολλές μαχαιριές στον άτυχο οπαδό της ΑΕΚ και τους τραυματισμούς από τις άγριες συμπλοκές.

Ακολουθούν οι τίτλοι των δημοσιευμάτων των ξένων μέσων ενημέρωσης:

  • Euronews: «Νύχτα χάους: Μαχαιρώματα, καβγάδες και συλλήψεις διαταράσσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ομάδων Ελλάδας και Κροατίας στην Αθήνα»
  • L’Equipe (Γαλλία): «Μαχαιρώθηκε οπαδός πριν από τον αγώνα ΑΕΚ-Ντιναμό Ζάγκρεμπ»
  • Tuttomercato (Ιταλία): «Νεκρός οπαδός της ΑΕΚ από οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ»
  • RMC (Γαλλία): «Οπαδός μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου πριν από το παιχνίδι ΑΕΚ-Ντιναμό Ζάγκρεμπ».
  • AS (Ισπανία): «Ένας νεκρός και οκτώ τραυματίες στα επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και της ΑΕΚ».
  • Gazzetta dello Sport: «Οπαδός της ΑΕΚ νεκρός από ultras της Ντινάμο Ζάγκρεμπ».
  • De Telegraaf (Ολλανδία): «Δράμα στην Ελλάδα. Ένας νεκρός και 83 συλλήψεις μετά από συμπλοκή οπαδών της ΑΕΚ και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ».
  • ESPN NL: «Νεκρός μετά από οπαδικά επεισόδια στην Αθήνα»

Σε αντιστράτηγο ανατέθηκε η ΕΔΕ για την απόδοση ευθυνών

Στον προϊστάμενο του Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα, ανατέθηκε η Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις ευθύνες των αστυνομικών υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τη διάσχιση όλης της Ελλάδας από τους χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που αιματοκύλισαν τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ένα πρώτο κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί δεν απετράπη η μετάβαση τους μέχρι το γήπεδο της ΑΕΚ, παρά το γεγονός ότι ήταν εδώ και τουλάχιστον δύο μέρες οι προθέσεις τους γνωστές και είχε απαγορευτεί η παρουσία τους στον ποδοσφαιρικό αγώνα που επρόκειτο να γίνει σήμερα στο OPAP ARENA.

Το δεύτερο κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί δεν εμποδίστηκαν οι Κροάτες χούλιγκαν να φτάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια

Για τους λόγους αυτούς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, όπως δήλωσε, έδωσε εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. «για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση της εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY