Ελλαδα

Αποκαλυπτικά έγγραφα: Η Αστυνομία γνώριζε για τους Κροάτες χούλιγκαν

Υπήρξαν τόσο εσωτερικές ενημερώσεις, όσο και ειδοποίηση από τις αρχές του Μαυροβουνίου

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κεράκια και κασκόλ της ΑΕΚ στο σημείο της δολοφονίας του 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφεια
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια: Η Αστυνομία γνώριζε τουλάχιστον από τη Δευτέρα για την άφιξη των Κροατών χούλιγκαν στην Αθήνα

Οι αρχές φέρεται να γνώριζαν για την άφιξη των Κροατών χούλιγκαν στην Ελλάδα, με τραγική κατάληξη τον θάνατο του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, όπως φαίνεται από εσωτερικά έγγραφα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στον προϊστάμενο του Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα ανατέθηκε η Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις ευθύνες των αστυνομικών υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τη διάσχιση όλης της Ελλάδας από τους χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που αιματοκύλισαν τη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και γιατί δεν απετράπη η μετάβαση τους μέχρι το γήπεδο της ΑΕΚ, παρά το γεγονός ότι ήταν εδώ και τουλάχιστον δύο μέρες οι προθέσεις τους γνωστές και είχε απαγορευτεί η παρουσία τους στον ποδοσφαιρικό αγώνα που επρόκειτο να γίνει σήμερα στο OPAP ARENA.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το Αρχηγείο του Σώματος με βάση πληροφορίες από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, αλλά και από τις κροατικές αρχές, είχε εκδώσει διαταγή που εστάλη στις εισόδους της χώρας και τις υπηρεσίες από την Κακαβιά προς Αθήνα αλλά και από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, σύμφωνα με την οποία, αν εντοπίζονταν αυτοκίνητα με Κροάτες οπαδούς να γίνει έλεγχος και να ενημερώνεται συνεχώς η Αθήνα.

Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς χώρους είχε αποστείλει τρία έγγραφα στο Αρχηγείο, αρχής γενομένης από τις 6-8-2023, σύμφωνα με τα οποία υπήρχε ενημέρωση από το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών της Κροατίας ότι επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα περίπου 100 οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι οποίοι θα φιλοξενούνταν από οπαδούς ελληνικής ομάδας, ή θα διέμεναν σε σπίτια Airbnb, ενώ επίσης αναφέρονταν πληροφορίες ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ ενημερώθηκαν για αυτές τις αφίξεις και οργανώνονταν γύρω από το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σε δεύτερο έγγραφο, σημειώνεται ότι οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ έχουν ενημερωθεί για την έλευση των Κροατών, «γεγονός που έχει προκαλέσει αναβρασμό στις τάξεις τους και συζητούν για δικές τους ενέργειες».

Τέλος, σε τρίτο έγγραφο υπάρχει ενημέρωση ότι οργανωμένοι φίλαθλοι της ΑΕΚ σκόπευαν να συγκεντρωθούν έξω από την ΟPAP Arena το απόγευμα της Τρίτης, όπως και έγινε.

Σε όλες τις περιπτώσεις, επισημαίνεται ότι «η υπηρεσία παρακολουθεί το θέμα».

Με βάση αυτές τις πληροφορίες εκδόθηκε η διαταγή του Αρχηγείου που εστάλη στην Κακαβιά και τη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται επίσης ότι ένα μέρος των χούλιγκαν εντοπίστηκε στα διόδια Ελευσίνας από την Ασφάλεια, ενώ πολλοί έκαναν στάση στο Κιάτο, από όπου κινήθηκαν τμηματικά, είτε με τα αυτοκίνητα τους είτε με τον Προαστιακό, με προορισμό την Αθήνα.

Το μεγαλύτερο μέρος, με περίπου 25 αυτοκίνητα, κατέληξε χτες το βράδυ στον σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ, όπου μαζί με Έλληνες οπαδούς που τους περίμεναν, μετέβησαν με τρένο στα Πευκάκια και από εκεί με τα πόδια στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου επιτέθηκαν στους οπαδούς της ΑΕΚ.

Tα τρία έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ.

Αποκαλυπτικά έγγραφα: Η Αστυνομία γνώριζε για τους Κροάτες χούλιγκαν
Αποκαλυπτικά έγγραφα: Η Αστυνομία γνώριζε για τους Κροάτες χούλιγκαν

Αποκαλυπτικά έγγραφα: Η Αστυνομία γνώριζε για τους Κροάτες χούλιγκαν

Το Μαυροβούνιο είχε ενημερώσει την Ελλάδα

Σε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, αναδεικνύεται ότι οι αρχές του Μαυροβουνίου είχαν ενημερώσει από το πρωί της Δευτέρας το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ότι οι Κροάτες χούλιγκαν πέρασαν τα σύνορα, με προορισμό την Αθήνα.

«Αγαπητοί συνάδελφοι στις 7 Αυγούστου 2023 ανάμεσα στις 03:00 τα μεσάνυχτα και τις 06:00 το πρωί από τον συνοριακό σταθμό Μποζάι, στην έξοδο προς Μαυροβούνιο αξιωματικοί της αστυνομίας του Μαυροβουνίου έλεγξαν πολίτες της Δημοκρατίας της Κροατίας –περίπου 120 άτομα νεαρής ηλικίας– που εικάζουμε ότι ταξιδεύουν με προορισμό την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ - Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Η ομάδα αυτή εξήλθε του Μαυροβουνίου με τα παρακάτω οχήματα», τονίζεται σε δισέλιδη ενημέρωση των αρχών του Μαυροβουνίου.

Είναι τόσο λεπτομερές το έγγραφο των Μαυροβούνιων, που αναφέρεται μέσα σε αυτό ο αριθμός των ατόμων, οι μάρκες των αυτοκινήτων στα οποία επέβαιναν, καθώς και οι πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cun58pbtcxhl)

Σε αντιστράτηγο ανατέθηκε η ΕΔΕ για την απόδοση ευθυνών

Στον προϊστάμενο του Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα, ανατέθηκε η Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις ευθύνες των αστυνομικών υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τη διάσχιση όλης της Ελλάδας από τους χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που αιματοκύλισαν τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ένα πρώτο κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί δεν απετράπη η μετάβαση τους μέχρι το γήπεδο της ΑΕΚ, παρά το γεγονός ότι ήταν εδώ και τουλάχιστον δύο μέρες οι προθέσεις τους γνωστές και είχε απαγορευτεί η παρουσία τους στον ποδοσφαιρικό αγώνα που επρόκειτο να γίνει σήμερα στο OPAP ARENA.

Το δεύτερο κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί δεν εμποδίστηκαν οι Κροάτες χούλιγκαν να φτάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια

Για τους λόγους αυτούς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, όπως δήλωσε, έδωσε εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. «για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση της εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή».

ΣΤΑΣΥ: Eνημερώσαμε για την είσοδο των Κροατών στη γραμμή 1 του Μετρό

Ενημέρωση για την παρουσία των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο Μετρό, Γραμμή 1, το βράδυ της Δευτέρας 7 Αυγούστου, έδωσε η ΣΤΑ.ΣΥ., δηλώνοντας πως έγιναν αμέσως αντιληπτοί από τον σταθμάρχη, ο οποίος προέβη σε όλες τις προβλεπόμενες υπηρεσιακά διαδικασίες με την πληροφορία να διαβιβάζεται στην ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ: «Πολυπληθής ομάδα ατόμων εισήλθε στον σταθμό της Γραμμής 1 του Μετρό "Ειρήνη" και έγινε άμεσα αντιληπτή από τον σταθμάρχη. Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες υπηρεσιακές διαδικασίες, ο σταθμάρχης ενημέρωσε τον συντονιστή δικτύου και τον ελεγκτή ασφάλειας της ΣΤΑ.ΣΥ για την παρουσία των ατόμων στον σταθμό και την επιβίβασή τους σε συρμό με κατεύθυνση τον Πειραιά. Η πληροφορία διαβιβάστηκε άμεσα στον συντονιστή του σχεδίου "Αριάδνη" της ΕΛ.ΑΣ. Τα άτομα αποβιβάστηκαν στον σταθμό "Περισσός"».

Τέλος, το βιντεοληπτικό υλικό με τους ακριβείς χρόνους έχει ανακτηθεί και θα παραδοθεί στην ΕΛ.ΑΣ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ