Ελλαδα

Η ΑΕΚ καταγγέλλει Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ΕΛ.ΑΣ. για τη δολοφονία του 29χρονου

Το θύμα δέχθηκε πολλαπλές μαχαιριές

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λίγα κεράκια σχηματίζουν το όνομα του 22χρονου που δολοφονήθηκε με αλλεπάλληλες μαχαιριές έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ μετά από συμπλοκή χούλιγκαν
© ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

ΑΕΚ: Καταγγελία κατά Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ΕΛ.ΑΣ. για τη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου

Η ΑΕΚ αποχώρησε από τη σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας του αποψινού αγώνα με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, κατηγορώντας ευθέως την κροατική ομάδα και την ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια που έγιναν το βράδυ τς Δευτέρας (07.08) στη Νέα Φιλαδέλφεια και κατά τα οποία κατέληξε μετά από πολλαπλές μαχαιριές ένας 29χρονος.

Διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται στα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τον θανάσιμο τραυματισμό του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ μετά την άγρια συμπλοκή με χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Μάλιστα, τα αθλητικά site έχουν την είδηση πρώτο θέμα, κάνοντας αναφορές στα ρεπορτάζ των ελληνικών μέσων. 

Μερικοί από τους τίτλους των διεθνών ΜΜΕ για τη συμπλοκή με έναν νεκρό στη Νέα Φιλαδέλφεια:

  • Tuttomercato (Ιταλία): Νεκρός οπαδός της ΑΕΚ από οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ
  • RMC (Γαλλία): Οπαδός μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου πριν από το παιχνίδι ΑΕΚ-Ντιναμό Ζάγκρεμπ
  • L'Equipe (Γαλλία): Μαχαιρώθηκε οπαδός πριν από τον αγώνα ΑΕΚ-Ντιναμό Ζάγκρεμπ
  • Sporza (Βέλγιο): Έλληνας οπαδός μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου παραμονή του αγώνα ΑΕΚ-Ντιναμό Ζάγκρεμπ για το Champions League
  • AS (Ισπανία): Ένας νεκρός και οκτώ τραυματίες στα επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και της ΑΕΚ
  • De Telegraaf (Ολλανδία): Δράμα στην Ελλάδα. Ένας νεκρός και 83 συλλήψεις μετά από συμπλοκή οπαδών της ΑΕΚ και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ
  • Blick (Ελβετία): Τραγωδία στην Αθήνα. Μαχαιρώθηκε οπαδός της ομάδας του Τσούμπερ
  • Futebol365 (Πορτογαλία): Οπαδός της ΑΕΚ νεκρός αφού μαχαιρώθηκε σε συγκρούσεις με οπαδούς της κροατικής Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Ντιναμό Ζάγκρεμπ: Καταδικάζει τα επεισόδια με τον νεκρό στη Νέα Φιλαδέλφεια

Με ανακοίνωσή της η Ντιναμό Ζάγκρεμπ καταδικάζει τα επεισόδια που έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια και είχαν ως συνέπεια τη δολοφονία φιλάθλου της ΑΕΚ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ καταδικάζει απερίφραστα τις συμπλοκές που έγιναν χθες βράδυ στην Αθήνα και στις οποίες σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία καθώς και ελληνικά και κροατικά ΜΜΕ, οπαδοί μας ενεπλάκησαν σε επεισόδια με οπαδούς της ΑΕΚ. Τέτοια γεγονότα δεν συνάδουν με τις αξίες και την ηθική που προωθούμε ως σύλλογος και κοινότητα.

Ως αθλητικός οργανισμός, είμαστε πάντα αφοσιωμένοι στην προώθηση του fair play, την ευγενή άμιλλα και μια θετική ατμόσφαιρα στα γήπεδα. Τα επεισόδια όχι απλώς απειλούν την ασφάλεια όλων των παρόντων, αλλά πλήττουν και τη φήμη του ποδοσφαίρου ως αθλήματος που ενώνει τον κόσμο και τις κουλτούρες.

Θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για αυτά τα επεισόδια. Δυστυχώς, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στα επεισόδια. Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ θα ήθελε να εκφράσει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντος. Για μια ακόμη φορά, υπενθυμίζουμε σε όλους τους φίλους της Ντινάμο και τους καλούμε να μην ταξιδέψουν στο ματς της Ελλάδας, καθώς η UEFA σε συμφωνία και με την αστυνομία αποφάσισε ότι δεν θα υπάρξει μετακίνηση οπαδών και στα δύο παιχνίδια.

Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ παραμένει επικεντρωμένη στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου η αγάπη για το άθλημα εκφράζεται με θετικό τρόπο, μέσα από ενότητα, σεβασμό και συνεργασία».

«Είχαν Έλληνες οπαδούς - συνεργούς»: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια με έναν νεκρό έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ

Νωρίτερα, σήμερα Τρίτη (8.8) η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση για την αιματηρή συμπλοκή, κάνοντας γνωστό ότι οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ «είχαν Έλληνες οπαδούς - συνεργούς». 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. 

Αναφορικά με περιστατικό συμπλοκής οπαδών της Α.Ε.Κ. και της Ντιναμό Ζάγκρεπ, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό ενός ατόμου και τον τραυματισμό ακόμη οκτώ, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Βραδινές ώρες χθες, Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023, ομάδα περίπου 100-120 οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, μαζί με Έλληνες οπαδούς-συνεργούς τους, βρέθηκαν στον Περισσό. Στην ευρύτερη περιοχή ήταν συγκεντρωμένοι οπαδοί της Α.Ε.Κ. Ακολούθησαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, που προέβησαν σε ρίψεις φωτοβολίδων, αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, αντικειμένων, πετρών, αλλά και χρήση αυτοσχέδιων ροπάλων.

Τα επεισόδια έλαβαν χώρα μιάμιση ώρα μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης της φιλοξενούμενης ομάδας και της αποχώρησής της από το γήπεδο, καθώς και των παραγόντων, συνοδεία αστυνομικών.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες κατέστειλαν τη συμπλοκή, ενώ γρήγορα ακινητοποίησαν και συνέλαβαν συνολικά 98 άτομα, εμπλεκόμενα στα επεισόδια.

Προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ενώ η έρευνα για τον εντοπισμό επιπλέον δραστών και για οποιαδήποτε άλλη πτυχή της υπόθεσης συνεχίζεται εντατικά.

ΑΕΚ: «Χτύπησαν αδιακρίτως όποιον έβλεπαν μπροστά τους»

Οι αστυνομικοί, όπως όλα δείχνουν, πιάστηκαν στον ύπνο αφού δεν είχαν καμία απολύτως πληροφορία πως οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό, έρχονταν χθες το βράδυ οδικώς στην Αθήνα.

Όπως προκύπτει από τις έως τώρα έρευνες, συναντήθηκαν με οπαδούς του ΠΑΟ στον σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ και κατευθύνθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μόλις αποβιβάστηκαν από τον σταθμό, επιτέθηκαν απρόκλητα στους θαμώνες των καφετεριών περιμετρικά του γηπέδου της ΑΕΚ, χτυπώντας με απίστευτο μίσος όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Ο 29χρονος νεκρός σύμφωνα με τους γιατρούς φέρεται να έχει δεχθεί πολλαπλές μαχαιριές. Ανάμεσα στα θύματα των επιθέσεων είναι οικογένειες και ανήλικοι.

Το μίσος των χούλιγκαν ήταν τέτοιο που προξένησαν εκτεταμένες καταστροφές στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων και σε αυτοκίνητα. Η αστυνομία κινητοποιήθηκε σχετικά γρήγορα, μόλις άρχισαν τα επεισόδια, καταφέρνοντας να προχωρήσει στις 96 συλλήψεις. Ρόπαλα, στειλιάρια, σίδερα και άλλα αντικείμενα βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων, ενώ παρά τις έρευνες οι υπόλοιποι χούλιγκαν κατάφεραν και διέφυγαν στα στενά της Νέας Φιλαδέλφειας.

Υπήρχε απαγόρευση μετακίνησης οπαδών

Η αστυνομία σε αυτή την περίπτωση απέτυχε να έχει πληροφορίες για το οργανωμένο σχέδιο των χούλιγκαν. Η συνεργασία ξένων οπαδών με Έλληνες χούλιγκαν δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, όμως αυτή η περίπτωση είναι η πλέον σοβαρή.

Δυστυχώς, οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό, πέρασαν ανενόχλητοι οδικώς τα ελληνικά σύνορα. Έφτασαν μέχρι την Αθήνα, όπου πάρκαραν τα οχήματα τους σε διάφορα σημεία στην ευρύτερη περιοχή του Αμαρουσίου, και με τη βοήθεια χούλιγκαν του ΠΑΟ, κατευθύνθηκαν στον στόχο τους.

Η πρωτοφανής επίθεση οπαδικής βίας σήμερα τα ξημερώματα στη Νέα Φιλαδέλφεια απέδειξε πως οι χούλιγκαν δεν ενδιαφέρονται εάν ανήλικοι παίζουν μπάλα στα στενά, εάν οικογένειες έκαναν τη βόλτα τους, εάν ζευγάρια περπατούν στον δρόμο. Χτύπησαν αδιακρίτως όποιον έβλεπαν μπροστά τους και σύμφωνα μάλιστα με αστυνομικούς που συμμετείχαν στις συλλήψεις, κάποιοι φαίνονταν να βρίσκονται υπό την επήρεια ουσιών.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό και των υπολοίπων χούλιγκαν, Ελλήνων και αλλοδαπών, συνεχίζονται, ενώ παραμένει άγνωστο εάν ο σημερινός προγραμματισμένος αγώνας της ΑΕΚ με την Ντιναμό θα πραγματοποιηθεί ή όχι. Η καταμέτρηση των ζημιών έχει ήδη ξεκινήσει από τους υπευθύνους και σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση τα αυτοκίνητα που έχουν υποστεί ζημιές ξεπερνούν τα 15, τουλάχιστον 10 τα μηχανάκια και ξεπερνούν τα 10 τα καταστήματα που υπέστησαν φθορές, μικρότερες ή μεγαλύτερες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY