Ελλαδα

Κανένας εφησυχασμός στα πύρινα μέτωπα - Η κατάσταση σε Ρόδο, Κέρκυρα, Μαγνησία και Κάρυστο

Σε πλήρη επιφυλακή υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κανένας εφησυχασμός στα πύρινα μέτωπα - Η κατάσταση σε Ρόδο, Κέρκυρα, Μαγνησία και Κάρυστο
© IKONOMOU VASSILIS/EPA

Οι φωτιές σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο και Νέα Αγχίαλο βρίσκονται πλέον υπό έλεγχο.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα πύρινα μέτωπα που μαίνονταν μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, με τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις να συνεχίζουν να επιχειρούν υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Πηγές της Πυροσβεστικής ξεκαθαρίζουν πως παρόλο που δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα σε Ρόδο, Κέρκυρα, Μαγνησία, Λαμία και Κάρυστο, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.

Στη Ρόδο, μετά από 10 ημέρες πύρινου εφιάλτη, η κατάσταση είναι βελτιωμένη και το Νησί των Ιπποτών ξεκινά τον απολογισμό της καταστροφής. Για 50.000 ελαιόδεντρα και 2.500 ζώα και μελισσοσμήνη καμένα κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, που βρέθηκε στο νησί μετά από εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.

Οι περισσότερες καταστροφές φυτικού κεφαλαίου εντοπίζονται κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες Απόλλωνος, Ασκληπιείου, Γενναδίου και Βατίου, και αφορούν εκτός από ελαιόδεντρα, περιορισμένο αριθμό στρεμμάτων άλλων δενδροκαλλιεργειών, κηπευτικών και αμπελοκαλλιεργειών. Σε ό,τι αφορά τις απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, ο τελικός αριθμός θα οριστικοποιηθεί μετά την υποβολή δηλώσεων εκ μέρους των κτηνοτρόφων.

Οι Αρχές ήραν τον κίνδυνο για τους οικισμούς Πυλώνα, Κάλαθο, Απόλλωνα, Προφήτη Ηλία Σαλάκου και οι πολίτες, σύμφωνα με μήνυμα του 112, μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Στο νησί εξακολουθούν να επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 πεζοπόρα τμήματα, 55 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 3 αεροσκάφη.

Στην φωτιά της Κέρκυρας, εκδηλώνονται αναζωπυρώσεις που μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται από ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Στο νησί του Ιονίου εξακολουθούν να επιχειρούν 112 πυροσβέστες με 5 πεζοπόρα τμήματα, 36 οχήμστα, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.

Στην Κάρυστο παραμένουν 100 πυροσβέστες, 36 χήματα, 5 πυροσβέστες και 1 ελικόπτερο.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει και η φωτιά στη Μαγνησία, καθώς χθες αργά το βράδυ το πρόβλημα εντοπιζόταν στις Μικροθήβες, όπου υπήρχε αναζωπύρωση η οποία ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχει αντιμετωπιστεί και προς το παρόν υπάρχουν κάποιοι διάσπαρτοι καπνοί.

Στο σημείο επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 31 οχήματα και από αέρος μέχρι στιγμής 5 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Οι εκρήξεις στην αποθήκη πολεμικού υλικού της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο προκάλεσαν ωστικό κύμα και αυτό με τη σειρά του έσπασε βιτρίνες καταστημάτων και κατέστρεψε προσόψεις σπιτιών.

Οι αρχές διέταξαν απαγόρευση κυκλοφορίας, σε ακτίνα τριών χιλιόμετρων από το σημείο της έκρηξης, ενώ περισσότερα από 1.000 άτομα υποδέχθηκε το Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου, που μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των πολιτών που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που απείλησε η πυρκαγιά.

Το «τρίγωνο του διαβόλου»

«Τρίγωνο του διαβόλου», χαρακτήρισε τις συνθήκες που επικρατούσαν το τελευταίο διάστημα στη χώρα (υψηλές θερμοκρασίες, σχετικά χαμηλή υγρασία και άνεμος), ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Tύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Αυτές οι συνθήκες ευνοούσαν και την έναρξη των πυρκαγιών, αλλά και την ταχύτατη εξάπλωσή τους. Ειδικότερα η πυρκαγιά της Μαγνησίας, αλλά και κάποιες άλλες πυρκαγιές, ήταν αυτό που εμείς χαρακτηρίζουμε επιθετικές πυρκαγιές και πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμες», επισήμανε ο κ. Πουρναράς και τόνισε ότι το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή από την έναρξη των πυρκαγιών που τους απασχόλησαν, ενώ έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες και όλοι οι πυροσβέστες αλλά και όλες οι πυροσβέστριες είναι στο πεδίο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο Σάββατο, 29 Ιουλίου, για έξι περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ